NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
CERATIZIT presenteert ambitieuze duurzaamheidsstrategie

CERATIZIT presenteert ambitieuze duurzaamheidsstrategie

CERATIZIT heeft ter gelegenheid van de AMB 2022 in Stuttgart een ambitieuze duurzaamheidsstrategie gepresenteerd. Met behulp van deze strategie wil het bedrijf tegen 2025 koploper worden in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie op het gebied van duurzaamheid. Het doel is om in 2025 ‘CO2-neutraal’ te zijn en in 2040 ‘net zero’.

Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen beïnvloeden en veranderen, aan tijdens de persconferentie van CERATIZIT op de AMB in Stuttgart. “Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd en vereist dat ook de industrie een stap in de goede richting gaat maken”, aldus Wolter. Opdat CERATIZIT-klanten ook duurzamer kunnen produceren, heeft het bedrijf zichzelf ambitieuze doelen gesteld voor zijn eigen producten en diensten. “Onze visie is om tegen 2025 de koploper te zijn in duurzaamheid in de hardmetaal- en snijgereedschappenindustrie”, vervolgt Wolter.

Duurzaamheid in de hele waardeketen

Om volledig duurzaam te worden, zal CERATIZIT in de toekomst de hele waardeketen onder de loep nemen met betrekking tot milieu-, sociale en bestuurscriteria, en ook de samenwerking met partners erbij betrekken. In een eerste fase zal de nadruk liggen op aspecten die het grootste effect hebben op het reduceren van de CO2-uitstoot.

Drie aandachtspunten om de CO2-voetafdruk te verkleinen

Om de CO2-voetafdruk snel drastisch te verminderen, richt CERATIZIT zich in eerste instantie op drie belangrijke aspecten. Doorslaggevend is de verhoging van het gebruik van secundaire grondstoffen tot meer dan 95%. In vergelijking met primaire grondstoffen uit erts, vergt de verwerking ervan 70% minder energie en wordt de CO2-uitstoot met 40% verminderd. Een positief neveneffect is het veiligstellen van de toeleveringsketen voor grondstoffen, zodat zowel klanten als CERATIZIT dubbel profiteren. Een ander aandachtspunt is de stroomvoorziening. CERATIZIT wil de stroomvoorziening van alle vestigingen de komende jaren omschakelen naar groene stroom uit wind-, zonne- en waterkrachtenergie.
Nauw verbonden met de verandering in de stroomvoorziening is de kwestie van de waterstofvoorziening. Waterstof wordt veel gebruikt in de hardmetaalindustrie, met name voor de productie van wolfraampoeder. Tot nu toe werd deze waterstof voornamelijk verkregen uit aardgas door middel van stoom reforming, de zogenaamde ‘grijze’ waterstof. Voor de toekomst is CERATIZIT van plan blauwe waterstof te gebruiken, die door elektrolyse met groene stroom uit water wordt gewonnen. Hiervoor zal CERATIZIT samenwerken met haar bestaande leveranciers en ook zelf elektrolyse-installaties bouwen.

Eerste mijlpaal: CO2-neutraal tegen 2025

De eerste mijlpaal in de uitvoering van de nieuwe strategie is 2025. Tegen die tijd wil CERATIZIT niet alleen CO2-neutraal zijn, d.w.z. alle emissies in de hele toeleveringsketen compenseren. Het doel is ook de feitelijke emissies met 35% te verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2020. De tweede fase, 2030, voorziet in een vermindering van 60% ten opzichte van 2020 met behulp van verdere maatregelen. Het meest ambitieuze doel is echter het bereiken van ‘net zero’ tegen 2040 – een doelstelling die in het klimaatakkoord van Parijs pas voor 2050 is voorzien. “De CO2-uitstoot in de hele waardeketen tegen 2040 met ten minste 75% verminderen, is een enorme uitdaging. Met het oog op toekomstige generaties zien wij echter geen alternatief voor deze weg en laten wij onze klanten hier ook graag aan deelnemen via producten, zoals ons ‘groene hardmetaal’, onze bekroonde SilverLine frees met duurzaamheidsformule en een uitgebreid dienstenpakket”, licht Wolter de motivatie van het bedrijf toe.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.