NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Bent u klaar voor gedigitaliseerd plasmasnijden?
Alle nieuwe functionaliteiten van de Q reeks beogen de integratie en automatisering van het productieproces, en de verbetering van de beschikbaarheid van het apparaat.

Bent u klaar voor gedigitaliseerd plasmasnijden?

Veel metaalbewerkers hebben vandaag nog te weinig inzicht in hun productiviteit. Die lacune opvullen is dan ook het vertrekpunt bij uitstek voor de digitalisering van processen. Een vlieger die evenzeer opgaat voor het plasmasnijden. Als pionier in plasmasnijtechniek loopt het Duitse Kjellberg Finsterwalde ook nu weer voorop, want met de Q plasmasnijbronnen krijgt de gebruiker in real-time alle info die hij nodig heeft voor efficiënter werken.

Industrie 4.0 begint met het monitoren en analyseren van processen in real-time. “Een goed beeld hebben van de kosten en de verwerkingstijd geeft stof tot nadenken om processen in de toekomst te gaan optimaliseren en synchroniseren. Hoe meer de productie op de werkvloer geconnecteerd geraakt, hoe minder stilstandtijden er zullen zijn die de productiviteit naar beneden halen”, vertelt Jan Van Overbeeke, zaakvoerder van Plasma Solutions, officiële partner van Kjellberg Finsterwalde. 

Een denkoefening die ook de plasmasnijspecialist intussen gemaakt heeft. “Met gedetailleerde informatie over consumables en gassen kan onze technologie al aan de slag om op tijd de voorraad aan te vullen, zodat de gebruiker nooit zonder valt. Daarnaast kan hij inschatten hoelang een proces zal duren, zodat hij een correcte planning kan maken. Om de productiviteit te verhogen en kosten en grondstoffen te besparen hoeft je operator dus niet harder te werken. Je machine moet gewoon slimmer worden.”

Met de Q plasmasnijbronnen krijgt de gebruiker in real-time alle info die hij nodig heeft voor efficiënter werken.

Real-time informatie voor duurzamer werken

Dat is precies de meerwaarde die de Q plasmabronnen van Kjellberg brengen. Ze communiceren feilloos met het geleidingssysteem, de snijtafel, de robot en alle overige componenten in het productieproces. Van Overbeeke: “Hierdoor krijg je real-time informatie over het energie- en gasverbruik, welk type werkstuk er op de tafel ligt, en zoveel meer. Informatie waarmee de gebruiker aan de slag kan om een perfect inzicht te krijgen in zijn kostenstructuur, of om bijvoorbeeld zijn rookafzuiginginstallatie optimaal af te stemmen op de snijwerkzaamheden. Dat helpt weer energie en grondstoffen besparen.” 

Maar uiteraard werden ook de snijprestaties zelf niet uit het oog verloren bij de ontwikkeling van de Q serie. De befaamde Kjellberg Contour Cut en Silent Cut technologie zit erin geïntegreerd voor hogere snijsnelheden, een stillere werking en kortere cycli tussen snedes. Ook dat is efficiëntie. “Een verhoogde productiviteit is tegelijk een opstapje naar meer duurzaamheid, want ze helpt ook de werkkwaliteit van je operators vooruit. Zij nemen een cruciale rol op in het Industrie 4.0-verhaal. De technologie stelt hen immers in staat om meerdere processen tegelijk te monitoren, terwijl tegelijkertijd het risico op onverwachte stilstanden daalt. Hoe slimmer de machines, hoe beter de flow.”

Om de productiviteit te verhogen en kosten en grondstoffen te besparen hoeft je operator niet harder te werken. Je machine moet gewoon slimmer worden.

Intelligentie diagnose en monitoring

Alle nieuwe functionaliteiten van de Q reeks beogen de integratie en automatisering van het productieproces, en de verbetering van de beschikbaarheid van het apparaat. Kortom, alles wat er nodig is voor intelligente diagnose en monitoring van het plasmasnijden en de componenten. 

“Het potentieel van Industrie 4.0 ligt vooral tussen de verschillende processen in. De materiaalstromen doorheen het bedrijf, de beschikbaarheid van de machines, de opeenvolging van de verschillende productiestappen. In één klap een geconnecteerde fabriek van de toekomst worden is een utopie. Het gaat erom bij elke nieuwe investering te kiezen voor een stap in de juiste, gedigitaliseerde richting. De Q serie van Kjellberg is alvast zo’n stap”, besluit Van Overbeeke.    

Uiteraard werden ook de snijprestaties zelf niet uit het oog verloren bij de ontwikkeling van de Q serie. De befaamde Kjellberg Contour Cut en Silent Cut technologie zit erin geïntegreerd voor hogere snijsnelheden, een stillere werking en kortere cycli tussen snedes.

100 jaar Kjellberg

Al meer dan honderd jaar legt Kjellberg Finsterwalde zich toe op de ontwikkeling en productie van duurzame machines voor de metaalindustrie. Het bedrijf met hoofdkwartier in het Duitse stadje Finsterwalde doet dat met één duidelijk doel voor ogen: klanten helpen om efficiënter en ergonomischer te werken. Het portfolio legt zich voornamelijk toe op plasmasnijden en lassen. Sinds de introductie van de eerste plasmasnijmachines, meer dan zestig jaar geleden, mag Kjellberg Finsterwalde zich een van de  marktleiders in dit segment noemen. Vandaag engageert Kjellberg zich om de digitale transformatie van de metaalindustrie te ondersteunen met innovatieve producten. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details