NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Autonoom zagen zonder verlies aan kwaliteit
Dirk Oeyen: “Wat technisch de doorslag gaf is de mogelijkheid om zonder omstelwerk buizen van grote diameters met een geringe wanddikte volautomatisch te verzagen, met garantie op de rondheid van de buis.”

Autonoom zagen zonder verlies aan kwaliteit

Familiebedrijven, daar klopt het hart van de Belgische metaalindustrie. Een mooi voorbeeld van hoe technische inzichten en oog voor kwaliteit over generaties worden doorgegeven is Torfsconstruct. Om die kwaliteit ook de komende jaren te garanderen werd onlangs geïnvesteerd in een HBE-411A zaagmachine van Behringer, geleverd door Promatt. “Daar begint het immers allemaal”, aldus zaakvoerder Dirk Oeyen.

Toen Cyriel Torfs in 1968 de markt op ging als machinebouwer, kwam hij in eerste instantie vooral in de land- en tuinbouwsector terecht. In en rond Sint-Katelijne-Waver konden ze zijn inzicht in engineering en mechanische constructie wel smaken. Naarmate deze sector eind jaren 70 begon weg te ebben, kwamen er nieuwe opportuniteiten op zijn pad. De automobielsector was immers op zoek naar betrouwbare toeleveranciers die op hun beurt bij Torfsconstruct kwamen aankloppen voor machines voor het assembleren van auto’s en auto-onderdelen. 

“Dat heeft mijn schoonvader altijd uitstekend gedaan: trends nauwkeurig volgen, zodat hij steeds met innovatieve oplossingen naar de markt kon gaan. Oplossingen die bovendien volledig in eigen huis gemaakt werden, van ontwerp tot realisatie, om kwaliteit af te leveren”, vertelt Dirk Oeyen, die samen met echtgenote Gerda Torfs de zaak in 1988 overnam. Intussen zijn ook hun kinderen Kristof en Stefanie aan de slag in het familiebedrijf.

Dat ook de bak met de spanen eenvoudig van onder de machine kan komen voor een grondige reiniging, was belangrijk voor Torfsconstruct.

Duurzame machines bouwen

Diezelfde principes vormen vandaag nog steeds de rode draad in de activiteiten van Torfs­construct. Het state-of-the-art machinepark en een enthousiast team van vijftien medewerkers zijn er dagelijks aan de slag om mechanische componenten op maat van machinebouwers af te leveren, of laswerk, transportsystemen en automatiseringsprojecten tot in de puntjes af te werken. En dat voor diverse marktsegmenten, met een klantenkring die blijft groeien. Daarnaast is Torfsconstruct een officieel servicecenter voor de aluminium constructieprofielen van Bosch Rexroth. 

Oeyen: “De sleutels tot ons succes? Als ik vandaag bij bedrijven langskom waar nog machines van Torfsconstruct staan te draaien die soms meer dan dertig jaar oud zijn, dan hebben we toch iets goed gedaan. Want dat is toch de essentie van duurzaamheid, niet? Hoe minder nieuwe machines er nodig zijn, hoe minder grondstoffen we met zijn allen moeten verbruiken.”

Juiste zaagsnede basis van elke werkstuk

Dat eigen state-of-the-art machinepark maakt daarin het verschil. Bij elke stap van de productie wordt de kwaliteit immers verzekerd. “De zaagafdeling is de basis van het verhaal van elk werkstuk. Als de stukken niet gezaagd zijn zoals het moet, haaks of recht en zonder braam, dan zal ook de nauwkeurigheid in de volgende productiestappen niet voldoen. Hoe meer je automatiseert, hoe belangrijker dit nog wordt in het verhaal. Daarom doen we het hier graag in één keer goed, van bij het begin”, geeft Oeyen mee. 

Toen de twee zaagmachines na jaren trouwe dienst stilaan de rol moesten lossen, werd de markt dan ook grondig verkend om weer state-of-the-art te zijn. “De machine moest in hoofdzaak man-arm kunnen werken. Voor ons houdt dat in dat ze vlot programmeerbaar is met vooraf ingestelde programma’s en dat ze zelf de zaagsneden kan controleren. Op die manier kan ze autonoom werken, zonder verlies aan kwaliteit.”

De Behringer HBE-411A kon het beste aan het eisenpakket van Torfsconstruct tegemoet komen.

Behringer vinkt alle eisen af

De Behringer HBE-411A kon het beste aan het eisenpakket van Torfsconstruct tegemoet komen. “Voor ons een vertrouwde naam. De vorige zaagmachines waren immers van hetzelfde merk en hebben zich hier tientallen jaren betrouwbaar van hun taken gekweten. Daarbij kunnen we ook de goede service en nazorg door Promatt aanstippen, die een no-nonsense aanpak hanteren. Dat de fabrikant onze zaagmachines ook nog een tweede leven geeft, nu, waar hoge nauwkeurigheid minder speelt, vonden we ook bijzonder fijn. Maar wat technisch de doorslag gaf is de mogelijkheid om zonder omstelwerk buizen van grote diameters met een geringe wanddikte volautomatisch te verzagen, met garantie op de rondheid van de buis. Behringer kon dat als enige waarmaken. Een demo in het hoofdkwartier van Promatt in Haaksbergen bewees dat ook. Dat maakte de keuze bijzonder eenvoudig”, vat Oeyen samen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details