NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatische gereedschapswissel steeds populairder bij plooien

Automatische gereedschapswissel steeds populairder bij plooien

Moderne metaalproductie kenmerkt zich als high mix, low volume. Voor het plooien betekent dit dat men steeds kritischer kijkt naar de omsteltijden. Een interessante manier om hier aan tijd te winnen is de keuze voor automatische gereedschapswissels. Die doen het werk terwijl de operator de stukken van de vorige batch afvoert. Bovendien zetten ze ook meteen het juiste plooiprogramma klaar. Flexibiliteit is met andere woorden wat automatische gereedschapswisselaars toevoegen aan uw plooibanken.

Cnc press brake machine

Sheet metal hydraulic CNC press brake machine, aluminum folding machine with automatic controlling bending

 

Ze komen in veel namen en al evenveel gedaanten, maar elke fabrikant van plooibanken heeft tegenwoordig ook een oplossing in huis om gereedschappen automatisch te wisselen. En daar zijn goede redenen voor. Met het terugvallen van de seriegroottes overal in de West-Europese metaalindustrie moest er aan de wisseltijden geknabbeld kunnen worden om nog even productief te zijn. Een gereedschapswisselaar heeft natuurlijk geen magisch trucje in huis om die tijden helemaal te reduceren. Maar het geeft de operator wel de vrijheid om de stukken van de vorige batch intussen af te voeren, klaar te maken voor verzending of zelfs nieuwe platen klaar te leggen. Bovendien zet een automatische gereedschapswisselaar alles in één keer en op een honderdste van een mm helemaal juist, zonder erover te moeten nadenken. Hij kan het dus sneller en preciezer dan de operator. Dezelfde sturing die de gereedschapswisselaar vertelt wat hij moet klaarzetten, zal intussen het juiste plooiprogramma inladen voor de operator. Ook daar hoeft men dus geen tijd meer aan te verliezen. Een extra troefkaart die automatische gereedschapswisselaars ten slotte in handen hebben is de factor ergonomie. Gereedschappen kunnen immers het nodige gewicht met zich meedragen. Maar daar hoeft de operator zich dan geen zorgen meer over te maken.

In de meeste gevallen krijgt de plooibank een aanbouw naast zich waar de combinatie van matrijzen en stempels in opgeslagen wordt.

 

Hoeveel winst kan u er mee maken?

Maar hoeveel winst is er dan precies mogelijk? Hoeveel kan er van de stilstandtijden afgaan? Dat zal uiteraard afhangen van de complexiteit van de stukken.

Zijn er meerdere werkposten? Welke plooi­bewerkingen zijn allemaal nodig? Een volledige wissel zal ongeveer 3,5 minuten duren. Maar dat hoeft daarom niet altijd het geval te zijn. Door te kiezen voor gesegmenteerd werken bijvoorbeeld, zal een heel segment in een keer afgeruimd worden en zullen bepaalde gereedschappen tevens kunnen blijven staan voor de volgende set-up. Slimme software kan immers de verschillende orders vergelijken die verwerkt moeten worden, zodat er met een minimum aan inspanningen (lees: gereedschapswissels) aan de volgende batch kan worden begonnen. Er zijn verder systemen die meerdere gereedschappen tegelijk een nieuwe plaats kunnen geven door met meerdere manipulatoren te werken. Daar zal de software er bijkomend over moeten waken dat het pad voor elke beweging geoptimaliseerd is. Als de automatische gereedschapswisselaar zijn werk stuk per stuk uitvoert, zal de wisseltijd binnen de perken gehouden worden door te kiezen voor minder maar grotere gereedschappen. Ook met deze systemen is dus weldegelijk een mooie winst mogelijk.

Welke gereedschappen kunnen ervoor dienen?

Voor het gros van de automatische gereedschapswisselaars op de markt, zullen uw bestaande gereedschappen helaas niet kunnen dienen. Om de gereedschappen op te nemen en neer te zetten, moeten ze namelijk beschikken over een extra gleufje of een inzetstuk. Anders is er geen houden aan voor de manipulatoren. Houd er dus rekening mee dat er bovenop de gereedschapswisselaar nog een extra investering nodig zal zijn, als het uw eerste keer is. In de meeste gevallen krijgt de plooibank een aanbouw naast zich waar de combinatie van matrijzen en stempels in opgeslagen wordt. Een fabrikant kiest er daaren­tegen voor om het magazijn op te stellen achter de achteraanslagen. Daar kan dan wel met standaardgereedschappen gewerkt worden. De opslagcapaciteit van automatische gereedschapswisselaar kan vandaag al tellen. Een magazijn met 85 m aan gereedschappen spant de kroon, maar dan moet u natuurlijk ook wel de nodige ruimte ter beschikking hebben naast uw plooibank. Hoe groot de gereedschappen dan precies zijn, hangt in grote mate af van de fabrikant. De maximale lengte varieert bijvoorbeeld van 100 mm tot 500 mm. Zij bepalen dat in functie van hun manipulatoren en hun visie op efficiënt wisselen.

Automatische gereedschapswisselaars zijn het antwoord om ook het plooien van enkelstuks en kleine series heel wat vlotter te laten verlopen.

 

Moet u extra gaan programmeren?

Zoals al een paar keer vermeld, speelt de software een belangrijke rol in het moderne plooien. Dat geldt des te meer als u kiest voor een plooibank met een automatische gereedschapswisselaar. Maar geen paniek, het zal u geen extra programmeerwerk kosten per stuk om de gereedschapswissel vast te leggen. U hoeft enkel laten weten over welke gereedschappen u allemaal beschikt in het magazijn, waar ze zich precies bevinden en de sturing doet de rest om de set-up voor te bereiden. Bepaalde automatische gereedschapswisselaar houden zich aan de vaste plaats die u toegekend hebt aan de matrijzen en stempels. Anderen gaan daar wat flexibeler mee om en kiezen zelf de beste plek voor elk gereedschap uit in functie van de efficiëntie. Afhankelijk voor welke plooibank u kiest, kan u een systeem in handen krijgen dat zowel automatisch kan werken, als manuele wissels toelaat (bijvoorbeeld als maar één van de gereedschappen aan vervanging toe is). Bij anderen zal u dan weer moeten kiezen tussen ofwel manueel werken ofwel automatisch.

Waarom dan geen plooirobot?

Hoewel de kostprijs en het programmeerwerk dat ze vereisen beiden al flink gedaald zijn, blijft een plooirobot toch nog altijd maar een oplossing voor seriewerk. Automatische gereedschapswisselaars daarentegen zijn het antwoord om ook het plooien van enkelstuks en kleine series heel wat vlotter te laten verlopen. Hou bij de keuze voor een bepaalde plooibank en bijhorende gereedschapswisselaar steeds bovenstaande onderscheidende factoren voor ogen. Dan bent u al goed op weg om de juiste keuze voor uw producten en productie te maken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details