NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatiseren van je slijpproces, waar begin je?

Automatiseren van je slijpproces, waar begin je?

Waar begin je als je je automatische slijpproces wilt optimaliseren? Welke factoren spelen er een rol en en hoe maak je de juiste keuzes?

De eerste vraag die we stellen bij het optimaliseren van uw automatische schuur- en slijpproces is: Wat is een vast gegeven in jou situatie (mogelijkheden van de machine bijvoorbeeld) en wat zijn variabelen? Dat is het uitgangspunt waarmee we een optimaal resultaat gaan behalen. Dat resultaat meten we in tijd, want dat is het kostbaarste onderdeel in het hele proces.

De belangrijkste vraag is: welke schuurband gaat geld voor jou verdienen?

Met elke band van duur tot goedkoop, kun je over het algemeen de gewenste finish halen. Maar goedkoop en duur zijn slechts relatieve begrippen. De vraag is welke schuurband voor jou geld gaat verdienen. Omdat hij het aantal stappen in het proces vermindert of met een hogere doorvoersnelheid toch goed presteert of een lange standtijd heeft. Al deze genoemde punten hebben als groot voordeel dat ze tijd besparen. En tijd is veel kostbaarder dan de inkoopprijs van een schuurband.

In de regel geldt: hoe meer druk je kunt uitoefenen, hoe sneller je kunt werken.

De maximale druk die je kunt uitoefenen is veelal bepalend voor hoe snel je kunt werken. In de regel geldt: hoe meer druk je kunt uitoefenen, hoe sneller je kunt werken. Daarom is de hardheid en het profiel van een contactwiel bij een breedband ook belangrijk. Met een hard contactwiel genereer je meer druk net zoals met een wiel met groeven meer druk geeft door oppervlakteverkleining van het contactpunt.

De hardheid en het loopvlak van een contactwiel zijn van invloed op de druk die je kunt uitoefenen.

We noemen hieronder nog vier parameters die van invloed zijn op je snelheid van slijpen, waarbij elke keer de druk een bepalende factor is. Houdt deze parameter dus altijd goed in de gaten, de invloed op de andere variabelen is enorm!

Nog drie parameters die van belang zijn op de afnamesnelheid van een schuurband:

1. Bandsnelheid

Als een schuurkorrel makkelijk door het metaal snijdt, heeft het relatief weinig tijd nodig om zijn werk te kunnen doen. De doorvoersnelheid kan omhoog waardoor er sneller gewerkt kan worden.

Essentieel hierbij is dat de schuurkorrel genoeg druk krijgt en voldoende contacttijd heeft met het metaal om uit te breken zodat er een nieuwe scherpe kant ontstaat en de band kan blijven presteren. (Regeneratie)

Bandsnelheidadvies

2. Doorvoersnelheid (breedband) of voeding/step-over (langband)

Hoe hoger de voeding, hoe sneller er gewerkt wordt.Ook hier geldt dat er genoeg contacttijd is tussen schuurmateriaal en metaal en dat het schuurmineraal genoeg druk krijgt om te regenereren. Alleen dan blijft een band scherp. Hoe snel of makkelijk een korrel uitbreekt is afhankelijk van het mineraal. Elk mineraal heeft hierin zijn unieke eigenschappen. Als de korrel niet kan uitbreken, zal hij afronden en gaan verglazen. De band wordt hiermee waardeloos. Stem korrel en snelheid dus op elkaar af.

3. Opbouw schuurband

Schuurband met linnen rug

Een schuurband met een linnen of polyester rug heeft een langere levensduur maar is ook duurder dan een band met een papieren rug. Een linnen rug gebruik je als je veel repeterend werk hebt. Hierbij ontstaat er een gelijkmatige slijtage en voorkom je spoorvorming. Je kunt de band volledig opgebruiken.

