Kennis verzamelen voor ontwikkeling nieuwe robotoplossingen

Een fabrikant moet vandaag bezig zijn met de ontwikkeling van oplossingen die zullen voldoen aan de eisen van morgen. Dat beseffen ze bij KUKA als geen ander. Daarom opende de robotspecialist onlangs een eerste TechCenter in de hoofdzetel in Augsburg. Van daaruit wil de robotfabrikant advies en ondersteuning geven en haalbaarheidsstudies uitvoeren bij de ontwikkeling van nieuwe innovatieve oplossingen, waarbij verschillende partners betrokken zijn: KUKA, de klanten, de integratoren en/of systeempartners. In de loop van 2017 zullen nog vijf andere TechCenters geopend worden op locaties in Amerika, Europa en Azië.

De opening van het eerste TechCenter is een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van KUKA. “Wij willen een een winstgevende samenwerking op lange termijn realiseren voor idereen die betrokken is en dat zijn wijzelf, maar ook de technologiepartners, de systeemintegratoren en de eindklanten”, stelde chief sales officer Martin Kuhnen bij de opening van het center in Augsburg. “In tegenstelling tot gewone projecten is dit een nieuwe vorm van samenwerking. Samen met de lokale klanten zal in elk van de TechCenters waardevolle kennis verzameld worden, die ons de kans moet geven om nieuwe, revolutionaire oplossingen te ontwikkelen. Het advies en de ondersteuning moeten niet alleen van KUKA komen, maar ook en vooral van de verschillende partners in zo’n project. Daarom zullen in de toekomst ook dergelijke centers bij partnerbedrijven en zelfs bij klanten opgestart kunnen worden.”

robotoplossingen

Een ander voordeel van samenwerking in deze TechCenters is de snelle adaptatie van een oplossing. Zo moet het mogelijk zijn om lokale aanpassingen aan wereldwijde standaards te doen. Daardoor ontstaan ‘ready2_use’ pakketten, vooraf geconfigureerd, getest en gecoördineerd, die snel overal toegepast kunnen worden, nadat ze door KUKA samen met partnerbedrijven samengesteld en goedgekeurd zijn.

robotoplossingen

Tekst: Johan Debaere     Beeld: KUKA


KUKA LBR iiwa robot bij SKODA
Skoda Auto, de MATADOR Group en KUKA sloegen de handen in elkaar voor een nieuw project dat hardware, software en vooral mens en robot combineert bij de productie van onderdelen voor wagens. Skoda, dat sinds 1991 deel uitmaakt van de Volkswagen Groep, maakt al meer dan een eeuw wagens. Ook de MATADOR Group bestaat al meer dan honderd jaar en heeft zich de laatste jaren meer en meer gefocust op Industrie 4.0 en de digitalisering en automatisatie van productieprocessen. In een fabriek in Tsjechië die versnellingsbakken voor de Skoda wagens produceert verhoogt een LBR iiwa robot van KUKA de productiviteit en de kwaliteit, terwijl de kosten verminderen. Een lichtgewicht robot plaatst immers continu drijfstangen in de transmissies. Volgens de general manager van de productiefaciliteit moet deze taak zeer nauwkeurig uitgevoerd worden. Dit onderdeel omvat immers veel bewegende delen, waar extreem weinig toleratie toegelaten is. De samenwerking tussen mens en robot op de werkvloer krijgt hier een nieuwe dimensie door de verwijdering van het veiligheidshek dat normaal rond de industriële robot geplaatst wordt.