NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Als het om mensenlevens gaat, is alleen het beste goed genoeg
Het kant-en-klaar gemonteerde implantaat voor de behandeling van hydrocefalie.

Als het om mensenlevens gaat, is alleen het beste goed genoeg

Het begon voor de Christoph Miethke GmbH & CO. KG allemaal met een idee en de wens om producten te ontwikkelen waardoor ­patiënten met hydrocefalie een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Vandaag ontwikkelt en produceert dit medisch-technisch bedrijf uit het Duitse Potsdam innovatieve neurochirurgische implantaten voor de behandeling van hydrocefalie. Kwaliteit, precisie en veiligheid staan centraal. Voor de optimale productie van onderdelen uit titanium doet deze specialist een beroep op de precisiegereedschappen van HORN.

Hersenvocht beschermt de hersenen tegen mechanische letsels, regelt de interne hersendruk, houdt het hersenweefsel vochtig en transporteert stofwisselingsproducten. Elke dag produceert ons lichaam ca. 500 ml nieuw hersenvocht. Bij een gezonde mens bestaat er een evenwicht tussen de productie en resorptie van hersenvocht. Bij hydrocefalie wordt echter meestal meer vocht geproduceerd dan kan opgenomen worden, waardoor de hersen­kamers groter worden en de hersendruk stijgt. 

Precies voor deze aandoening worden de neurochirurgische implantaten van de Christoph Miethke GmbH & Co. KG gebruikt. De implantatie van een zogenaamd shuntsysteem moet de levenskwaliteit van de patiënten verbeteren en daarom zijn kwaliteit, functionaliteit en veiligheid van de producten cruciaal. “We zijn nooit tevreden met een status quo. Daarom gaan we steeds op zoek naar innovatieve productoplossingen en proberen onze productieprocessen te optimaliseren”, zegt verspaner en technologie-expert Willi Engel. “De gereedschappen van HORN worden al ruim twee jaar intensief bij talrijke bewerkingen gebruikt. We kunnen daarbij niet alleen rekenen op kwaliteitsvolle tools, maar de technische adviseurs staan ons ook met raad en daad bij. Ze proberen veel dingen uit. Ook al is dat niet altijd direct succesvol, ze blijven doorgaan tot er een geschikte oplossing is en dat vind ik super.”

Axiaal steken van het klepdeksel met de Supermini type 105.

Klepdeksels uit titanium

Miethke produceert jaarlijks ruim 10.000 dunwandige deksels uit titanium voor de proGAV 2.0 klep. Daarvoor maken ze gebruik van het systeem Supermini type 105 voor axiale insteken en het gladmaken van de dekselpassing. 

“Voor deze smalle passing met een lengte van 0,5 mm moesten we het Supermini-gereedschap aanpassen voor een hoekradius van 0,05 mm”, legt HORN-technicus Christian Gries uit. Willi Engel voegt toe: “Bij de bewerking van titanium moeten we veel aandacht besteden aan de warmteafvoer en de controle van de spanen, want daar liggen de grootste risico’s. Bij implantaten gelden ook strenge eisen op het vlak van oppervlak en braamvrijheid. Dankzij de optimalisatie van de verplaatsingstrajecten door een CAM-systeem kon de standtijd van de gereedschappen van 1.000 naar 2.000 onderdelen verdubbeld worden. We vonden de juiste oplossingen om het vermogen van de snijplaten optimaal te benutten.”

Bij het axiaal steken en gladmaken van het klepdeksel van titanium kiest Miethke voor het Supermini-systeem type 105.

Slangenhulzen voor reservoirs

Ook het productieproces van slangenhulzen voor reservoirs werd geoptimaliseerd. Oorspronkelijk werd de vorm van de huls gekopieerd, maar dat nam veel tijd in beslag en de vormvastheid kon beter. 

“Ik stelde voor om het kopiëren te vervangen door het gebruik van een geprofileerde driesnedige wisselsnijplaat van het type S32T. Het steken van de vorm en het afsteken van de huls konden zo gelijktijdig uitgevoerd worden”, stelt Gries. “In zes weken tijd werkte de verantwoordelijke specialist een praktische oplossing uit. De eerste tests met deze nauwkeurig geslepen wisselsnijplaat waren veelbelovend, maar bij het afsteken ontstond een kleine braam. We optimaliseerden het snijprofiel en verlengden het sleepmes om dit probleem op te lossen. Twee weken later leverden we twee varianten van dit speciale gereedschap. Dankzij het HORN-Greenline-systeem kunnen we immers snel reageren.” 

Bij Miethke produceren ze jaarlijks ruim 10.000 van deze hulzen en door deze aanpassing worden ongeveer 20 seconden per onderdeel gewonnen. Bovendien werd de standtijd verhoogd tot 1.500 hulzen en heeft men minder tijd voor de ombouw nodig.

Sinds meer dan twee jaar intensief samenwerken: MIETHKE-technologie-expert Willi Engel (midden) in gesprek met de HORN-technicus Enrico Koitek (links) en de technische verkoopmedewerker Christian Gries (rechts).

Titaniumbodem als bescherming tegen doorboring

Naast een shuntsysteem kan men ook een boezem integreren en zo via een punctie van het siliconenmembraan met behulp van een canule hersenvocht afnemen of medicatie toedienen. Een titaniumbodem voorkomt daarbij dat de canule de klep doorboort. Ook voor deze toepassing koos men bij Miethke voor het systeem Supermini type 105. Deze oplossing wordt ook gebruikt voor een 8H7-boring. Met de HP-geometrie wordt eerst volledig tot een diameter van 7 mm voorgeboord. Voor de uiteindelijke diameter 8H7 wordt vervolgens een axiale geometrie gebruikt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details