Kleine robots die een wereld van verschil maken

Het is niet steeds de grootste die het beste resultaat oplevert. David won immers ook van Goliath. Het komt erop aan de juiste oplossing voor elke specifieke toepassing voor te stellen. Met een uitgebreid gamma robots biedt KUKA een passend antwoord op elke vraag uit de markt. Met de lancering van de KR Cybertech nano serie vervolledigde de specialist het gamma met een reeks nieuwe modellen voor de handling en assemblage van kleine onderdelen. Deze nieuwe robotfamilies omvatten verschillende types met een laadvermogen van 6 tot 22 kg en een bereik tot 1.820 mm. Dankzij jarenlange ervaring in de ontwikkeling en productie van robots slaagt KUKA er opnieuw in om systemen voor te stellen die het verschil maken.

De robot herdacht – het lijkt wel of KUKA met de KR Cybertech nano reeks het gegeven ‘robot’ volledig opnieuw heeft uitgevonden. Deze compacte robots zijn revolutionair op elk vlak. Ze zijn flexibel, wendbaar en nauwkeurig, én hebben een groot werkbereik. Met deze nieuwe robots richt KUKA zich op belangrijke marktsegment, zoals het monteren van onderdelen en het beladen en ontladen van bewerkingscentra. De nieuwe KR Cybertech Arc nano serie is de ideale werkkracht voor de lasafdeling.

Breed spectrum
Beide robotfamilies bestaan uit verschillende types. Met de KR Cybertech nano stelde KUKA eerst een nieuw gamma met negen verschillende types voor: respectievelijk met een werkbereik van 1.420, 1.620 of 1.820 mm en een laadvermogen van 6, 8 of 10 kg. Vandaag is dat laadvermogen zelfs uitgebreid tot 22 kg. De nieuwe lasrobots zijn dan weer leverbaar in versies met een laadvermogen van 6 en 8 kg. Ze hebben hetzelfde werkbereik van de standaard nano serie. Ondanks het grote werkbereik hebben deze robots toch een herhalingsnauwkeurigheid van 0,04 mm. De tweede as van de robot biedt een bewegingsvrijheid van -137° tot 165° , wat zorgt voor een extreem groot werkvolume tot 22,97 m³ bij de nano serie en tot 23,19 m³ bij de arc nano familie. Ze worden gemonteerd op een vloer of aan de wand, tegen het plafond of onder een hoek van maximaal 45°.

Een betrouwbare partner
Net als voor elk ander type robot uit het gamma garandeert KUKA ook bij deze compacte types de gekende betrouwbaarheid. De robots doorlopen steeds een grondige testfase volgens strenge Duitse normen, vooraleer ze uitgeleverd worden. KUKA staat de klant steeds bij met advies bij de aankoop, hulp bij de installatie op de werkvloer, trainingen aan de operatoren en een 24-uren hotline voor technische ondersteuning bij eventuele problemen. Een team van ervaren techniekers zorgt voor het onderhoud van de robots. In tegenstelling tot andere robots op de markt, waar een gemiddelde service-interval van 12.000 uren geldt, hebben deze nieuwe types van de KR Cybertech (Arc) nano reeks een interval van 20.000 uren, wat zorgt voor een lage totale gebruikerskost. Nog meer dan vroeger kan KUKA een geschikte oplossing bieden, wat ook de behoefte van de klant is.

KUKA robots
De KR Cybertech Arc nano serie biedt een reeks robots voor lastoepassingen.

Tekst: Johan Debaere  Beeld: KUKA
Uitgelichte foto boven: 
De nieuwe robotfamilie omvat types met een variërend laadvermogen en werkbereik.