NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Als de moed om risico’s te nemen beloond wordt
Links Bram Vergote van Bravotech en rechts John Verlinden van Hermle Nederland B.V.

Als de moed om risico’s te nemen beloond wordt

Bij Bravotech weten ze hoe je complexe geometrieën en perfecte oppervlakken moet produceren. De reacties van de klanten en het toenemende aantal orders bevestigen dat en zorgen er tevens voor dat de Belgische loonwerker zijn machinepark regelmatig moet uitbreiden, vooral met vijfassige bewerkingscentra van Hermle. Bij deze firma waarderen ze de precisie die handmatig nabewerken bijna overbodig maakt.

Dit bewerkingscentrum C 52 omvat een zwenktafel met een maximale belasting van 2000 kg.

Wie met Bram Vergote praat, heeft het snel door: hij is een vat vol adrenaline en heeft het hart vol van technologie. Hij houdt van motorracen en toont vaak de moed om risico’s te nemen – zowel op het terrein als bij zakelijke beslissingen.

“De liefde voor motoren kreeg ik al op elfjarige leeftijd, toen ik de afgedankte Citroen 2CV van mijn moeder mocht demonteren en onderzoeken. De interesse in brommers en karts kwam later”, zegt de oprichter en gedelegeerd bestuurder van Bravotech bvba. “In 2004 kocht ik mijn eerste manuele freesmachine om onderdelen te bewerken voor mijn motorfiets. Na zes maanden investeerde ik in een CNC-machine en begon ik in mijn vrije tijd ook voor derden te produceren. Twee jaar later ben ik volledig zelfstandig geworden.”

Gesloten impeller met een diameter van 345 mm uit een vol blok (materiaal 1.4313).

Vandaag is Bravotech uit Oudenaarde een succesvolle fabrikant, die mallen freest, ontbraamt en polijst voor harde kasten, schoepen, turbinewielen voor compressoren en pompen, en motoronderdelen zoals nokkenassen en krukassen. 

“De bestelling die het meest in het oog springt, is er eentje van een Arabische prins, die voor zijn paleis in Oman zeventig deurklinken nodig had. Door de vele details zat één handvat 27 uur op de machine”, vertelt Vergote. “Toen tijdens de pandemie plots een van onze belangrijkste klanten wegviel, zijn we naar nieuwe segmenten gaan zoeken. Zo produceren we nu ook camera- en lensbehuizingen en dragers voor satellieten. Ik hou van complexe opdrachten en ga geen enkele uitdaging uit de weg. Ik vertrouw steeds op mijn knowhow en ervaring, en op mijn machines om geometriëen en oppervlakken met de vereiste kwaliteit en nauwkeurigheid te produceren.”

Veel ruimte voor precisie

Vergote blijft ook continu investeren om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. Toen hij de stap naar de vijfassige technologie wou zetten, vertrouwde hij op de aanbeveling van een vriend en kocht zijn eerste bewerkingscentrum van Maschinenfabrik Berthold Hermle AG – een C 30 U. We schrijven 2012 en sindsdien is hij overtuigd van de kwaliteit van de firma uit Gosheim, op het vlak van product én service.    

Hij breidde zijn machinepark regelmatig uit met nieuwe freescentra van de Duitse specialist: C 400 U (2013), C12 U en C 52 U (2015), C 42 U (2017) en sinds 2018 een extra C 400 U. 

De firma breidt regelmatig haar machinepark uit en Hermle is een van de hofleveranciers voor de bewerkingscentra.

In augustus 2021 bestelde hij zijn zevende machine, een tweede C 52 U. Daarop verwerkt hij dezelfde orders als op de gelijkaardige machine die hij in 2015 kocht en die hij toen nodig had om slechts één reden: een van zijn inmiddels belangrijkste klanten, een fabrikant van koffers, eiste meer kwaliteit en kortere levertijden. Het begon met de productie van eenvoudige, kleinere onderdelen, maar na verloop van tijd werden de componenten alleen maar groter en complexer én de klant steeds veeleisender. 

“Vooraleer we de C 52 U installeerden, duurde het acht weken om een complete mal te bewerken, en dat was te lang voor de klant. We gingen op zoek naar een bewerkingscentrum waarmee we sneller konden produceren en mallen van gelijk welk formaat konden verwerken. Bovendien moest dat systeem de fijnste details in het oppervlak nauwkeurig kunnen uitwerken,” licht de zaakvoerder toe. Hij toont ook een opvallend kofferomhulsel. “Wat hier op een textielstructuur lijkt, wordt door de Hermle in het oppervlak van de mal gefreesd. Vroeger moesten we de mallen met de hand bewerken – geen gemakkelijke job, die veel tijd vergde. Tegenwoordig heeft de C 52 U, afhankelijk van de grootte van de mal, slechts tien dagen nodig en werkt hij zeer nauwkeurig. We besparen op manueel werk en bereiken een aanzienlijk betere oppervlaktekwaliteit.”

In 2015 kocht Bram Vergote de eerst hal van het complex in Oudenaarde en nu is de hele site van Bravotech.

Wie regelmatig investeert, heeft ruimte nodig. Bravotech verhuisde in 2015. Aanvankelijk kocht de eigenaar slechts een deel van de huidige site, maar algauw kocht of huurde hij de aangrenzende hallen. Vandaag is heel het complex door de firma ingenomen. 

“Door de corona-crisis hadden we heel wat minder bestellingen, maar ik profiteerde daarvan om fors te investeren in software, opleiding en machines. Ik wou namelijk na die periode professioneler, beter en efficiënter kunnen opstarten”, gaat Vergote verder. “Ik heb in die bar slechte tijd misschien te veel risico’s genomen en te fors geïnvesteerd. Niemand wist immers hoelang dit zou duren. Maar kijk, uiteindelijk werden we beloond omdat we deze risico’s durfden nemen.”

Open impeller met een diameter van 800 mm.

Het plan werkte

Net op het juiste moment kwamen er weer meer bestellingen en verhuisde de kofferfabrikant zijn productie naar België. Bravotech kreeg de opdracht voor twee nieuwe kofferlijnen. 

“Het werd extreem druk en ik moest investeren in een extra C 52 U. We maken nu namelijk op de grootste Hermle-machine ook lens- en sensordragers voor de lucht- en ruimtevaartindustrie, en prototypes in grote aantallen voor een compressor- en pompfabrikant”, sluit Bram Vergote af. “Hermle is een van onze belangrijkste partners. De reden hiervoor is niet alleen het grote aantal bewerkingscentra, maar ook het persoonlijke contact met John Verlinden, die verantwoordelijk is voor de verkoop van Hermle in België. Als ik een probleem heb met een van de machines, of ik wil informatie uitwisselen over een nieuwe technologie, dan bel ik hem gewoon even op.” De bedrijfsleider wil nu ook in de productie voor de halfgeleiderindustrie stappen. “Die is in Nederland steil in opgang, maar in België nog veel minder sterk vertegenwoordigd.”    

HERMLE NEDERLAND Standnummer 154

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details