NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Bewerkingscentra, automatisering en digitalisering uit één hand
Het HS flex handlingsysteem gekoppeld aan een C 42 U bewerkingscentrum.

Bewerkingscentra, automatisering en digitalisering uit één hand

Hermle biedt een volledig gamma vijfassige bewerkingscentra en kan die combineren met automatiseringsoplossingen en bouwstenen om de processen te digitaliseren. Klanten kunnen zo de productiviteit verhogen zonder extra personeel. De automatiseringsoplossingen gaan van eenvoudig te bedienen palletwisselaars en handlingsystemen voor de bevoorrading van pallets tot robotsystemen en steeds vaker ook totaaloplossingen, waarbij met één robot verschillende bewerkingscentra bediend worden. Op TechniShow demonstreert Hermle Nederland BV een C 250 met RS-robotsysteem en een C 42 met HS flex handlingsysteem.

HS flex

Het HS flex handlingsysteem bestaat uit verschillende componenten, die als een complete unit geleverd en opgesteld worden. De installatie van de opslagmodules – net als van de bewerkingscentra van Hermle – neemt weinig tijd in beslag. De gebruiker kan dan ook snel aan de slag. Het mineraal gegoten vlak bed, waarop de drie assen van de handlingeenheid staan, wordt gekenmerkt door een ergonomische toegang voor de gebruiker. 

De beide vleugeldeuren, die al bij de robotsystemen van Hermle hun nut bewezen, hebben een dubbele functie. Als het werkstuk gewisseld wordt, versperren ze voor de operator de toegang tot de werkruimte. Als het onderdeel bewerkt wordt, kan die operator wel de werkruimte in de gaten houden en eventueel ingrijpen, maar wordt de toegang tot de handlings­-
eenheid afgesloten. 

De draai-, hef- en lineaire assen garanderen een nauwkeurig transport van werkstukken tot 450 kg, inclusief pallets met afmetingen tot 500 x 400 mm, tussen voorbereiding, opslagmodule en werkruimte van het bewerkingscentrum. Om fouten door de operator te reduceren, wordt al tijdens de voorbereiding de maximale werkstukhoogte bepaald, zodat er geen werkstukken met te grote afmetingen aangevoerd worden. 

Er werd ook veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de opslagmodule. Standaard wordt één module ingebouwd, optioneel kan een tweede module toegevoegd worden. Deze modules zijn opgebouwd als rekken en bieden maximale flexibiliteit wat de indeling voor pallets en werkstukken betreft. Er kunnen tot vier rekken met in totaal 20 palletplaatsen per module geïntegreerd worden. Een opslaggenerator van Hermle controleert gewicht en afmetingen van pallets en werkstukken. Zo kan de opslagcapaciteit snel en eenvoudig bepaald worden. 

Het robotsysteem RS 1 in combinatie met een C 250 bewerkingscentrum.

RS 1

Het robotsysteem RS 1 is een automatiseringsoplossing voor de handling van werkstukken en pallets, gekenmerkt door een maximale flexibiliteit en productiviteit. Het concept met rekken zorgt voor een grote autonome werking en de grijperwissel gebeurt automatisch. Door de volledig uitgewerkte voorbereidingszone kunnen nieuwe pallets en werkstukken al klaargemaakt worden, terwijl andere onderdelen bewerkt worden. 

Er is echter nog meer, want dit systeem is extreem flexibel. Zo kan RS 1 aan één of twee machines gekoppeld worden. De upgrade van één naar twee machines kan ook in een latere fase. Ook een uitbreiding met een derde rekkensysteem, een wasinstallatie, een meetsysteem of een automatisch transportsysteem is mogelijk. Dankzij het vloeroppervlak van slechts 12 m² hebben operatoren steeds vrije toegang tot de werkruimtes van de gekoppelde machine(s).

Robotsysteem RS 1 kan met de C 12, C 22, C 250, C 32, C 400 of C 42 bewerkingscentra van Hermle gecombineerd worden. De automatisering bij enkelvoudige installaties wordt aangestuurd via het Hermle Automation-Control-System (HACS) of het productiecontrolesysteem van SOFLEX. Bij oplossingen met twee bewerkingscentra – van hetzelfde type of verschillende modellen – wordt de RS 1 altijd aangestuurd met SOFLEX. NC-gestuurde spansystemen en grijpers maken een volledig automatische wissel van werkstukken mogelijk. De NC-grijpers en automatisch instelbare span­inrichtingen passen zich door het grote grijp- en klembereik aan de werkstukken aan, zodat een manuele interventie nagenoeg overbodig is. 

De intuïtieve bediening en duidelijke structuur van de automatiseringssoftware Hermle Automation-Control-System (HACS) helpen fouten te vermijden. Alle relevante gegevens, zoals systeemoverzicht, werkplannen, tijdsplanning en het overzicht van de gereedschappen, worden gevisualiseerd. Bovendien worden zowel de doorlooptijd als het gebruik van gereedschappen vooraf berekend. Alle voorbereide onderdelen worden automatisch in de planning ingevoerd en te allen tijde kunnen prioriteiten aangepast worden – via Drag & Drop en steeds met een optimale visualisering.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details