NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Betrouwbaar en stabiel heavy duty draaien
Zaakvoerder David Van Achter: “De Hwacheon MEGA 72 teach-in draaibank is de ideale match voor ons gevarieerd aanbod aan werkstukken, want ze draait bijzonder betrouwbaar en stabiel.”

Betrouwbaar en stabiel heavy duty draaien

Maar om nauwkeurig te draaien zijn ook nauwkeurige machines nodig. Zeker voor het grotere werk dat geregeld passeert in het atelier. Dat was dan ook de doorslaggevende factor in de keuze voor een nieuwe draaibank. Het werd een Hwacheon MEGA 72 teach-in draaibank, geleverd door Bendertechniek.

Louis Moerenhout richtte het bedrijf op in de jaren 60 waarna het vervolgens in handen kwam van zoon Willy. Vandaag staat de naam Moerenhout nog steeds synoniem voor kwaliteitswerk in draaien en frezen aan korte levertermijnen. Maar voor het eerst staat er geen Moerenhout meer aan het roer. “Ik heb de zaak in 2019 overgenomen”, vertelt David Van Achter trots. “Ik heb hier stage gelopen, mijn eerste professionele ervaringen opgedaan. Sinds 2007 ben ik teruggekeerd en nu deel ik zelf de lakens uit. Toen Willy een overnemer zocht, heb ik uiteraard getwijfeld. Er komt heel veel verantwoordelijkheid kijken bij zelf ondernemen. Maar samen met mijn echtgenote Elly heb ik de sprong gewaagd. En gelukkig kunnen we nog op Willy rekenen om ons alle kneepjes van het vak te tonen.”

De toegankelijkheid is stukken beter dankzij de grote omkasting en twee deuren.

Continuïteit verzekeren

Aan de naam Moerenhout wilde Van Achter niet tornen. “We zijn bekend in de streek, maar we hebben eigenlijk klanten van de kust tot in Limburg. Zonder ooit advertenties te moeten plaatsen, mond-tot-mondreclame deed altijd zijn werk, de kwaliteit van onze service sprak voor zich. Die goede reputatie heeft veel te maken met de grote voorraad aan materialen die we op stock houden om kort op de bal te kunnen spelen.” De stukken die het atelier verlaten zijn zeer divers. Alle sectoren vinden hun weg naar Ruisbroek. “Voor ons zijn de offshoresector en de kraan- en gasindustrie belangrijke segmenten. Dat houdt in, dat als we nieuwe machines zoeken, ze tegen een stootje moeten kunnen en geschikt zijn voor het grotere werk.”

Extreem stabiel draaien

Dat is het minste wat je kan zeggen van de meest recente investering van Metaaldraaierij Moerenhout: de Hwacheon MEGA 72 teach-in draaibank, geleverd door Bendertechniek. “De draaibank die we staan hadden, was al tweedehands toen ze hier in 2009 arriveerde. Qua nauwkeurigheid werd het toch allemaal wat minder. Omdat de bewerking aan de achterkant van het stuk gebeurde, was het bovendien geen sinecure voor de operator om het gereedschap perfect in te stellen.” De nieuwe MEGA 72 vlakbeddraaibank met FANUC 0i-TF plus met manual guide kenmerkt zich door een extreem hoge stabiliteit voor heavy duty draaien. Ze kan 3 m tussen de centers draaien met een draaidiameter van 720 mm. “Ze is net een tikkeltje kleiner dan wat we hadden (draaidiameter 900 mm) maar we kunnen er nu wel ook kleinere stukken op maken. Dat maakt ze de ideale match voor ons gevarieerd aanbod aan werkstukken, want ze draait bijzonder betrouwbaar en stabiel. En de toegankelijkheid is stukken beter dankzij de grote omkasting en twee deuren.” 

De nieuwe MEGA 72 vlakbeddraaibank met FANUC 0i-TF plus met manual guide kan 3 m tussen de centers draaien met een draaidiameter van 720 mm.

Service die zich al bewezen had

Voor Van Achter was het meteen duidelijk dat het Bendertechniek zou worden. “Ze hadden zich al bewezen bij ons toen onze oudste draaibank in panne viel. Zelf kregen we het niet in orde, binnen de kortste keren was er iemand van Bendertechniek ter plaatse en dan nog na de standaardwerkuren. Dat soort service is cruciaal voor een bedrijf als het onze.” Maar ook de techniek binnenin de machines had Van Achter al ruimschoots overtuigd. Hij ging zelfs een kijkje nemen in de showroom in Duitsland. “We hebben er hier één staan van twintig jaar oud, die nog steeds naar behoren draait. Voor een draaier gaat het allemaal om precisie. Wanneer je met grote stukken werkt en nauwe toleranties, dan is een verloren stuk meteen een zeer duur stuk door de verloren werkuren, het verloren materiaal … Met deze aankoop verzekeren we ons van de benodigde precisie”, besluit Van Achter.   

MEGA 72 in cijfers

– Maximale snijdiameter: 720 mm

– Afstand tussen centers: 3.000 mm

– Bedlengte: 4.652 mm

– X-as slag: 400 mm/min

– Y-as slag:2.900 mm/min

– Spindelsnelheid: 30 – 1.500 rpm

– Maximaal aantal gereedschappen: 4

– Gewicht machine: 5.500 kg

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details