NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
CNC met alle voordelen van een manuele machine
Ook de ondersteuning van Crispyn Machines wordt enorm gesmaakt in de markt. In de showroom in Maldegem kunnen klanten de machines zelf voelen, proeven en ruiken.

CNC met alle voordelen van een manuele machine

De arbeidstijd maakt een belangrijk onderdeel uit van de totale kostprijs van een werkstuk. Hoe sneller u aan het draaien of frezen bent, hoe meer marge u kan creëren. Maar hoe kleiner de serie, hoe groter deze uitdaging wordt. De ProtoTRAK sturingen van XYZ machines ontlenen net hieraan hun bestaansrecht. Via een eenvoudige dialoogsturing zijn operatoren in geen tijd aan het draaien of frezen, ook aan complexe stukken. Crispyn Machines zorgt voor de verdeling in België.

De voorbije jaren kregen de verspaningsmachines van XYZ met ­ProtoTRAK sturing steeds meer voet aan wal in de Belgische metaalindustrie. Zaakvoerder Jan Crispyn: “Quasi elk metaalverwerkend bedrijf ondervindt vandaag problemen om technisch geschoold personeel te vinden. Een uitdaging die nog meer geldt voor bedrijven die zich bezighouden met prototypes en herstellingen. Manueel werken vraagt immers nog meer om vakkennis. De beperkte seriegrootte – vaak gaat het zelfs om enkelstuks – maakt het immers niet rendabel om te investeren in machines met geavanceerde CNC-sturingen. Maar waar gaan zij nog operatoren vinden om complexe stukken in één keer juist af te werken?” 

Aan de hand van een intuïtieve dialoogsturing in het Nederlands wordt de operator langs een aantal parameters gegidst om in een handomdraai enkelstuks of kleine series te produceren.

Intuïtief en snel programmeren

Vanuit dat vraagstuk ging XYZ aan de slag om de ProtoTRAK sturing voor zijn verspaningsmachines te ontwikkelen. Aan de hand van een intuïtieve dialoogsturing in het Nederlands wordt de operator langs een aantal parameters gegidst om in een handomdraai enkelstuks of kleine series te produceren. Toch nog iets niet helemaal perfect? Met de conventionele wielen zijn ook manuele aanpassingen nog steeds mogelijk. De operator houdt de volledige controle, niet de CNC. 

“Dankzij de eenvoud en de kracht van ProtoTRAK kunnen deze werkstukken vier tot tien keer sneller gemaakt worden. Je moet het geprobeerd hebben om het te geloven. Van schets tot werkstuk, het duurt maar vijftien minuten. Het gaat echt zo gemakkelijk.” Deze machines gaan inmiddels wereldwijd als zoete broodjes over de toonbank, net omdat ze de kloof weten te dichten tussen manueel en volautomatisch werken voor iedereen met of zonder CNC-ervaring. 

Uitgebreide ondersteuning

Ook de ondersteuning van Crispyn Machines wordt enorm gesmaakt in de markt. In de showroom in Maldegem kunnen klanten de machines zelf voelen, proeven en ruiken. 

“We maken ons sterk dat we  altijd de juiste oplossing voor de klant vinden. Altijd vanuit wat hij echt nodig heeft op basis van zijn (toekomstige) stukken. We tonen de machines ook live aan het werk, net omdat het belangrijk is om te zien hoe je er in een handomdraai zeer mooie stukken mee kan vervaardigen.” 

Het bedrijf heeft verder verschillende video-tutorials uitgewerkt om operatoren stap voor stap langs veel voorkomende vragen te helpen. Bijvoorbeeld om specifieke freesstrategieën te integreren in de machine. 

“Als we de machine leveren, voorzien we er opleiding bij, om de operatoren er snel wegwijs in te maken. Na een halve dag zit het meestal wel al goed in de vingers. Maar voor wie er het volle rendement wil uithalen en alle mogelijkheden van de sturing en de machines benutten, zijn deze video-tutorials van enorme meerwaarde. Maar we staan uiteraard ook paraat om klanten op de klassieke manier te ondersteunen. Vanop afstand of ter plaatse. Altijd snel en efficiënt, altijd met de glimlach.”

Dankzij de eenvoud en de kracht van ProtoTRAK kunnen zelfs complexe werkstukken vier tot tien keer sneller gemaakt worden.

Ook volgende stappen zetten

De ProtoTRAK sturing leent zich misschien in eerste instantie vooral voor prototypes en enkelstuks, maar ook voor wie klaar is om de volgende stap te zetten naar meer seriewerk heeft XYZ de nodige oplossingen in petto. 

“Volgend jaar worden de nieuwe TMC bewerkingscentra beschikbaar, die weer voor meer veelzijdigheid zullen zorgen. De vertrouwde ProtoTRAK sturing blijft, maar de spindeluren kunnen weer de hoogte in door de aanwezigheid van een gereedschapsmagazijn met tot 20 gereedschappen. Hierdoor kunnen operatoren terwijl het programma draait weer andere taken opnemen. Een volgende, logische stap naar meer automatisering op de werkvloer.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details