NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De juiste buizenlasersnijmachine voor een geoptimaliseerde productie

De juiste buizenlasersnijmachine voor een geoptimaliseerde productie

Of het nu ronde, vierkantige of rechthoekige of asymmetrische vormen zijn, het is moeilijk om buizen optimaal te snijden zonder een laser. Ze hebben een revolutie teweeg gebracht in het snijproces, zeker wat betreft complexe geometrieën. Maar er komt veel bij kijken om een dergelijke technologie in een productieproces te integreren, zeker bij grotere profielen. Daarom kan u maar beter uitvoerig met ze kennismaken, zodat u er de meest kostenefficiënte buizenlasersnijmachine voor uw producten kan uitkiezen.

Met een buizenlaser kan een operator gaten en contouren in een en dezelfde stap nauwkeurig uitsnijden, waardoor er in de daaropvolgende processen minder manuele handelingen nodig zijn.

 

Door lasersnijden toe te passen op profielen, werd het in één klap mogelijk om volledig nieuwe productontwerpen te realiseren. Waar vroeger vaak lasverbindingen werden toegepast, kunnen producten door buizen en profielen met de laser te gaan snijden tot een sterker en esthetisch aantrekkelijker resultaat gebracht worden. In veel gevallen brengt dat ook een gewichtsbesparing met zich mee, zonder aan kracht in te boeten, en een eenvoudigere assemblage en montage achteraf. Het inspireerde al heel wat bedrijven om te investeren in een buizenlasersnijmachines in hun productie. Maar het biedt ook zeker potentieel voor toeleveranciers die hun markt willen verruimen. Om tot een juiste keuze te komen moeten er meerdere variabelen onderzocht worden: het productontwerp, procesvereenvoudiging, kostenreductie, responstijden zijn de belangrijkste.

Eenmaal een bedrijf geïdentificeerd heeft welke toegevoegde waarde een buizenlasersnijmachine kan brengen voor zijn productieproces, moet de machine optimaal geconfigureerd worden in functie van de toepassing.

 

Minder manuele handeling

Met een buizenlaser kan een operator gaten en contouren in een en dezelfde stap nauwkeurig uitsnijden, waardoor er in de daaropvolgende processen minder manuele handelingen nodig zijn. Met de komst van tekenprogramma’s en aangepaste software voor de machines kan een werkstuk ook sneller dan ooit geprogrammeerd worden voor lasersnijden. Dat maakt dat ook kleine series rendabel kunnen gebeuren. Een buizenlaser gaat niet alleen zelf snel te werk om stukken te verwerken, maar vraagt slechts om een minimale set-up waardoor stukken just-in-time kunnen aangeleverd worden voor de volgende bewerking. 

Snijvermogen en capaciteit

Het snijvermogen is een van de belangrijkste factoren in de keuze voor een buizenlasersnijmachine. Met typische capaciteiten van 2 tot 4 kW kunnen de meeste standaardmaterialen zoals profielen in zacht staal of aluminium en staal in de typische diktes efficiënt gesneden worden. Maar wie hoge hoeveelheden van aluminium of rvs te verwerken krijgt, zal het beste kunnen uitkijken naar een hoger vermogen. De capaciteit is een tweede aandachtspunt. Profielen bestaan in een brede waaier aan formaten. Wie zijn eigen producten maakt, kan de machine makkelijk afstemmen op de gewenste lengte van die profielen. Voor toeleveranciers zal dat iets moeilijker te bepalen zijn. Welke lengtes komen veel voor? Hoeveel profielen wil ik tegelijk kunnen laden? Men zal immers ook moeten rekening houden met de gewichtscapaciteit van de buizenlasersnijmachine.

Het snijvermogen is een van de belangrijkste factoren in de keuze voor een buizenlasersnijmachine.

 

Aanvoeren en afvoeren van materialen

Ook hoe de aanvoer van het ruwe materiaal moet gebeuren is bepalend. Een typische lasersnijmachines die typische stukken snijdt zal dat zodanig snel doen dat manueel beladen en ontladen moeilijk bij te houden is. Daarom worden buizenlasersnijmachines uitgerust met een bundellader. Het magazijn van de machine krijgt op die manier een bundel van buizen, goed voor enkele ton materiaal, ter beschikking. Om de laadtijden bij het snijden te verminderen, kan een buffermagazijn al een aantal buizen ontvangen. Zo gaan er maar een handvol seconden verloren. Toch blijft het aangewezen om ook de manuele optie voor beladen aangevinkt te houden. Op die manier kan men wanneer men bijvoorbeeld een grote serie draait er ook snel even een klein order tussennemen. De zone voor het ontladen kan aangepast worden in functie van de lengte van de profielen die van de machine komen.

Waar vroeger vaak lasverbindingen werden toegepast, kunnen producten door buizen en profielen met de laser te gaan snijden tot een sterker en esthetisch aantrekkelijker resultaat gebracht worden.

 

Lasnaaddetectie en versteksnijden

Vandaag worden profielen nog zeer vaak gelast. De lasnaad kan echter interferentie geven met het lasersnijproces en dus ook de uiteindelijke assemblage. Buizenlasersnijmachines met de juiste hardware kunnen de naad ontdekken langs de buitenkant van de buis. Maar er bestaan ook systemen die met behulp van camera’s en lichtbronnen ook binnenin kunnen kijken om eventuele lasnaden te detecteren. Van zodra dat gebeurd is, past de besturing de oriëntatie van de buis aan, om de impact van de lasnaad op het afgewerkte product te minimaliseren. Camera’s kunnen ook van pas komen om asymmetrische profielen op de juiste manier te laden en vast te klemmen. De aanslag wordt dan aangepast in functie van het gedetecteerde profiel voor een betrouwbare snede. Ten slotte is het ook nog belangrijk dat de snijkop geschikt is voor versteksnijden. Daarvoor moet de snijkop in elke richting 45° kunnen zwenken tijdens het snijproces. Voeg daar dan nog een bij­komende hogesnelheidsas aan toe en dan kan de productiviteit met 30% opgetrokken worden.

Besluit

Eenmaal een bedrijf geïdentificeerd heeft welke toegevoegde waarde een buizenlasersnijmachine kan brengen voor zijn productieproces, moet de machine optimaal geconfigureerd worden in functie van de toepassing. Een te korte zone voor het laden bijvoorbeeld kan een negatieve impact hebben op de efficiëntie van het nesten van afgewerkte stukken. Een te lang systeem zal daarentegen een hogere investeringskost met zich mee brengen en meer vloerruimte in beslag nemen dan nodig. Doe daarom een beroep op het advies van de fabrikanten en vraag ook om uw stukken te snijden, zodat u elke optie kan evalueren en de best mogelijke ROI garanderen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?