NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
7e vector-award: deskundige jury is op zoek naar innovatieve kabelrups toepassingen

7e vector-award: deskundige jury is op zoek naar innovatieve kabelrups toepassingen

De inzendingsfase van de Vector Award is van start gegaan op de Motek-beurs

Terwijl vele sterren en sterretjes nauwelijks kunnen wachten op de spotlights van een uitreikingsceremonie, staan ontwerpers doorgaans niet te popelen om in het voetlicht te treden. Maar de jury bestaande uit deskundigen bij de Vector Award is er zeker van dat het juist zij en hun uitvindingen zijn die aandacht verdienen – zij geven tenslotte vorm aan het dagelijkse leven in de industrie en ver daarbuiten. Daarom worden ontwerpers opgeroepen om mee te dingen naar de 7e Vector Award met hun gewaagde en buitengewone kabelrups toepassingen.

Kabelrupsen zijn al geruime tijd de standaard in energietoevoersystemen in vele industrieën en markten. In duizenden machines en installaties wereldwijd zorgen ze ervoor dat kabels en slangen veilig worden geleid. Ze gaan vaak zeer bijzondere uitdagingen aan. Kabelrupsen bewegen met hoge snelheden, voeren de wildste torsiebewegingen uit of vinden hun plek in de allerkleinste installatieruimtes. En het zijn precies deze toepassingen waar de jury van de 7e Vector Award naar op zoek is.

De inschrijving ging van start op de Motek beurs

De inschrijving van de Vector Award is geopend op de Motek automatiseringsbeurs in Stuttgart (D). Tot 28 februari 2020, kunnen ontwikkelaars zich online inschrijven en teksten, foto’s en video’s van hun kabelrups toepassingen insturen. Internationale deelname: “De laatste Vector Award twee jaar geleden had maar liefst 187 deelnemende teams uit meer dan 30 landen”, zegt Michael Blaß, hoofd van de divisie kabelrups-systemen bij igus. “Ook dit keer verwachten we weer een groot internationaal deelnemersveld.” Na de inzendingsfase wordt het spannend: een jury, bestaande uit deskundigen uit professionele verenigingen, branche-magazines, industrie en wetenschap zullen zich over de inzendingen buigen. Het meest gewaagde en innovatieve ontwerp zal de gouden Vector Award in ontvangst mogen nemen. De eerste prijs bedraagt 5.000 Euro en de onderscheiding wordt gepresenteerd op de Hannover Messe in 2020.

Wie zal de volgende winnaar zijn?

Met de introductie van de Vector Award in 2008, brengt het evenement om het jaar de buitengewone verdiensten van ontwerpers uit de hele wereld onder de aandacht. De winnaars zijn onder andere een robot van de Spaanse machinefabrikant Loxin, welke vliegtuigrompen klinknagelt (gouden Vector 2018), een machine gemaakt door Noorse ontwerpers van Robotic Drilling Systems, welke boorelementen positioneert op boorplatforms (gouden Vector 2016) en een transportsysteem van de Universiteit van Duisburg-Essen, dat verplaatst via acht gespannen kabels op stacker racks (gouden Vector 2014). Hoewel de toepassingen zeer verschillend zijn, hebben ze één ding gemeen: ze laten de variëteit zien van de verschillende kabelrups toepassingen en inspireren andere ontwerpers. Michael Blaß legt uit: “De Vector Award laat op een indrukwekkende manier zien wat heden ten dage mogelijk is met kabelrupsen – zelfs nieuwe en onverwachte zaken. Wij zijn erg benieuwd wat volgend jaar voor verrassingen te bieden heeft.”

Informatie over de award en de voorwaarden voor deelname kunt u vinden op www.igus.nl/vector-award.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.