NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De digitale werkvloer was nog nooit zo eenvoudig te bereiken
U kan met HEIDENHAIN digital twins maken van uw machines. Het resultaat? Minder set-up, minder testen, minder verlies.

De digitale werkvloer was nog nooit zo eenvoudig te bereiken

Datacaptatie wordt plug-and-play, zodat u een perfect inzicht krijgt in hoe goed uw machines presteren. Daarnaast kan u ook een digitale kopie, een digital twin, maken van uw machines, zodat ze een-op-een beschikbaar zijn voor offline programmeren in een reële omgeving. HEIDENHAIN brengt Industrie 4.0 eindelijk binnen handbereik van elke kmo.

Tekst: Valérie Couplez  Beeld: Heidenhain

Industrie 4.0, iedereen verdiept er zich wel in maar weinigen kmo’s hebben er voorlopig al in geïnvesteerd. De uitdaging is immers om op een toegankelijke en rendabele manier zich een beeld te kunnen vormen van het machinepark. Daar begint alles mee. En ja, dat kan met dure toeters en bellen. Maar wat als we nu gewoon de beschikbare data in de CNC-sturing kunnen benutten? Simpel toch. “Dat was het uitgangspunt voor HEIDENHAIN om digitale tools te ontwikkelen voor gebruikers. We willen ze een beeld geven van hoe hun machinepark functioneert, hoe productief en efficiënt ze aan de slag zijn”, opent Customer Value Manager Olaf Van Der Taelen. “Software dus maar dan wel een kant-en-klare oplossing waar geen diepgaande analyse of integratie aan voorafgaat. Dat is waar kmo’s vandaag behoefte aan hebben.”

De State Monitor zorgt ervoor dat u zicht krijgt op de status van uw machines.

Vier digitale tools die voor inzicht in de productie zorgen

Van Der Taelen pikt er vier tools uit die ­HEIDENHAIN aanbiedt om metaalbewerkers het leven gemakkelijker te maken. “Met Job ­Terminal kunnen ze heel eenvoudig de productie plannen en opvolgen. Elke bewerking die gekoppeld is aan het order wordt bijgehouden, zodat altijd meteen duidelijk is, hoe ver de bestelling al gevorderd is. Daarbij aansluitend zorgt de State Monitor ervoor dat u zicht krijgt op de status van uw machines. Zijn ze effectief aan het produceren? Hoe lang draait de spindel al? Met welke voeding wordt er gewerkt? Wanneer zal het werkstuk klaar zijn? Alle informatie wordt uit de sturing gehaald en netjes gelogd, zodat u te allen tijde weet wat er gebeurt op de werkvloer.” Ook informatie en signalen die interessant zijn voor onderhoud worden gecapteerd. “Wanneer de temperatuur van de motor begint op te lopen, kan dit een indicatie zijn dat een onderhoud of herstelling zich opdringt. In de Maintenance Manager kunnen alle onderhouds­taken, gepland of onverwacht, gestructureerd bijgehouden worden. Of er worden automatisch alarmen gegenereerd wanneer bepaalde niveaus overschreden worden. Dat kan dan weer met de messenger functie in StateMonitor”, aldus Van Der Taelen.

Beschikbare data in de CNC-sturing benutten. Dat was het uitgangspunt voor HEIDENHAIN om digitale tools te ontwikkelen voor gebruikers.

Gebruiksgemak voorop

Het uitgangspunt is dat alles, van het capteren van de gegevens tot het visualiseren in dashboards, kant-en-klaar kan gebeuren. Van Der Taelen: “U heeft er zelf geen werk aan. Alles wordt intuïtief voorgesteld in een inzichtelijke omgeving. Wilt u dieper in de beschikbare data duiken? Dan kan u zelf grafieken maken of de data naar Excell exporteren of koppelen met gangbare MES- of ERP-pakketten. Het is bovendien een webgebaseerde applicatie dus altijd en overal toegankelijk. En u kan zelf bepalen wie welke informatie te zien krijgt, naargelang hun rol binnen het bedrijf.” Omdat misschien niet elke machine op de werkvloer over een HEIDENHAIN sturing beschikt, heeft de Duitse specialist er ook voor gezorgd dat er eenvoudig gekoppeld kan worden naar andere machines via de gangbare communicatie­protocollen. “Alles kan op die manier vanuit één en dezelfde software­omgeving gemonitord worden”, voegt Van Der Taelen nog toe.

Digital twins: in een keer juist

Daarnaast kan u met HEIDENHAIN digital twins maken van uw machines. Deze technologie is in opmars om het 3D-tekenen en offline programmeren te ondersteunen. “Door een exacte digitale kopie van de machine te hebben in het programmeerstation, kan u het bewerkingsprogramma eerst virtueel doorlopen om te controleren of een werkstuk ook effectief gemaakt kan worden. Dat gebeurt aan de hand van een reële situatie. Het resultaat? Minder set-up, minder testen, minder verlies. Aan de machine kan het stuk immers in één keer juist gemaakt worden, wat uiteraard uitmondt in een grotere productiviteit.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details