Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

Combinatie snij- en plooisoftware vermijdt fouten op de werkvloer

Francis Sercu (V.A.C. MACHINES, links) en Philip Schaerlaeken (AMS): “Waar we met de nieuwe plooibank stappen in wilden zetten is het inkorten van de omsteltijden en het vermijden van fouten op de werkvloer.”

Tekst | Tekst en beeld: Valérie Couplez

19 februari 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Door altijd slimme strategische keuzes te maken en oog te hebben voor moderne technologie zijn kwaliteit en flexibiliteit de uithangborden van het bedrijf geworden. Met de nieuwe TruBend 5320 met ToolMaster van TRUMPF wordt dat nogmaals onderstreept. De automatische gereedschapswisselaar beperkt de stilstandtijden, de combinatie van laser- en plooisoftware in TruTops Boost maakt dat de stukken in één keer juist van de machines rollen.

AMS is altijd al een bedrijf geweest met een duidelijke visie. Al in ’89 kwam de eerste lasersnijmachine op de werkvloer terecht. Een van de eerste vijf operationeel in België; over pionieren gesproken. Huidig zaakvoerder Philip Schaerlaeken: “Mijn vader was als hoefsmid in Hombeek in feite in metaalbewerking gerold. Steeds meer mensen kwamen aankloppen: of hij niet enkele kleine stukjes in metaal kon maken voor hen? Dat ten dienste staan van klanten is waar we aan vasthouden. Of het nu gaat om een sleutelhanger met een logo op of een zware metalen constructie van 5 à 6 ton. Om dat op de meest rendabele manier te realiseren, moet je altijd voor de technologie gaan die jou het meeste flexibiliteit geeft en je klanten de best mogelijke kwaliteit. Want in toelevering zijn deadlines heilig.” Met een team van vijftien medewerkers, waaronder ook echtgenote Ilse Neefs, zorgt AMS ervoor dat ze altijd gerespecteerd worden.

Met de nieuwe TruBend 5320 met ToolMaster van TRUMPF onderstreept AMS nogmaals dat flexibiliteit en kwaliteit de uithangborden van het bedrijf zijn.

Eigen product verzekert continuïteit

Maar er wordt ook een eigen product gemaakt: pisteslepers. “Door de achtergrond van mijn vader als hoefsmid, waren we vertrouwd met de paardenwereld. We begrijpen wat gebruikers precies van deze machines verwachten. Door onze modulaire opbouw brengen we ook heel veel meerwaarde naar onderhoud en herstellingen. Daar komt onze kennis van produceren dan weer van pas. Het voordeel van een eigen product is dat je een goede basisbezetting hebt voor je machines. Toelevering is gevoelig voor fluctuaties. Die kunnen we opvangen door meer of minder onderdelen voor de pisteslepers te produceren”, aldus Schaerlaeken. 

Flexibele planning

Lasers zijn intussen gemeengoed geworden in de metaalindustrie, maar nog weet AMS het verschil te maken met een bijzonder flexibele planning waar ook orders binnen de 24 uur afgehandeld kunnen worden. Schaerlaeken: “We maken hier een planning van hoogstens twee à drie weken, transparant voor iedereen, op kantoor en op de werkvloer.” Daarvoor liet het bedrijf zelf een programma ontwikkelen dat toont hoe ver het met elk order zit. Ook de aansturing van de productiemachines is al gedigitaliseerd. Op basis van de tekening van de klant, wordt er offline geprogrammeerd in 3D. “Met de lasersnijmachines werken we al langer op die manier. Het laatste stukje dat ontbrak was het plooien. Met de komst van de TruBend 5320 doen we dat nu in één beweging voor beide bewerkingen.”

De eerste TRUMPF kwam in ’97 de rangen van AMS versterken. Sindsdien investeerde het bedrijf al in vijf lasersnijmachines van de Duitse specialist.

Fouten er op voorhand uithalen

De eerste TRUMPF kwam in ’97 de rangen van AMS versterken. Sindsdien investeerde het bedrijf al in vijf lasersnijmachines van de Duitse specialist. Daar zit de uitstekende service van leverancier V.A.C. MACHINES ongetwijfeld ook voor iets tussen. Nu dus hun eerste plooibank. “Met zijn specs van 4.420 mm plooilengte en 320 ton perskracht beantwoordt de TruBend 5320 perfect aan wat we nodig hebben”, geeft Schaerlaeken aan. “De zesassige achteraanslagen zorgen ervoor dat we in alle vrijheid kunnen plooien. Waar we stappen in wilden zetten was het inkorten van de omsteltijden en het vermijden van fouten op de werkvloer.” De TruTops Boost software was dan ook één van de doorslaggevende factoren in de keuze. “Ze controleert bij elke tekening of het stuk wel te plooien is en zorgt voor de juiste ontvouwing alvorens het snij- en plooiprogramma automatisch te genereren. Geen botsingen, geen haperingen, geen onmogelijke bewerkingen meer. Willen we aanpassingen doen in functie van het mes of de matrijs, dan past de software automatisch de andere parameters aan.”

Twee in-line meetsystemen bewaken elke plooi.

Kortst mogelijke omsteltijden

Eenmaal het stuk op de plooibank terechtkomt, is het aan de ToolMaster om het verschil te maken. Schaerlaeken: “Hij zet de juiste gereedschappen op de juiste positie neer. Ongeacht welke matrijsopening, gereedschapslengtes en -hoogtes. Alle standaardtools kunnen hier opgenomen worden alsook bepaalde speciale tools. Alles staat sneller klaar, onze medewerkers sparen hun rug en ze kunnen ook geen fouten meer maken. Wanneer je zoals wij vooral stukwerk en kleine series produceert, is een goede voorbereiding essentieel om geen tijd te verliezen op de vloer. Op het bureau is ook alle informatie van de klant aanwezig om het stuk volgens de vereisten voor te bereiden. Daar halen we de fouten er op voorhand uit, zodat ze alles beneden in één keer juist kunnen produceren. Dat zorgt voor flexibiliteit. Daarom investeerden we ook in twee in-line hoekmeetsystemen voor de plooibank, die elke plooi bewaken.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details