Het tijdperk van de mobiele robot

De productie van de toekomst vereist concepten en systemen, die intelligent, modulair, veelzijdig en bijgevolg mobiel zijn. KUKA ontwikkelt en produceert al vele jaren vooruitstrevende robots en accessoires, die aan deze uitdagingen voldoen. Met de KMR iiwa presenteert de specialist nu een nieuw systeem, dat de lichte en gevoelige LBR iiwa robot combineert met een mobiel en autonoom platform. Deze innovatieve oplossing kan bewegende onderdelen detecteren, er vrij rond bewegen en losse productie-eilanden met elkaar verbinden tot nieuwe flexibele productie-eenheden afgestemd op de uitdagingen van Industrie 4.0.

De slimme productie of Industrie 4.0 staat te boek als het pad naar de verbetering van de concurrentiekracht voor onze industrie. De fabriek van de toekomst moet in staat zijn om de productieprocessen flexibel te organiseren en optimaliseren. De industrie is op zoek naar nieuwe intelligente oplossingen, omdat het geboortecijfer blijft dalen en de maatschappij vergrijst. Zonder die ‘smart factory’ zal de vooropgestelde groei van de productiviteit nooit gerealiseerd kunnen worden. KUKA ontwikkelt robots, mobiele assistentie-systemen, autonoom gecontroleerde voertuigen en intelligent gestuurde automatisatiesystemen, die de mens moeten helpen in deze nieuwe werkomgeving. De KMR iiwa is het nieuwste resultaat van deze ontwikkelingen: een systeem dat een lichtgewichtrobot combineert met een mobiel platform. Daardoor ontstaat een zeer flexibele productiehulp, die overal op de werkvloer ingezet kan worden.

KUKA

Modulair en flexibel
De KMR iiwa is een mobiele oplossing voor verschillende toepassingen. Zowel de positie, de grootte en het bereik van de robot alsook het aantal robots is variabel. Er kunnen verschillende gereedschappen gemonteerd worden. Verder is dit robotsysteem zeer flexibel. Dankzij het speciale wielconcept kan deze oplossing vanuit stand in elke richting draaien. Het grote bereik opent nieuwe mogelijkheden voor volledig nieuwe productieprocessen en verhoogde kostenefficiëntie op het vlak van logistiek. Een geïntegreerde laserscanner controleert het werkgebied, terwijl de controlesoftware voor navigatie en beweging een betrouwbare en flexibele werking garandeert. Door een onafhankelijke stroomtoevoer via batterijen en WLAN-technologie wordt de KMR iiwa niet beperkt door een complexe bekabeling.

Nauwkeurig en eenvoudig
Dankzij de wieltechnologie kan de KMR iiwa veilig met een nauwkeurigheid van +/- 1 mm naar elke gewenste locatie op de werkvloer gebracht worden, of de afstand nu 5 m of 150 m is. Voor het eerst kan de efficiëntie en betrouwbaarheid van de KUKA robottechnologie ook voor grootschalige automatisatietoepassingen in de logistieke sector ingezet worden. De LBR iiwa robot van KUKA laat een veilige samenwerking tussen mens en robot toe. Verder omvat het systeem een veilig mobiel platform en kunnen verschillende graden van automatisatie geïmplementeerd worden. Zo kan voor taken waar een volledige automatisatie te complex of te duur zou zijn, gekozen worden voor een gedeeltelijke automatisatie, waar de robot ondersteuning biedt aan de operator. Met de KMR iiwa stelt KUKA een mobiele en intelligente oplossing voor, volledig afgestemd op de behoeften van de fabriek van de toekomst.

Tekst: Johan Debaere  |  Beeld:KUKA