NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Altijd efficiënte lasrookafzuiging aan de bron
Vergeleken met het gros van de op de markt verkrijgbare afzuigpistolen is de xFUME® PRO lijn van afzuigpistolen bijzonder licht en handig in gebruik.

Altijd efficiënte lasrookafzuiging aan de bron

Tegenwoordig zijn gezondheidsbescherming en arbeidsveiligheid voor lassers net zo belangrijk als nauwkeurige lasresultaten met een zo constant mogelijke kwaliteit. Naast de belasting van de spieren speelt ook het risico van schadelijke lasrook een rol. Hoe dichter bij de bron de lasrook kan afgezogen worden, hoe veiliger voor de omgeving. ABICOR BINZEL beschikt over de juiste oplossingen om dat op een betrouwbare en efficiënte manier te doen met de xFUME® PRO afzuigpistolen voor MIG/MAG-lassen, de xFUME® TIG afzuigtoortsen voor TIG-lassen en de xFUME® ROBO afzuigkit voor robot- of cobotlassen.

In 2018 heeft het International Research Institute of Cancer (IARC) lasrook als kankerverwekkend geclassificeerd. Het belang van gezondheid en veiligheid op het werk is dus merkbaar in strengere voorschriften inzake lasrookafzuiging. Bij puntafzuiging wordt lasrook direct aan de bron afgezogen met de voorkant  van het rookafzuigpistool en naar een mobiele afzuigunit afgevoerd. Deze filtert de schadelijke deeltjes eruit en geeft de gezuiverde lucht weer af aan de omgeving. Puntafzuiging is de meest efficiënte techniek voor het afzuigen van lasrook. Met dit zogenaamde hoogvacuümsysteem kan tot 99,95% van alle stofdeeltjes > 0,1 µm met de gebruikte filter uit  de lasrook worden gefilterd.

Naast het nieuw ontwikkeld, gepatenteerd, gecombineerd keramisch beschermgas- en afzuigmondstuk, maken de xFUME® TIG afzuigtoortsen gebruik van ABICOR BINZEL’s bewezen high-performance concept met elektrodehouder uit de ABTIG PRO serie.

Kenmerken van de xFUME® PRO rookafzuigpistolen

Vergeleken met het gros van de op de markt verkrijgbare afzuigpistolen is de xFUME® PRO lijn van afzuigpistolen bijzonder licht en handig in gebruik. Met deze rookafzuigpistolen hebt u het gevoel dat u standaard MIG-/MAG-pistolen in uw hand houdt. Gewoonlijk zijn lasrookafzuigpistolen niet erg populair onder lassers, omdat ze als nogal zwaar en log worden beschouwd. De xFUME® PRO afzuigpistoollijn van ABICOR BINZEL is daarentegen niet alleen veel gemakkelijker te hanteren, alle afzuigpistolen hebben ook een relatief slank front-end, waardoor een goed zicht op het proces gewaarborgd is.

Kenmerken van de xFUME® TIG afzuigtoortsen

TIG-lassen wordt beschouwd als een bijna rookvrij lasproces. In tegenstelling tot MIG- of MAG-lassen is er aanzienlijk minder lasrook zichtbaar. Maar schijn bedriegt: de ontstane lasrook is meestal onzichtbaar, maar des te gevaarlijker – vooral bij hooggelegeerde materialen en aluminium – wanneer deze wordt ingeademd. Met de lucht- en vloeistofgekoelde xFUME® TIG- afzuigtoortsen heeft ABICOR BINZEL speciaal voor TIG-lassen afzuigtoortsen ontwikkeld, die de lasrook aan de bron afzuigen en zo voorkomen dat giftige lasrook schade kan aanrichten. Naast het nieuw ontwikkeld, gepatenteerd, gecombineerd keramisch beschermgas- en afzuigmondstuk, maken de xFUME® TIG afzuigtoortsen gebruik van ABICOR BINZEL’s bewezen high-performance concept met elektrodehouder uit de ABTIG PRO serie. Deze combineert spantang  en spantanghouder in één onderdeel, biedt een groot oppervlak voor stroomoverdracht en warmteafvoer en zorgt voor een perfecte positionering van de wolfraamelektrode. Aangezien bij dit concept de spantang als het TIG-slijtdeel wegvalt, heeft dit ook een positief effect op het voorraadbeheer en de bedrijfskosten.

De schadelijke lasrook wordt achter het gasmondstuk opgevangen. Een goede toegankelijkheid van de robottoort

Kenmerken van de xFUME® ROBO afzuigset

MIG-lassen en MAG-lassen in het bijzonder genereren veel lasrook die uit de robot­cellen moet worden afgezogen. Bij de afzuiging van lasrook met behulp van stationaire afzuigsystemen wordt gewoonlijk geen rekening gehouden met het feit dat veel werknemers in de productiehal aan het werk zijn. Wanneer een robotcel of een lasgordijn wordt geopend, komen er altijd lasdampen vrij en worden deze onbedoeld ingeademd. Dit moet vermeden worden. De xFUME® ROBO afzuigkit wordt met adapterhulzen op de hals van de robottoorts gemonteerd. Deze hulzen vangen variaties in diameter gemakkelijk op en maken het mogelijk de kit op verschillende types zwanenhalzen (eenvoudig) te monteren. De schadelijke lasrook wordt achter het gas­mondstuk opgevangen. Een goede toegankelijk­heid van de robottoorts tot het proces – zelfs in krappe posities – is dus gegarandeerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details