Een linnen rug scheurt minder snel dan een papieren rug. Kun je veel druk geven, kies dan voor een band met een linnen rug en een keramische korrel. Dit werkt verreweg het snelst. Hoewel de inkoopprijs hoger ligt, zul je daarom met deze band toch geld besparen.

Schuurband met papieren rug

Een schuurband met een papieren rug is vaak veel goedkoper en heeft zeker ook bestaansrecht. Je gebruikt deze band als je veel verschillende producten te bewerken hebt. Al die verschillende modellen zorgen voor een divers slijtagepatroon van de band waardoor er een ongelijk slijpbeeld ontstaat. Dit is vaak ongewenst en daarom wordt een band nog wel eens voortijdig vervangen. Dan is het fijn dat de band niet heel duur is.

Ben je in jouw situatie niet in staat veel druk te geven, dan kan een papieren band met een eenvoudige Aluminium Oxide korrel de beste oplossing zijn. De korrel breekt ondanks de lagere druk toch goed uit en presteert goed onder de gegeven omstandigheden.

Mineraal, korrelgrootte en druk bepalen de penetratie van de korrel en daarmee de afnamehoeveelheid.

Mineraal en korrelgrofte

Naast de rug van de band speelt het soort mineraal en de korrelgrofte nog een belangrijke rol. Elk mineraal heeft een “sweetspot”: de optimale omstandigheden waaronder zij zo snel mogelijk en zo lang mogelijk presteren. Deze sweet-spot wordt bepaald door de druk en door type, vorm en afmeting van de korrel.

Korrelsoort met de benodigde druk voor regeneratie

4.Standtijd

Standtijd is bij deze langbanden en breedbanden ook van grote invloed omdat wisselen van de banden vaak een tijdrovende klus is en het productieproces daarmee onderbroken wordt. Hoe minder wisselingen hoe beter.

Andere belangrijke factoren

Warmte-inbreng

De toepassing van breedbanden en langbanden is vaak op dun plaatmateriaal. Wat hierbij belangrijk is dat er niet teveel warmte wordt ingebracht om vervorming van de plaat tegen te gaan. Als de plaat te warm wordt zijn er meerdere opties, afhankelijk van je eigen situatie maak je een keuze uit de verschillende mogelijkheden.

  • Snelheid van de schuurband of de doorvoersnelheid omlaag. Hierdoor wordt het contactmoment van de schuurkorrel met het metaal langer.
  • Scherpe korrels snijden meer in het materiaal dan dat ze wrijven en poetsen. Ze verspanen meer en brengen  minder warmte in.
  • Dit principe geldt ook voor het verschil tussen een grove en een fijnere korrel. Een fijnere korrel geeft meer wrijving en brengt daarmee ook meer warmte in. Er zijn immers meer contactpunten bij een gelijkblijvende oppervlakte.
  • Door te spelen met band- en doorvoersnelheidheb je invloed op de warmteontwikkeling.

We hopen je met dit artikel enig inzicht te geven in de factoren die een rol spelen bij de werking van schuurbanden en het optimaliseren van je schuurproces. Zoals je al hebt begrepen zijn er geen harde uitspraken te doen over welke band op welk metaal het beste werkt. Het vermogen van de machine speelt een grote rol, het contactwiel, het te bewerken materiaal en de gewenste finish. We kunnen in dit blog onmogelijk alle scenario’s bij langsgaan. Maar we komen graag bij je langs om advies op maat te geven.

Daarbij is snelheid de bepalende factor. Met een rekenvoorbeeld maken we dit duidelijk:

Kosten machine + instellen + band + materiaalverbruik = € 150 per uur

Door 30% sneller te werken bespaar je € 45 per uur dat is € 360 per dag.

Webinar over automatisch ontbramen:

Bekijk ons webinar dat we samen met Q-fin hebben gemaakt. Grinding Power en de juiste verbruiksmiddelen zorgen samen voor het optimale resultaat. Welke factoren van belang zijn en hoe je het eindresultaat kunt beïnvloeden, dat leer je in dit webinar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details