NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
“De digitale transformatie zal enkel slagen als we samenwerken”
Om de digitale transformatie te doen slagen moeten we dingen herdenken, weg uit de gouden kooi en naar nieuwe ecosystemen voor meer openheid, samenwerking en groei.

“De digitale transformatie zal enkel slagen als we samenwerken”

Digitalisering biedt machinebouwers enorme opportuniteiten voor nieuwe businessmodellen. Automatiseringsspecialist Lenze en fabrikant van hightech plaatbewerkingsmachines TRUMPF zijn ervan overtuigd dat partnerschappen en openheid de sleutel tot een succesvolle toekomst zijn. De oplossingen van Lenze helpen kmo’s door deze transitie en ondersteunen hen om nieuwe inkomsten te genereren.

De toekomst van mechanische engineering ligt in digitale businessmodellen en diensten op basis van data. Daarover bestaat vandaag consensus. Maar voor kmo’s is het niet evident om deze stap te zetten. De implementatie van digitale diensten hinkt achterop door de afwezigheid in eigen rangen van data-experten, kennis en infrastructuur. Voor hen is het des te belangrijker om specifieke kennis rond software engineering, IT en automatisering te gaan insourcen, bijvoorbeeld door strategische samenwerking en een open uitwisseling van data. 

“Digitalisering is een werk van lange adem, dat niemand op zijn eentje kan klaren. Enkel die bedrijven die durven vertrouwen op samenwerking en de juiste partners, zullen de expertise opbouwen die nodig is om succesvol te zijn”, zegt Christian Wendler, CEO van Lenze. Sommige kmo’s laten zich afschrikken door de inspanningen die het kost om geschikte software-oplossingen te implementeren, “maar zo’n investering is altijd goed besteed en zal zich vroeg of laat terugverdienen”, ­verzekert Wendler. 

Christian Wendler: “Enkel die bedrijven die durven vertrouwen op samenwerking en de juiste partners, zullen de expertise opbouwen die nodig is om succesvol te zijn.”

Smart data in plaats van big data

Megatrends zoals decarbonisering en demografische veranderingen stellen machinebouwers voor nog meer uitdagingen. Voor Wendler ligt de oplossing in automatiseren. Waarom? “Het is een win-win. Het stimuleert de digitale transformatie door informatietechnologie tot in de machine te brengen. Tegelijkertijd doet het de CO2-voetafdruk dalen door de energie-efficiëntie op te drijven. En het is een antwoord op het tekort aan geschoolde werkkrachten omdat het processen vereenvoudigt en dus tijd bespaart”, legt hij uit. 

Automatisering heeft echter data nodig. Geen gigantische hoeveelheden, maar de juiste, intelligent verwerkte data: smart data. Dit is precies de specialiteit van de digitale experten van Lenze. Data uit de drives en sturingssystemen vloeien naar de digital twin waar ze kleine pakketten van relevante data uithalen voor analyse, zodat het – met de hulp van domeinkennis – vertaald wordt in slimme data. Het potentieel om materiaal, tijd en energie te besparen is immens. Door digital twins en slimme data toe te passen kunnen bedrijven hun energieverbruik gemiddeld halveren, spaarzaam omspringen met grondstoffen, en meer duurzaamheid in de industrie bewerkstelligen.

Open, digitale ecosystemen zijn de toekomst

Lenze begeleidt de klant doorheen het volledige digitaliseringsproces en streeft ernaar om als partners samen te werken. Het bedrijf toont dit onder meer door zijn engagementen in initiatieven zoals Manufacturing X en Open Industry 4.0 Alliance. Het doel van deze projecten, die over de grenzen van bedrijven en sectoren heen werken, is tot een soevereine, open dataruimte te komen voor de uitwisseling van componenten, expertise en technologie. Hoe kunnen we uniforme standaarden definiëren? Hoe werken machines in fabrieken optimaal samen? Deze en andere vragen staan er in de kijker. 

“Het succes van gisteren mag niet in de weg staan van dat van morgen”, zegt Thomas Schneider, managing director machine tool development bij TRUMPF. Het bedrijf wordt gezien als een van de marktleiders in werktuigmachines voor de verwerking van plaatmateriaal en industriële lasertechnologie. Lenze en TRUMPF stuwen de digitale transformatie van de maakindustrie voorwaarts en ze werken samen aan technologie en implementatie­concepten binnen Manufacturing X. “Door data vertrouwelijk en gezamenlijk te gebruiken over de volledige productie- en toevoerketen creëer je meer veerkracht, meer duurzaamheid en meer concurrentievermogen”, legt Schneider uit. Open automatiseringsplatformen zoals Nupano van Lenze kunnen dienen als sleuteltechnologie om de concurrentiekracht van kmo’s te verhogen. Om de digitale transformatie te doen slagen moeten we dingen herdenken, weg uit de gouden kooi en naar nieuwe ecosystemen voor meer openheid, samenwerking en groei.

Lenze biedt al de juiste oplossingen aan

“We ondersteunen ook deze verandering in bedrijfscultuur en zijn er trots op dat we daarvoor de juiste oplossingen in onze portfolio hebben”, voegt Wendler toe. Een daarvan is het Asset Performance Platform. Het combineert veilige toegang vanop afstand, IoT datacaptatie en dashboarding met ook ticket- en documentenbeheer voor meer efficiëntie bij diagnoses en bij personeelsveranderingen. Het platform faciliteert op die manier de samenwerking tussen OEM’s en machine-operatoren, zodat ze meer diensten kunnen aanbieden. 

Ook Nupano biedt mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen. Dit automatiseringsplatform stelt kmo’s in staat om hun machines uit te rusten met apps gedurende hun volledige levenscyclus en ze eenvoudig te beheren. Omdat klanten zowel de toepassingen als het overzicht van de machine als digital twin op het platform vinden, kunnen ze IT en OT samenbrengen en echt toegevoegde waarde realiseren.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.