NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Betaalbare stap naar geautomatiseerde productie
Dankzij de komst van de nieuwe XYZ machines met ProtoTRAK sturing hoeven ze in de Services afdeling het complexere werk niet te schuwen.

Betaalbare stap naar geautomatiseerde productie

Programma’s schrijven kost dan te veel tijd ten opzichte van de eigenlijke productie. Modelmakerij De Feyter zocht voor zijn Services afdeling die vooral herstellingen en enkelstuks aflevert dan ook een andere oplossing. De XYZ machines met ProtoTRAK sturing bleken de perfecte opstap naar geautomatiseerd werken om ook meer complexe stukken te kunnen vervaardigen. Tegelijkertijd blijkt dat Services klanten de mogelijkheid om series te draaien, weten te waarderen.

Tekst en beeld: Valérie Couplez 

Het was Francisus De Feyter die in 1922 de grondslag legde voor modelmakerij De Feyter. Het bedrijf bleef lange tijd in handen van de familie tot het in 2018 in handen kwam van twee medewerkers. Maar de waarden die het bedrijf groot gemaakt hebben, het oog voor kwaliteit en de flexibiliteit in service, staan nog steeds centraal in de bedrijfsvoering. En stilzitten, dat kennen ze daar niet in Hoboken. Frederic Marnef: “Tien jaar geleden hebben we onze activiteiten uitgebreid met een Services afdeling. Bedrijven kunnen er terecht voor revisie en herstellingen aan cilinders, zuigers … Maar we maken er ook gebruik van om onderdelen voor mallen voor de modelmakerij te produceren. Door in te zetten op een eigen Services afdeling willen we klanten extra ondersteunen. Zij kunnen zich immers geen stilstand veroorloven. De hele afdeling is er dan ook op gericht om mensen zo snel weer aan het werk te helpen.”

De nieuwe sturing maakt produceren stukken sneller en nauwkeuriger.

Naar complexer werk

De Feyter wil met zijn modelmakerij evolueren naar werkstukken met een hogere complexiteit. “Door uitgekiende engineering kunnen we ons nog meer onderscheiden op de markt. Ons machinepark is daar al op voorbereid, met de inzet van high-end CNC-machines die offline geprogrammeerd worden. Maar we willen die lijn ook doortrekken naar onze Services afdeling.” Omdat het meestal om enkelstuks of kleine series gaat is de stap naar volledig CNC-gestuurd werken met CAD/CAM daar echter te groot. “We zouden te veel tijd verliezen aan het schrijven van de programma’s. Toen onze manuele freesmachine in panne viel, zochten we wel meteen een oplossing die ons in staat stelde om stappen te zetten in kwaliteit en nauwkeurigheid, zodat we ook daar meer complexe stukken kunnen produceren. Maar ze moesten vooral ook flexibel en snel werken toelaten.” 

Met de eenvoudige sturing kunnen de operatoren kleine series onbemand laten lopen en intussen andere taken opnemen.

Snelle service

Het antwoord vond De Feyter in de ProtoTRAK sturing bij Crispyn ­Machines in Maldegem. “Voor ons is het de perfecte, betaalbare stap richting een geautomatiseerde productie. De demo maakte meteen duidelijk dat deze sturing was wat we zochten. Onze operatoren kunnen er nog conventioneel mee werken, maar evengoed op een heel snelle manier een programma schrijven voor het wat complexere werk. Haar grootste troef? Ze is gewoon stukken sneller en nauwkeuriger dan wat we staan hadden.” De Feyter investeerde meteen in een nieuwe freesmachine en draaibank, respectievelijk een XYZ RMX 4000 bedfreesmachine en XYZ ProTurn RLX 425. Ze zijn sinds juni 2019 operationeel. “Bij de implementatie doken wel wat kinderziektes op. Logisch, want we waren een van de eerste die met de nieuwe versie van de sturing aan de slag gingen. Maar dat compenseerde Crispyn Machines ruimschoots met zijn service. Alles wordt altijd snel opgelost.”

“De freesmachine beschikt misschien niet over de zwaarste motor, maar ik sta er van versteld wat we er allemaal mee kunnen.”

Vlot programmeren, onbemand werken

De operatoren reageerden wat schoorvoetend op de komst van de nieuwe machines. Maar intussen maken ze er gretig gebruik van. Operator Roeland: “Dankzij de eenvoudige sturing kunnen we kleine series onbemand laten lopen en intussen andere taken opnemen. Bovendien is de maatvastheid bijzonder goed bij de wissel van gereedschappen. De freesmachine beschikt misschien niet over de zwaarste motor, maar ik sta er van versteld wat we er allemaal mee kunnen. Met de as meer is het net iets ingewikkelder werken dan met de draaibank maar eigenlijk loopt het programmeren heel vlot. Het zijn vernuftige machines die onze productie op het lijf zijn gegoten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.