NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Automatisering vraagt om juist en betrouwbaar zagen
Aluro CNC gaat aan tafel zitten met klanten om hun ontwerp onder de loep te nemen. In 99% van de gevallen resulteert dat in effectieve verbeteringen.

Automatisering vraagt om juist en betrouwbaar zagen

Wie over de productievloer bij Aluro CNC wandelt, zal zien dat er meer en meer ingezet wordt op automatisatie. Niet alleen om meer spindeluren op de teller te krijgen, maar vooral om de schaarste aan technisch personeel op te vangen. Maar automatisatie vraagt meer van de zaagmachine. De stukken moeten immers op maat en perfect evenwijdig aangeleverd worden. Een kolfje naar de hand van de Behringer HBE 411 die vorig jaar geleverd werd door Promatt.

Aluro CNC bewijst zich al meer dan 35 jaar als de referentie voor het vervaardigen van hoogkwalitatieve mechanische onderdelen. Dat doet het voor klanten actief in luchtvaart, machinebouw, de medische sector, energie, automotive, elektronica- en telecommunicatie en de voedingsindustrie. Het bedrijf uit Heist-op-den-Berg maakt het verschil door mee te denken met zijn klanten. 

“We gaan aan tafel zitten met de klant om te kijken hoe we zijn ontwerp kunnen verbeteren om de kosten te reduceren. In 99% van de gevallen komen we tot effectieve verbeteringen”, vertelt technical manager Pascal van de Sande. “Maar we zetten ook in op een duidelijke proactieve communicatie, zodat de klant altijd weet waar zijn stukken zich in de productie bevinden.” 

De productievloer wordt getypeerd door een modern machinepark, een hoge automatiseringsgraad en de kunde van de operatoren. “Het repetitieve of ergonomisch belastende werk laten we over aan robots, zodat onze mensen de handen vrij hebben om te doen waar ze goed in zijn: complexe werkstukken maken.” 

Belangrijk voor Aluro CNC was dat de machine ongestoord kon doorwerken in het weekend. Bewaking van het zaagblad was daarom de belangrijkste optie.

Synoniem met betrouwbaarheid en stabiliteit

Een recente aanwinst op de vloer is de Behringer HBE 411. “Zonder een goede zaagmachine zijn we niks in de productie. Door de toenemende automatiseringsgraad is het belang van de zaagafdeling ook alleen maar toegenomen. De minste tekortkomingen in maatvoering kunnen een robot immers tot stilstand brengen.” 

Een van de zaagmachines die Aluro CNC staan had, begon haar leeftijd te voelen. “Door de instabiliteit had ze steeds frequenter onderhoud nodig, maar we voelden ook de kostprijs van onze lintzagen oplopen. Hoe minder stabiel een zaagmachine draait, hoe minder lang de snijgereedschappen meegaan.” Tijd voor verandering dus. Dat het oog daarbij op een Behringer viel, was geen toeval. “Het zijn machines die synoniem staan met betrouwbaarheid en degelijkheid. Je ziet het al aan de manier waarop ze gebouwd zijn, van de zwaardere geleidingen tot de gietijzeren constructie. De zaagmachines van Behringer stralen stabiliteit uit.”

De nieuwe Behringer HBE 411 draait sinds het najaar bij Aluro CNC.

Zaagbladbewaking voor onbemande productie

Oorspronkelijk had Aluro CNC een andere Behringer voor ogen. Van de Sande: “Het spreekt voor de kwaliteit en de productiviteit van de machines van Behringer dat eigenlijk ook de HBE 411, het kleinere broertje van de high-end HBM serie, perfect aan onze eisen voldeed. Dat is vooral omdat zagen hier slechts een onderdeel van de productie is. De zaagmachine is maar ongeveer 60% van de tijd bezet. Maar ze kwijt zich gedurende die tijd wel uiterst betrouwbaar van haar taken. Dat is wat telt.” 

Belangrijk voor Aluro CNC was wel dat de machine ongestoord kon doorwerken in het weekend. “Bewaking van het zaagblad was daarom voor ons de belangrijkste optie. Zodra het zaagblad te bot wordt en niet meer binnen vooraf ingestelde toleranties zit, valt de machine vanzelf stil. We kunnen ons immers niet veroorloven dat we op maandag toekomen en scheve stukken aantreffen. Met deze machine gebeurt dat niet. Ik ben er 100% van overtuigd dat we de juiste keuze gemaakt hadden”, zegt van de Sande.

Aluro CNC bewijst zich al meer dan 35 jaar als de referentie voor het vervaardigen van hoogkwalitatieve mechanische onderdelen.

Service zoals het moet

Nochtans ging Aluro CNC niet over één nacht ijs. Verschillende merken werden gewikt en gewogen. “We hebben daarbij ook de service onder de loep genomen. Van verschillende referentieadressen hadden we heel goede commentaar gehoord over de diensten van Promatt. Hoewel we nog geen problemen met de machine gekend hebben – ze draait hier overigens sinds het najaar – voel je wel al de competentie van de medewerkers. Bij de installatie, bij de opleiding, maar we zijn ook altijd snel weer op weg geholpen als onze operatoren nog tegen wat dingetjes aanlopen in de sturing. Alles loopt zoals het moet. Ik ben blij dat we voor Behringer en Promatt gekozen hebben”, besluit van de Sande.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details