NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Coatings: van nul naar honderd

Coatings: van nul naar honderd

In 2004 viel het startschot voor in-huis oppervlaktebehandeling. HORN investeerde enorme bedragen in het project. Daarvoor liet het bedrijf de geproduceerde gereedschappen bij externe dienstverleners coaten. “Wij wilden alle productiestappen van de gereedschapsproductie in eigen huis hebben. Coatings was de laatste bouwsteen die ontbrak”, zegt directeur Lothar Horn. Eind 2004 kreeg HORN al de tweede coatinginstallatie en in 2005 werden de eerste coatingopdrachten procesveilig door de eigen installaties afgehandeld. In het jaar daarop volgde reeds de derde installatie, zodat HORN in 2006 al bijna de helft van de gereedschappen in-huis kon coaten. Momenteel wordt ruim 80% van de geproduceerde gereedschappen zelf gecoat.

De afdeling verhuisde in 2016 naar het nieuwe gebouw 2. Op meer dan 1.200 m² bevinden zich twaalf coatinginstallaties, meerdere nat­straal­installaties, twee vo­lautomatische reinigings­installaties en handwerkplaatsen voor het invoeren en afhandelen van de coatingorders. Ook de processen konden de afgelopen vijftien jaar continu worden geoptimaliseerd. Zo tonen bijvoorbeeld meerdere monitors in de live-modus de lopende en geplande processen van de installaties. Orders arriveren om de twee uur via het bedrijfsinterne transportsysteem op de afdeling, die de medewerkers in een drieploegendienst afwerken. HORN kiest voor creativiteit ook bij de benutting van de ruimtelijke capaciteiten. Voor een nieuwe Hauzer coatinginstallatie bouwde HORN een tweede niveau op de afdeling. Daar bevindt zich de randapparatuur van de nieuwe installatie, en er is ook nog ruimte voor een tweede installatie. De laboratoriumwerkzaamheden bieden een omvangrijk inzicht in de ontwikkelingen.

Doorlopende investeringen

HORN investeert continu in nieuwe en moderne technologieën. In 2015 leverde het bedrijf CemeCon de eerste (zelfs wereldwijd eerste) van drie HiPIMS installaties aan HORN. De High Power Impulse Magnetron-Sputtering technologie biedt enkele voordelen en nieuwe mogelijkheden bij de coating van precisiegereedschappen. Daarmee kunnen zeer dichte en compacte deklagen worden opgebouwd, die tegelijkertijd zeer hard en taai zijn. De lagen hebben een zeer homogene structuur en een gelijkmatige laagdikte, ook bij complexe gereedschapsgeometrieën. “Nieuwe wegen bij coatings, bij de snijmaterialen, bij de geometrie. Coatingtechnologieen zoals HiPIMS bieden momenteel grote mogelijkheden om de levensduur van de gereedschap duidelijk te verlengen”, aldus Horn.

HORN investeert continu in nieuwe en moderne technologieën.

 

Eigen onderzoek en ontwikkeling

Het onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe en bestaande coating en technologieën leveren een aanzienlijke bijdrage aan het succes. HORN beschikt over een ingenieursteam, dat zich uitsluitend met dit thema bezighoudt. “Sinds het begin van de in-huis productie werden al af en toe R&D-projecten samen met installatie­fabrikanten uitgevoerd. Sinds 2014, toen we met de ontwikkeling van coatings begon­nen, hebben wij – ook los van onze partners – coatingoplossingen ontwikkeld en basisk­ennis verzameld”, zegt R&D-manager bij HORN, Matthias Luik. Klanteneisen leiden tot ontwikkelingsprojecten. De verkregen basis­kennis en ervaring zijn gebaseerd op de onderzoeksprojecten binnen het bedrijf en natuurlijk ook met extra onderzoeksinstanties zoals universiteiten en andere instituten.

HAZ – HORN Analyse Zentrum

Begin 2019 betrokken de coatingontwikkelaars een nieuw laboratorium, direct naast de coatingafdeling. “Om een diepgaand inzicht in onze ontwikkelingen te krijgen, moeten wij de structuren van onze coatings met behulp van röntgenbuiging kunnen onderzoeken”, legt

Coating engineer Bastian Gaedike uit. Na de start van het project in augustus 2018 werden de XRD’s (röntgendiffractometers) en het meubilair besteld en werd de opslagruimte stapsgewijs in een modern laboratorium omgebouwd. Naast de XRD’s heeft het ontwikkelingsteam de beschikking over een REM (rasterelektronenmicroscoop) en andere moderne meetapparatuur en machines voor R&D-taken. Het onderzoek en de ontwikkeling van moderne coatings en opbouwlagen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen voor hoogwaardige gereedschapssystemen. “Nieuwe materialen uit de luchtvaart en medische techniek zullen bepalend zijn voor toekomstige coatings. Tot nu toe zijn het titanium- en superlegeringen. Het spectrum aan zeer complexe materialen, die extreme hogen eisen stellen aan de verspaning, zal nog verder worden uitgebreid. Wij moeten zorgen dat we attent blijven en hoogwaardige coatings blijven ontwikkelen”, zegt Gaedike. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details