NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
3D-printing: van prototypering naar functioneel printen
In een wereld waar maatwerk, snelheid en efficiëntie steeds belangrijker worden, heeft 3D-printing bewezen een waardevol instrument te zijn.

3D-printing: van prototypering naar functioneel printen

In de afgelopen decennia heeft 3D-printing de manier waarop we objecten maken en produceren drastisch veranderd. Deze technologie stelt de producent in staat om driedimensionale objecten laag voor laag op te bouwen, rechtstreeks vanuit digitale ontwerpen. Wat begon als een innovatie in laboratoria, heeft zich ontwikkeld tot een krachtige tool met een breed scala aan toepassingen in verschillende sectoren.

Dave Vanhove, zaakvoerder 3iD Printing: “Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste 3D-printer aan. Omdat ik dacht dat dit een serieuze vlucht ging nemen. Het bleef in het begin helaas een beetje steken bij prototyping. Het nam een vlucht, maar we hebben wel moeten wachten tot corona de wereld verlamde en nadien een boot dwarslag in het Suezkanaal. Want op dat moment kwamen allerlei machineonderdelen niet meer of toch zeker veel te laat op hun respectievelijke plaatsen terecht, en moesten er alternatieven gezocht worden…”

Waar vroeger bedrijven een stock moesten aanleggen van onderdelen die soms nooit gebruikt werden, wordt nu een specifiek stuk besteld, en een paar dagen later geleverd.

Binnenkort duurzamer?

“De toekomst van 3D-printing ziet er veelbelovend uit”, zegt Vanhove. “Hopelijk kunnen we binnenkort meer milieuvriendelijke materialen en duurzamere productieprocessen verwachten. Want de duurzaamheid zit hem nu niet in het gebruikte materiaal, maar eerder in het maatwerk. Waar vroeger bedrijven een stock moesten aanleggen van onderdelen die soms nooit gebruikt werden, wordt nu een specifiek stuk besteld, en een paar dagen later geleverd. In een wereld waar maatwerk, snelheid en efficiëntie steeds belangrijker worden, heeft 3D-printing bewezen een waardevol instrument te zijn. Het is een revolutie die nog maar net is begonnen en die ons ongetwijfeld zal blijven verrassen met nieuwe mogelijkheden en toepassingen. Ik ben alvast gelukkig dat de vlucht voorwaarts niet stopte na de voorbije ellende. Er is een duidelijke toekomst weggelegd voor 3D-printing!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details