NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
CDC Automatisatie gaat digitaal met freesmachine

CDC Automatisatie gaat digitaal met freesmachine

Best Application Contest 2021-2022

Doelstelling van het project

Als automatiseringspartner relevant blijven: het is geen eenvoudige opgave. CDC Automatisatie uit Roeselare kiest resoluut voor de vlucht vooruit. Een van hun meest recente wapenfeiten is een volledig digitaal ontworpen freesmachine met drie assen. Door digital twin-technologie van Siemens te gebruiken, slaagde het team van CDC Automatisatie erin om de engineeringstijd drastisch in te korten.

Opbouw van de toepassing

De freesmachine zelf bestaat onder meer uit drie Sinamics S110 servo-drives (één voor elke as), een Simatic S7-1500 Safety PLC en Sinamics G120C frequentiesturing. Deze compacte en eenvoudige drive is volledig in het TIA Portal platform geïntegreerd, waardoor de regelaar eenvoudig in bedrijf kan worden genomen met de Sinamics Startdrive engineeringstool. Bijzonder is vooral de manier waarop ze tot stand is gekomen. “We hebben de machine volledig digitaal ontworpen aan de hand van Siemens NX-tekeningen”, legt oprichter Christofe De Craene uit. “Daarbij maakten we optimaal gebruik van Siemens’ Mechatronic Concept Designer, het Simit-simulatieplatform en TIA Portal met Technology Objects.”

Het volledige ontwerp en realisatie namen zo’n twee maanden in beslag. De installatie is vandaag een van de eerste ‘digital twins’ die ook in de realiteit draaien. “Het unieke aan deze machine is dat ze allround toepasbaar is”, zegt Christofe. “Mits een aantal aanpassingen kunnen we, met de opgedane ervaring, onze klanten een toekomstgerichte oplossing op maat leveren.”

Voordelen van de toepassing

De servo-drives maken interpolatie vanuit de PLC mogelijk, en de frequentiesturing zorgt ervoor dat het toerental van de freeskop nauwkeurig kan worden bepaald. Voor CDC betekende het project een belangrijke mijlpaal in het werken met virtual twin-technologie. Christofe: “Het grootste voordeel is dat je fouten meteen in de simulatie kan spotten, en niet telkens terug moet naar de tekentafel. Daarnaast kan je meteen vanaf de ontwerptafel beginnen programmeren, wat resulteert in een aanzienlijk kortere time to market.”

Meer over CDC Automatisatie

CDC Automatisatie is al jaren gespecialiseerd in de programmatie van Siemens PLC’s en drives in een brede waaier aan sectoren. Het team – 20 professionals sterk intussen – staat zowel in voor de programmatie van nieuwe machines, als het onderhoud en de optimalisatie van bestaande installaties.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.