NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
CNC-draaibank en ­freesmachine helpen bij restauratie oude ­metaalobjecten
De systemen zijn uitgerust met een gebruiksvriendelijke SLX (draaibank) en SMX (freesmachine) sturing. Een 15,6” touchscreen maakt de bediening uiterst efficiënt.

CNC-draaibank en ­freesmachine helpen bij restauratie oude ­metaalobjecten

Wat begon als een hobby in bijberoep is intussen uitgegroeid tot een voltijdse zelfstandige job met focus op de restauratie van elementen uit smeedijzer, maar ook hang- en sluitwerk. Om de levertijden te verkorten en de flexibiliteit te verhogen, schakelde de restaurateur over van conventionele naar ProtoTRAK CNC-bewerkingsmachines: een SLX 1630 draaibank en een SMX 3500 bedfreesmachine, beiden geleverd door Crispyn Machines. 

Wim Desruelle van DVT Construct kan dankzij de machines niet alleen metalen objecten restaureren, maar zelfs ook nieuwe onderdelen maken.

Alhoewel dit voor Wim Desruelle als een hobby begon, bestaat zijn eenmanszaak intussen ruim dertig jaar. “Ik deed weekendwerk en zo kon ik tijdens de week tijd spenderen aan het restaureren van metalen objecten, vooral elementen in smeedijzer, maar ook hang- en sluitwerk. Intussen is dat bijberoep geëvolueerd naar een voltijdse bezigheid en ben ik betrokken bij de meest uiteenlopende projecten voor kleine en grotere aannemers. Zo restaureerde ik onder meer metalen werkstukken uit de Basiliek in Dadizele, het Kasteel van Aartrijke en de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Binnenkort ben ik ook betrokken bij de restauratiewerken aan de Sint-Katelijnekerk in Brussel”, begint de eigenaar zijn verhaal. “Ik werkte heel lang met conventionele bewerkingsmachines, maar vaak komt bij deze restauratie-opdrachten heel wat draai- en freeswerk kijken. Ik denk bijvoorbeeld aan de bewerking van ­espagnoletten. Ik besloot uiteindelijk om de stap naar het ­ProtoTRAK systeem te zetten om nog flexibeler en sneller te kunnen reageren op vragen van de klanten. Hoe meer ik immers in eigen beheer kon uitvoeren, hoe minder afhankelijk ik werd van andere bedrijven.”

De SLX 1630 draaibank uit het assortiment van Crispyn Machines.

CNC-gestuurde draai- en freesmachines

Op een jaar tijd investeerde de metaal­restaurator in een CNC- draaibank én een CNC-freesmachine. De zoektocht naar deze systemen bracht hem bij Crispyn in ­Maldegem. Tijdens een demonstratie was Desruelle meteen overtuigd van de technische kennis van Jan ­Crispyn, maar vooral ook van de kwaliteit van de ProtoTRAK CNC-machines en de eenvoudige programmering. Het machinepark van DVT Construct in Torhout omvat vandaag een SLX 1630 draaibank en een SMX 3500 bed­freesmachine, beiden uit het XYZ gamma. De draaibank, die eind 2018 in gebruik genomen werd, heeft een maximale draaidiameter van 400 mm voor werkstukken met een lengte tot 760 mm. De hoofdspindel heeft een variabel toerental tussen 150 en 2.500 omwentelingen per minuut en een doorlaat van 54 mm. Het drieassige freescentrum met verplaatsingen van 787, 508 en 500 mm op respectievelijk de X-, Y- en Z-as werd eind 2019 geïnstalleerd. Deze machine is uitgerust met een tafel van 1.372 bij 356 mm voor stukken tot 600 kg en heeft een spindel met een programmeerbare snelheid tot 5.000 omwentelingen per minuut. Beide systemen werden geleverd met een openschuifbare beschermkap en de ProtoTRAK besturing. 

De SMX 3500 beedfreesmachine met de ProtoTRAK sturing.

Machines bewijzen hun nut

Desruelle heeft zich de stap naar CNC met de ProtoTRAK machines nog geen moment beklaagd. Hij zou deze machines echt niet meer kunnen missen en gebruikt ze voor de restauratie van bestaande, maar ook voor de productie van volledig nieuwe elementen. En als hij voor een eenvoudige bewerking nog eens zelf aan de wielen wil draaien, schakelt hij gewoon op de manuele modus over. “Dankzij de gebruiksvriendelijke ProtoTRAK besturing kan je op een paar minuten tijd de meest complexe vormen programmeren, zonder daarvoor een code te moeten kennen of voorkennis van CNC te hebben. Terwijl je de gevraagde gegevens invoert, wordt de tekening gevormd. Je kan ook vooraf het stuk in 3D visualiseren en via de 15,6” touchscreen draaien, zoomen, pannen en roteren”, sluit Desruelle af. “En is er toch nog een vraagje of een probleem, dan kan je rekenen op de technische kennis bij Crispyn, waar ze hun machines door en door kennen en je in no time per telefoon of ter plaatse kunnen helpen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.