3D-camera geeft robotinstallatie ogen

Dagelijks voeren robots de meest uiteenlopende taken uit in diverse productieomgevingen: beladen en ontladen van machines, verspanende bewerkingen, lassen … Sinds begin dit jaar kunnen deze robots ook met het Pick-it 3D-visualisatiesysteem uit gerust worden. Deze vooruitstrevende oplossing met een geprecalibreerde 3D-camera, industriële processoren en een intelligente en gebruiksvriendelijke software laat de robot toe om vastgelegde onderdelen te detecteren en die zo eenvoudig te pikken en te plaatsen, alsof een robot nu ook ogen heeft. 

KUKA ontwikkelt en produceert al jaren de meest uiteenlopende types robots voor industriële toepassingen. Zo zijn er zesassige robots in vrijwel alle maten met uiteenlopende payloads en reikwijdtes en in allerlei varianten. Verder omvat het gamma ook specifieke robots: hitte- en vuilafstotende types, cleanroomvarianten, palletiseerrobots, lasrobots … en MRC (Mens-Robot-Collaboratie) lichtgewicht robots. KR 1000 Titan, KR 16, KR Agilus, KR Cyber­tech, KR Quantec, LBR iiwa … het zijn slechts een paar van de vele modellen. De Duitse fabrikant levert deze robots met heel wat technische features en optioneel kunnen nog meer items toegevoegd worden om de mogelijkheden nog verder uit te breiden.

3D-camera
Het visualisatiesysteem steunt op een revolutionaire 3D-camera. Een bekend patroon wordt op een scene geprojecteerd en de vervorming van dat patroon laat toe om het nodige te berekenen.

Pick-it 3D-visualisatiesysteem
Sinds begin dit jaar kunnen KUKA robots ook met het Pick-it 3D-visualisatiesysteem uitgerust worden. Deze eenvoudige oplossing leidt de robot om werkstukken in productieomgevingen te pikken en te plaatsen. “Wij startten vijf jaar geleden met de ontwikkeling van dit vooruitstrevend visualisatiesysteem voor robots. Vandaag kan het met de robots van bijna alle toonaangevende fabrikanten gecombineerd worden, ook die van KUKA”, vertelt Peter Soetens, CEO van de firma Pick-it. “Eigenlijk is het heel eenvoudig. Een 3D-camera detecteert de 3D-positie, 3D-oriëntatie en de afmetingen van voorwerpen, waardoor de robots deze gemakkelijk kan vinden. Dit maakt het ideaal voor onder meer de metaalverwerkende sector, waar veel met halffabrikaten gewerkt wordt.”

Hoogwaardige 3D-camera
Een geprecalibreerde 3D-camera vormt het hart van het systeem. Deze camera, die ook in het donker blijft functioneren, kan immers over elkaar liggende producten met verschillende afmetingen en uit diverse materialen detecteren. “Onze camera maakt gebruik van gestructureerd licht. Daarbij wordt een bekend patroon op een scene geprojecteerd en de vervorming van dat patroon laat toe om de diepte en de informatie over het oppervlak van het te pikken product te berekenen”, legt Soetens uit. “De geïntegreerde industriële processoren Flex en/of Teach voeren de berekeningen. Bij Flex geeft de operator vooraf de vorm (cilinder, box …) en een aantal afmetingen in, terwijl bij Teach een foto in 3D volstaat om het systeem zelf alle voorwerpen met zelfs de meest complexe vormen te laten zoeken.”

3D-camera
Dankzij het Pick-it 3D-visualisatiesysteem kunnen robots voorwerpen in een productieomgeving detecteren en zo gemakkelijk pikken en plaatsen.

Eenvoudig, maar efficiënt
Ook al is het Pick-it 3D-robotvisualisatiesysteem een technologisch hoogstandje, de bediening blijft uiterst eenvoudig. Wie een robot kan programmeren, kan ook de camera instellen. Het enige wat de gebruiker immers moet doen, is de camera leren waar de robot is, zodat die camera de noodzakelijke informatie over positie en oriëntatie naar de robot kan doorgeven. Goederen uit een kist of een rek nemen, producten op een pallet leggen, CNC-machines beladen en ontladen … één voor één opdrachten die een robotinstallatie probleemloos kan uitvoeren. Robots met het Pick-it 3D-systeem zorgen dan ook voor een verregaande automatisatie op de werkvloer, waardoor de productie zelfs ’s nachts, vaak onbemand, kan blijven draaien.

Tekst: Johan Debaere    Beeld: Pick-it/KUKA