Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Blaas je machinepark een tweede leven in

Dirk-Torfs_2_2
Dirk Torfs, CEO Flanders Make

22 september 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Veel ondernemers worstelen dan ook met de vraag of deze machines nog wel voldoen om de gevraagde kwaliteit en ­economisch rendement te halen. Toch hoef je deze oude machines niet meteen op de schroothoop te gooien. In plaats van ze zonder meer te vervangen, kan het soms voordeliger zijn om die machines met slimme aanpassingen helemaal up-to-date te brengen. Om bedrijven te tonen hoe ze dat concreet kunnen verwezenlijken, schreef Flanders Make met enkele partners een whitepaper over ‘Machine Upgrading’.

Veel ondernemers houden de boot naar een digitale transitie nog af. Ze stellen de investeringen uit omdat ze in de eerste plaats denken aan het vervangen van machines, wat gepaard gaat met serieuze financiële inspanningen. In plaats van deze machines zomaar te vervangen wint upgrading, waarbij componenten van oude machines geoptimaliseerd worden met nieuwe functionaliteiten, aan belang. De voordelen van een machine-upgrade beperken zich niet tot het financiële plaatje. Het biedt ook een vorm van zekerheid. Van bestaande machines weten we wat ze kunnen en hoe ze presteren. Over een nieuwe installaties heerst er onzekerheid. Nieuwe machines werpen ook vragen op rond opleiding. Zal een nieuwe machine voldoende gebruiksvriendelijk zijn? Zullen alle productiemedewerkers ermee aan de slag kunnen of moet ook in opleiding worden geïnvesteerd?

Een ander euvel is dat weinig fabrieken fysieke plaats op overschot hebben. Een nieuwe productielijn parallel opbouwen of hiervoor een bestaande installatie wekenlang uit dienst nemen kan eenvoudigweg niet. Geen enkele fabriek kan zich vandaag een stilstand van zelfs maar enkele dagen veroorloven. Tenslotte valt ook vanuit duurzaamheidsoogpunt de investering in vernieuwing niet altijd goed te praten. Heel wat installaties hebben mits goed onderhoud weinig ingeboet op hun mechanische prestaties. Deze machines vervangen door nieuwe exemplaren is niet alleen geldverspilling, maar brengt ook een nutteloze extra druk mee op het milieu.

Natuurlijk komen er ook bij ‘Machine Upgrading’ kosten kijken, maar op de lange termijn zal je bedrijf er financieel de vruchten van plukken. Een upgrade zorgt ervoor dat de machines productiever en flexibeler worden, ze beschikken hierna over meer en betere functionaliteiten en zijn makkelijker te onderhouden. De machines zullen door de make-over veel langer meegaan. Toch zijn er momenteel weinig praktijkvoorbeelden te vinden. Om bedrijven te ondersteunen in de overgang naar industrie 4.0, heeft de Vlaamse regering verschillende proeftuinen opgezet, waaronder de proeftuin ‘Machine Upgrading 4.0’. Deze proeftuin toont bedrijven hoe ze bestaande industriële systemen zonder grote meerkosten kunnen upgraden tot industrie 4.0-niveau. Behalve inspiratie, krijgen bedrijven hulp bij het maken van een kosten-batenanalyse en begeleiding bij hun upgrade-traject.

Flanders Make is één van de partners in dit project en daarom publiceerden we een inspirerende whitepaper met praktisch advies over het onderwerp. We werkten daarvoor samen met machinebouwer VINTIV uit Beringen en met ondersteuning van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Concreet leer je als bedrijf in de whitepaper bij over de kosten-batenanalyse, het bepalen van een geschikte aanpak voor het upgraden van machines op basis van vier type mogelijke transformaties (elektrisch, mechanisch, digitaal en conformiteit aan wetgeving), de technologiekeuze en ten slotte de implementatie van een gepersonaliseerd plan om je machines te moderniseren. Met al deze tips kun je je machinepark een tweede leven geven en vele euro’s besparen.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details