NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Beter frezen, efficiënter werken
Naast bewerkingscentra en automatisering biedt Hermle ook verschillende ‘bouwstenen’ voor de digitalisering van bedrijfsprocessen.

Beter frezen, efficiënter werken

Toen Berthold Hermle in 1938 zijn schroevenfabriek en vormdraaierij oprichtte, zal hij wel nooit gedacht hebben dat zijn geesteskind zou uitgroeien tot een van de meest vooraanstaande machinebouwers. Onder het motto ‘beter frezen’ ontwikkelt en produceert de firma al decennia lang hoogwaardige en innovatieve bewerkingscentra: Performance-Line en High-Performance-Line. Met palletwisselaars en robotsystemen ondersteunt de specialist uit het Duitse Gosheim ook de verregaande automatisering van het productieproces. Om klanten bij de stap naar Industrie 4.0 en de Smart Factory te helpen, staan het Hermle Automation-Control-System (HACS) en de digitale bouwstenen ‘Digital Production’, Digital Service’ en ‘Digital Operation’ ter beschikking.

Met één robot (RS 1) kunnen verschillende vijfassige bewerkingscentra bediend worden, wat de flexibiliteit en productiviteit op de werkvloer gevoelig verhoogt.

Bewerkingscentra

Maschinenfabrik Berthold Hermle AG heeft een volledig portfolio aan bewerkingscentra opgebouwd, waarmee vandaag de behoefte van de markt zo goed als afgedekt wordt. 

De Performance-Line omvat drie modellen: instapmodel C250, type C400 voor de bewerking van grotere onderdelen, en topmodel C650 voor een maximaal laadtafelvermogen en bijzonder grote freesstukken. Daarnaast is er de High-Performance-Line, met de C12 met een bereik van 350x440x330 mm (X/Y/Z) tot aan de C62 met een bereik van 1.200×1.300×900 mm (X/Y/Z), en de C22, C32, C42 en C52 tussenin. De specialisten van Hermle hebben naar eigen zeggen geen plannen om grotere machines met eenzelfde bouwwijze te ontwikkelen, omdat het werktuigbouwkundig bijna niet kan. Dat betekent niet dat ze stilzitten. Onlangs werd een nieuwe 24” touchscreen bedieningseenheid voor de bewerkingscentra voorgesteld, ontworpen voor zowel de TNC 640 als de TNC 7 van Heidenhain, of voor de S 840 D sl van Siemens. Die kan ergonomisch aan de behoeften van de gebruiker aangepast worden, zowel wat de hellingshoek van 17,5° als de hoogte met +/- 150 mm betreft.

HS flex is compatibel met zes machinetypes en uitgerust met één of twee opslagmodules voor maximum 40 pallets.

Automatisering

De Duitse machinebouwer biedt ook uiteenlopende automatiseringsoplossingen, waardoor klanten de productiviteit kunnen verhogen zonder behoefte aan meer personeel. Dat is belangrijk, in een maatschappij waar het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde krachten te vinden. Toen Hermle de palletwisselaars introduceerde, wilde het vooral de machines en het productieproces in het algemeen zo flexibel mogelijk maken. Om de productiviteit te optimaliseren, lanceerde de fabrikant ook robotsystemen, die met bijna alle machines uit het Hermle-programma gecombineerd kunnen worden. Omdat een robot voor de handling van zowel componenten, gereedschappen als pallets ingezet kan worden, kunnen de machines onbemand draaien. Hermle biedt een robotsysteem voor elke toepassing, van de RS 05-2 voor kleine pallets en componenten tot het RS 3 systeem voor werkstukken tot 420 kg. 

Dat betekent niet dat palletwisselaars vandaag overbodig zijn, want vooral voor de handling van lange en zware werkstukken is nog steeds geen alternatief beschikbaar. Terwijl snelle en flexibele robots stukken tot 420 kg kunnen tillen, kan de PW 3000 palletwisselaar bij werkstukken tot 3 ton ingezet worden. 

De ingenieurs van Hermle gingen nog een stapje verder met de ontwikkeling van oplossingen die met verschillende machines gecombineerd konden worden. Het HS flex systeem is compatibel met zes machinetypes en uitgerust met één of twee opslagmodules voor maximum 40 pallets. Dit gamma werd uitgebreid met de HS flex heavy voor de handling van werkstukken tot 1200 kg, compatibel met vier machines uit het gamma, waaronder voor het eerst ook de C 650.

Onlangs werd een nieuwe 24” bedieningsconsole voor de bewerkingsmachines geïntroduceerd.

Digitalisering

En er is nog meer, want Hermle investeert ook volop in de ontwikkeling van oplossingen om de processen te digitaliseren, waardoor het alles uit één hand kan leveren. Zo berekent het Hermle Automation-Control-System (HACS) de looptijden en het gebruik van gereedschappen op voorhand en geeft een overzicht van systeem, werkplannen, pallets, opdrachten, gereedschappen en meer. 

Binnen de zogenaamde digitale bouwstenen ‘Digital Production’, Digital Service’ en ‘Digital Operation’ biedt de firma verdere oplossingen. ‘Machinetuning’ met dynamische aanpassing van regelparameters en intelligente bewerkingssetups maken deel uit van de bouwsteen ‘Digital Operation’, terwijl toolmanagementsystemen (HTMC/HOTS), infor­matie-managementsystemen (HIMS) en Automation-Control-systemen (HACS) onder de noemer ‘Digital Production’ ter beschikking zijn. De digitale bouwsteen ‘Digital Service’ staat voor diagnose- en monitoring systemen én onderhoud vanop afstand.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details