Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Oppervlaktebehandeling

Cleanroom kabelrups van igus, die geopend kan worden. krijgt ISO klasse 1

naamloos-1-kopieren

19 maart 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De modulaire e-skin energietoevoersystemen laten hun beste waarden zien in cleanroom tests uitgevoerd door het Fraunhofer Instituut IPA

Voor een betrouwbare energietoevoer in cleanrooms, heeft igus het modulaire en te openen e-skin kabelrupsprogramma ontwikkeld. De kabelrupsen voorzien de installatie van data, media en energie zonder dat ongewenste deeltjes de lucht verontreinigen. Dit werd ook bewezen door het Fraunhofer instituut IPA. Alle vier de kabelrupstypes waren overtuigend in de tests – met en zonder kabels – en ontvingen het Fraunhofer certificaat ISO klasse 1 voor gebruik in cleanrooms.

Zonder een cleanroom, zou het onmogelijk zijn om farmaceutische producten, microchips, OLED’s, LCD’s of halfgeleiders te produceren. Omdat zelfs de kleinste verontreiniging leidt tot een gebrek en uiteindelijk de vernietiging van het product. Daarom zijn praktisch deeltjesvrije ruimtes met slijtvaste machinecomponenten het allerbelangrijkste. Voor bedrijven die machines en installaties produceren voor cleanrooms, maken de certificeringen van het Fraunhofer Instituut IPA middels de ISO klassen het zoeken naar geschikte – cleanroom-compatible – componenten aanzienlijk makkelijker. De ISO klasse van een cleanroom is de aanduiding van een voorgeschreven en goedgekeurde hoeveelheid micro-organismen of deeltjes. Motion plastics specialist igus heeft nu haar modulaire en eenvoudig te openen kabelrupsprogramma genaamd ‘e-skin’ met en zonder kabels laten testen bij het Fraunhofer instituut IPA. Hieronder valt ook de e-skin kabelrups, die in 2018 al de Fraunhofer “Clean manufacturing award!” heeft gewonnen. De e-skin soft voor compacte installatieruimtes en korte vrijdragende lengten, alsmede de e-skin flat voor extreem platte installatieruimten, in een afgesloten en te openen uitvoering. Alle kabelrupsen hebben het Fraunhofer ISO klasse 1 certificaat ontvangen en kennen een eersteklas cleanroom-compatibiliteit. 

Speciale testprocedure

In de test uitgevoerd door het Fraunhofer Instituut IPA, conform ISO14644-14, monteerden de inspecteurs alle vier de igus kabelrupsen op een testbank. Deze waren gedurende meer dan 100 minuten in beweging. De losgekomen deeltjes van de kunststof kabelrupsen werden gemeten op drie verschillende meetpunten. Alle vier de typen presteerden overeenkomstig ISO klasse 1, zowel met als zonder kabels. Klasse 1 staat voor een deeltjesbelasting die niet groter mag zijn dan twee deeltjes met een grootte van ≥ 0,2 μm per kubieke meter lucht.

Flexibele kabelgeleiding in cleanrooms met vier e-skin oplossingen

Alle e-skin energietoevoersystemen van igus zijn gemaakt van tribologisch geoptimaliseerde high-performance polymeren die uiterst slijtvast zijn. De “klassieke” e-skin is een gesloten ribbelslang, die dankzij een modulaire opbouw gemakkelijk geopend en gevuld kan worden met behulpvan een ritssysteem. Kosten kunnen bespaard worden en downtime geminimaliseerd door een snelle vervanging van de kabels. Om de e-skin geschikt te maken voor gebruik in compacte ruimtes, is deze nu vervaardigd van een nieuw, zachter materiaal. Op deze manier kan de nieuwe e-skin soft ook worden gebruikt in kleine installatieruimtes op korte vrijdragende lengtes. Voor zeer platte installatieruimtes, en zeer veeleisende cleanroom-toepassingen, biedt igus een oplossing met een design voorzien van compartimenten: de e-skin flat. De kabelrups is leverbaar in een gesloten versie maar ook in een versie met compartimenten die individueel geopend kunnen worden. Dit is uniek en een absolute innovatie in de markt. Wanneer onderhoud nodig is, kunnen de kabels er gewoon weer in terug worden geplaatst zonder dat er een nieuw energietoevoersysteem gemonteerd hoeft te worden. De gebruiker reduceert zijn of haar kosten en verbetert de techniek. Alle kabelrupsen zijn geconfectioneerd leverbaar met zeer flexibele chainflex kabels van igus. igus geeft een unieke garantie van 36 maanden op al haar kabels.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details