NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
26 scholen nemen het tegen elkaar op in sculpturenwedstrijd tijdens Advanced Manufacturing

26 scholen nemen het tegen elkaar op in sculpturenwedstrijd tijdens Advanced Manufacturing

350 studenten lassen het op tijdens Steel Warriors, ook Belgisch Kampioenschap Virtueel Lassen vindt opnieuw plaats

Op dinsdag 14 mei opent de Steel Warriors-wedstrijd een nieuwe editie van Welding Week – Metal – Subcontracting, onderdeel van Advanced Manufacturing, in co-organisatie met Advanced Engineering en met steun van Belmetal. 26 scholen strijden om de titel met een stalen sculptuur dat ze helemaal zelf hebben gefabriceerd. Daarnaast vindt ook het Belgisch Kampioenschap Virtueel Lassen plaats.

Op dinsdag 14, woensdag 15 en donderdag 16 mei strijken Advanced Engineering en Advanced Manufacturing opnieuw neer in Antwerp Expo. De gecombineerde beurzen brengen 270 exposanten samen op hét event voor de maakindustrie van het jaar. De eerste dag, dinsdag, is volledig gewijd aan scholieren: ruim 1000 studenten uit het vijfde en zesde middelbaar zullen er kennismaken met hun technische droomjobs.

Scholencompetities

Eén van de hoogtepunten van de dag is de Steel Warriors-competitie waarin 26 scholen uit heel België zich met elkaar meten door staalsculpturen te maken die mooi, stabiel en functioneel zijn. 350 leerlingen uit de 3e graad middelbaar mechanica/lassen tonen zo niet alleen hun creativiteit en skills, maar komen er op een nieuwe manier in aanraking met de metaalsector. Alle sculpturen worden ter plaatse beoordeeld door een vakjury, waarna minister Ben Weyts de trofee zal uitreiken. Alle werken zullen dus aanwezig zijn om te bewonderen.

Daarnaast wordt het Belgisch Kampioenschap Virtueel Lassen opnieuw georganiseerd. Hier nemen kandidaten het tegen elkaar op in een virtuele omgeving waarin ze hun skills ten volle kunnen tentoonstellen.

Knelpuntberoepen

Ondanks de sterke automatisering in de industriële sectoren wordt het aantal beschikbare technische werkkrachten steeds schaarser. Zo identificeert VDAB de halfautomaat- en TIG- lasser sinds dit jaar als knelpuntberoep. Daarnaast zit de uitstroom van deze beroepen eveneens in dalende lijn.

Daarom stelt Advanced Manufacturing zich steeds nadrukkelijker tot doel om ook voor studenten voldoende ruimte te creëren om kennis te maken met het werkveld. Door middel van de studentendag wil de beurs bijdragen tot een vernieuwde interesse in de dynamische wereld van de technische beroepen.

Programma in het kort

  • Belmetal (platform voor metaalhandelaars) reikt de Steel Warriors-award uit. Deze projecten zullen te bewonderen zijn op de beursvloer waar de winnaar wordt bekendgemaakt.
  • VDAB gaat op zoek naar een opvolger voor Jari De Hert van het Atheneum Nieuwpoort, de Belgisch Kampioen Virtueel Lassen van 2019 bij studenten.
  • VCL (Vervolmakingscentrum voor lassers) daagt studenten uit om zelf de lastoorts vast te grijpen en hun persoonlijke boodschap te lassen op de Wall of Flame.
  • Loopbaanfonds mtech+ helpt de studenten aan een eerste werkervaring en koppelt ze aan mogelijke stagebedrijven.

Advanced Engineering & Manufacturing Advanced

Manufacturing omvat de initiatieven Welding Week, Subcontracting en Metal: zij leggen de nadruk op metaalbewerking, las- en snijtechnologie en industriële toeleveranciers voor metalen onderdelen en bewerkingen. Daarnaast legt Advanced Engineering de nadruk op innovatieve productontwikkeling in de Benelux – van design, engineering en prototyping tot het kiezen van de juiste componenten en elektronica. De beurzen gaan samen door in Antwerp Expo op 14, 15 en 16 mei 2024. Tijdens de studentendag op 14 mei is enkel Advanced Manufacturing open.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details