Gebundelde lasexpertise voor nog betere en completere oplossingen

Dat lassen een knelpuntberoep is, maakt dat metaalbewerkers steeds meer expertise zoeken in hun laspartner. Dat is ook de richting waar Lincoln al jaren in evolueert. Met de recente overname van Air Liquide Welding, versterkt Lincoln Electric zijn marktpositie op de Europese markt met de bekende merken SAF FRO, Oerlikon en Weldline, en kan hierdoor nog meer en betere oplossingen aan zijn klanten aanbieden.

Het Amerikaanse beurs genoteerde Lincoln Electric is een van de wereldmarktleiders in de las- en snijtechnologie. In Amerika zijn ze onbetwist marktleider op het gebied van lasapparatuur, lastoebehoren en toevoegmaterialen. In juli 2017 nam Lincoln Electric Europees branchegenoot Air Liquide Welding over. Hierdoor versterkt het zijn marktpositie op de Europese markt en breidt het zijn portfolio uit met sterke Europese merken zoals Oerlikon, SAF FRO en Weldline. Bovendien wordt het productenaanbod uitgebreid met complementaire producten zoals onder meer naadloos gevulde Fluxofil draden, een uitgebreid aanbod aan accessoires,  luchtbehandeling- en filterinstallaties en automatische las- en snijoplossingen.

Technische ondersteuning waar nodig
De gebundelde expertise laat Lincoln, dat zich profileert als ‘solution provider’, toe zijn klanten nog meer, betere en completere oplossingen te bieden. Naast de regionale verkooporganisaties kent Lincoln een uitgebreide structuur van ervaren mensen, die bedrijven technische ondersteuning kunnen bieden. Het betreft product- en applicatiespecialisten die klanten helpen en adviseren bij het optimaliseren van productieprocessen en hen kunnen helpen bij nieuwe applicaties. Het zeer complete pakket van producten wordt met kennis en ervaring gebundeld tot een totaaloplossing.

Productiviteitswinst door oplossingen op maat
Een applicatie waar recent aan gewerkt werd is het automatisch lassen van hooggelegeerde pijpen voor de chemische procesindustrie.  Een combinatie van automatisering in de vorm van een orbitaallasmachine,

speciaal voor deze toepassing ontwikkelde toevoegmaterialen en geavanceerde MIG- en TIG-procesvarianten, leiden tot belangrijke productiviteitswinst. Een ander belangrijk speerpunt is het verbeteren van de werkomgeving van de lasser. Dat betekent in de eerste plaats dat de producten van Lincoln er toe moeten bijdragen dat er minder of minder schadelijke lasrook ontstaat.  Zo heeft het bedrijf elektrodes en gevulde draden ontwikkeld voor het lassen van hooggeleerd staal, die een gevoelige verlaging geven van de Cr VI-emissie. Een gelijkaardige variant bestaat voor het lassen van normaal koolstofstaal. Gebruik van deze producten, kan gecombineerd worden met luchtbehandelings-systemen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Competent team
De regionale verkooporganisatie die de Noord-Europese regio (waaronder Nederland en Vlaanderen) bedient is het in het Nederlandse Nijmegen gevestigde Lincoln Smitweld. Deze van origine Nederlandse producent van lastoevoegmaterialen, maakt sinds 1992 deel uit van Lincoln. Traditioneel produceerde Smitweld vooral courante toevoegmaterialen in grote volumes. Gaandeweg heeft Lincoln Smitweld zich gespecialiseerd in consumables voor hoge sterkte, lage temperatuur en corrosietoepassingen in de olie en gas offshore industrie, opslag en transport van LNG, oil en gas pipeline … Recent werd het producten aanbod uitgebreid met draden en electroden van het merk Special Alloys (het voormalige Metrode) die eerder hun toepassing vinden in hogetemperatuurapplicaties in de thermal power, chemische en petrochemische industrie. Naast een competent team van verkoop- en verkoopondersteunende specialisten, beschikt het over een zeer compleet uitgerust Weldtech center, waar demonstraties, feasibility tests en opleidingen voor de klanten georganiseerd kunnen worden.  

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: Lincoln Smitweld