Van twee man en één robot naar veertig man en vijfhonderd robots

Het blijft een straf verhaal. In 2007 willen Helmut De Roovere en Luc De Ceuster, twee oud-studiegenoten en jarenlange vrienden – een nieuwe onderneming uit de grond stampen.  Hun missie: een compleet nieuw type automatisering bouwen, specifiek voor de maakindustrie. Een oud bureau onder het ouderlijk huis van één van hen, één robot en een paar computers is het startkapitaal. Een dikke tien jaar later telt RoboJob veertig werknemers, is het actief in vijftien landen en heeft het al meer dan vijfhonderd robotinstallaties op zijn palmares.

Het is weinig bedrijven gegeven om op tien jaar tijd uit te groeien tot marktleider. Dat RoboJob dat realiseerde in CNC-automatisering heeft alles te maken met de keuze voor laagdrempelige automatiseringsoplossingen voor de maakindustrie. En daar blijkt het wonderbaarlijk goed in. Helmut De Roovere en Luc De Ceuster zijn rasechte ondernemers.  Al tijdens hun studiejaren worden ze gebeten door het ‘innovatie’-virus.  Helmut heeft het flink te pakken met de mechanische variant, terwijl Luc gebeten is door de software.  De twee vullen mekaar perfect aan, en blijven mekaar ook na hun studies opzoeken. De twee vrienden slaan een oud bureau onder de ouderlijke woning van Helmut aan, kopen met hun spaarcenten één robot en gaan aan de slag.  Drie jaar lang bouwen ze aan iets wat niemand hen had voorgedaan: ‘een automatisering die alles kan, maar toch zo simpel is in gebruik’.  Wanneer het prototype klaar is in 2010, gaat het nieuws al snel de ronde.  De eerste bestellingen worden al meteen genoteerd, en de bal gaat aan het rollen.  

RoboJob

Steile groeicurve
Vandaag heeft RoboJob zich weten te bewijzen als een enorm innovatief bedrijf.  Met resultaat: de firma uit Heist-op-den-Berg haalde vorig jaar de derde plaats bij de Trends Gazellen in de provincie Antwerpen.  Ook dit jaar volgde een nieuwe nominatie. Het illustreert de steile groeicurve van het bedrijf. “Daar hebben we met zijn allen enorm hard aan gewerkt”, aldus een fiere Helmut De Roovere  “Onze automatiseringssystemen worden in heel West-Europa en inmiddels ook daarbuiten succesvol geïnstalleerd.  Dit jaar werd de kaap van vijfhonderd installaties overschreden, en wij werken stevig door om dit in de komende jaren te verdubbelen.” In mei 2018 neemt RoboJob zijn intrek in een nieuwe vestiging.  Het huidige gebouw is immers veel te klein geworden: niet enkel de veertig werknemers moeten een werkplek hebben; ook de productieruimte blijkt ondertussen te krap.  Daarom neemt RoboJob zijn intrek in een bestaand gebouw, een steenworp verwijderd van de huidige locatie.  Daar beschikt het over meer kantoorruimte, productiecapaciteit én een grote showroom om klanten te ontvangen.

RoboJob
Het verhaal van RoboJob start in 2007 wanneer Helmut De Roovere en Luc De Ceuster het idee opvatten om een compleet nieuwe type automatisering te bouwen.

Robots genereren jobs
De missie van RoboJob bestaat er in om de maakindustrie nieuw leven in te blazen.  Met zijn automatiseringen kan RoboJob een bijdrage leveren aan de winstgevendheid, de efficiëntie én de flexibiliteit van zijn klanten.  Die bedrijven, voornamelijk toeleveranciers en apparatenbouwers, kennen de laatste jaren zeer grote uitdagingen.  Ze moeten sneller kunnen produceren, maar in kleinere volumes dan voorheen.  Bovendien kijken hun klanten meer naar het oosten, waar ze hun onderdelen vaak goedkoper kunnen laten produceren.  Die drie elementen zorgen voor heel wat stress, niet enkel voor de zaakvoerder maar ook op de werkvloer. “Met RoboJob proberen we ons steentje bij te dragen om die uitdagingen grondig aan te pakken. Dankzij onze automatiseringen kunnen we ervoor zorgen dat toeleveranciers en apparatenbouwers een structurele oplossing hebben.  Een robot kan immers na de uren blijven doorwerken, en dankzij onze software kan ze ook nog eens worden ingezet voor de kleinere volumes die vandaag realiteit geworden zijn.”  RoboJob creëert met zijn automatiseringsproducten dus meer rendement, efficiëntie en flexibiliteit. En dat zorgt op zijn beurt voor bijkomende werkplaatsen.

Tekst en beeld: RoboJob
Uitgelichte afbeelding: Vandaag heeft RoboJob al meer dan vijfhonderd robotinstallaties op zijn palmares.