Nieuw opslagsysteem geeft ruimte en overzicht

Vierkante meters op de productievloer zijn duur, maar ook in het magazijn kunnen ze tellen. Om te winnen aan efficiëntie en aan ruimte investeerde Eldis-Wallecan daarom in een opslagsysteem van Hänel Lifting. De feilloze implementatie was in handen van verdeler DDD Technics. 

Toen Eldis veertig jaar geleden ontstond, stond de Ieperse onderneming te boek als een waardevolle toeleverancier voor automobiel en industrie. Eldis is die eerste liefdes altijd trouw gebleven en is op vandaag nog steeds zeer actief in de hierboven vernoemde sectoren, maar ook veel meer. Zaakvoerder Rudi De Nutte: “We hebben sinds het prille begin onze horizon enorm verruimd. Vandaag zijn we ook actief als toeleverancier voor de metaalindustrie met machines en werktuiggereedschappen. Vooral de overname van Wallecan vijf jaar geleden betekende voor ons een enorme sprong voorwaarts in dit domein.” Tot het gamma behoren onder andere boormachines, freesmachines, zaagmachines, draaibanken, machinecenters, pons- en knipmachines, slijp- en schuurmachines, taparmen en plaatbewerkingsmachines. Een heel breed aanbod dat ook volledige ondersteuning krijgt door een technische ploeg.

DDD Technics“Een van de sterke troeven van het systeem van Hänel Lifting is net dat het ruimte in de hoogte inneemt, maar weinig vloeroppervlakte in beslag neemt.”

Meer overzicht nodig
De overname betekende niet alleen een verruiming van het aanbod voor de klanten, ook het magazijn kreeg er een resem nieuwe producten bij. Voor Eldis-Wallecan en De Nutte was dit het sein om uit te kijken naar een oplossing die een efficiënt beheer van de verschillende componenten kon garanderen. “We hadden hier standaardkasten staan, die hun werk wel deden om alles netjes op te bergen, maar die weinig overzicht toelieten. We zochten een oplossing, die ons meteen al het overzicht bood dat we ontbeerden en bijzonder eenvoudig te bedienen was door elk van onze magazijnoperatoren. Tegelijkertijd wilden we iets future-proof, op termijn de mogelijkheid hebben om uit te breiden en het magazijnbeheer te koppelen aan een ERP-systeem. Tijdens een beursbezoek aan de EMO, kwamen we in contact met Hänel Lifting. Hun systeem vatte eigenlijk perfect samen wat we nodig hadden voor een optimaal stockbeheer. Toch hebben we nog de markt verkend, om zeker te zijn dat we de oplossing in huis haalden die het beste op onze leest geschoeid was.”

DDD TechnicsRudi De Nutte: “We zochten een oplossing, die ons meteen al het overzicht bood dat we ontbeerden.”

Tot onder het plafond
Hänel Lifting wordt in België verdeeld door DDD Technics. “We krijgen van hen echt een oplossing op maat aangereikt, want we hebben elke centimeter tot onder het plafond benut”, geeft De Nutte met een knipoog aan. “Een van de sterke troeven van het systeem van Hänel Lifting is net dat het ruimte in de hoogte inneemt, maar weinig vloeroppervlakte in beslag neemt. Snelheid was een minder doorslaggevende factor voor ons. Hoewel we uiteraard snel en correct leveren aan klanten, speelt het minder of het nu twee minuten kost om een stuk uit het magazijn te halen of slechts één. Gebruiksgemak was dan veel belangrijker. Op zaterdag bijvoorbeeld zijn het niet altijd de vaste medewerkers die ermee aan de slag moeten. Dan wil je vooral een systeem dat zich eenvoudig laat bedienen.” Eldis-Wallecan werkt nu dagelijks met het systeem en slaat er zijn klein materiaal voor metaalbewerking (boren, frezen, draaipakketten …) in op. Per plateau wordt manueel bijgehouden hoeveel stuks er nog zijn en wanneer een bestelling zich opdringt om de voorraad op peil te houden. Op termijn zou dit nog geautomatiseerd worden door middel van een koppeling met het ERP-systeem.

DDD TechnicsPer plateau, er zijn er in totaal dertig schrappen, wordt manueel bijgehouden hoeveel stuks er nog zijn en wanneer een bestelling zich opdringt.

Ruimte extra
Toch laten de voordelen zich nu al voelen in het magazijn. “Sinds de overname zaten we om plaats verlegen. Nu hebben we er eigenlijk ruimte bijgekregen, zodat we voor andere producten extra rekken konden plaatsen. Maar de grootste sprong voorwaarts komt er met het overzicht dat we gewonnen hebben. Iedereen weet perfect wat er waar ligt, zodat er geen onnodige tijd verloren gaat met zoeken. Bovendien hebben we niet lang moeten wachten vooraleer het opslagsysteem geleverd werd. We zijn dan ook bijzonder tevreden over hoe alles verlopen is”, besluit De Nutte. 

Tekst en beeld: Valérie Couplez
Uitgelichte afbeelding: 
Iedereen weet perfect wat er waar ligt, zodat er geen onnodige tijd verloren gaat.