Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

De Pen | André Faber, hoofd rookafzuigtechnologie Abicor Binzel

De standaarden voor een aanvaardbaar niveau aan lasrook zijn niet eenduidig in Europa. Ze verschillen van land tot land en...

a-faber_img_9630-kopieren

3 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Hoe gezond is uw werkomgeving?

De standaarden voor een aanvaardbaar niveau aan lasrook zijn niet eenduidig in Europa. Ze verschillen van land tot land en soms zelfs van regio tot regio. Toch kunnen we er een rode draad in ontdekken: ze worden allemaal strikter. Als de coronacrisis een blijvende impact zal hebben, dan zal dat neerkomen op hoe gezond onze werkplekken wel zijn. Iedereen moet in staat zijn om in de meest veilige omstandigheden zijn job uit te oefenen. Niet alleen de ­lasser maar ook iedereen die in de buurt aan het werk is. Daarom zal bronafzuiging de sleutel vormen tot gezond lassen.

De lasnormen vandaag in voege in België volstaan grotendeels om lassers er van te vrijwaren te veel schadelijke rook in te ademen en hun gezondheid ernstige schade te berokkenen op korte en lange termijn. Tenminste, als ze ook werkelijk in de praktijk gebracht worden. Als een lasser een pistool met puntafzuiging gekregen heeft om mee te werken, dan moet hij het op de juiste manier hanteren, elke seconde hij er mee aan het werk is. Het mag niet opzijgeschoven worden of aangepast tot de volgende inspectie eraan komt. Het is cruciaal dat iedereen in de laswereld zich hiervan bewust is en de gevaren waar ze zichzelf maar ook anderen in plaatsen wanneer ze de regels aan hun laars lappen. Dat is ook waarom er nieuwe en striktere standaarden zullen komen. Om mensen tegen zichzelf te beschermen.

Het goede nieuws is dat er vandaag al voldoende technologie voor handen is om zelfs aan de strengste standaarden tegemoet te komen. Het gaat erom bedrijven en gebruikers te overtuigen van de meerwaarde van dergelijke systemen en de drempels zoveel mogelijk te verlagen. Voor Abicor Binzel ligt de sleutel tot een gezonde werkomgeving in bronafzuiging. Als lasrook niet de kans krijgt om zich te verspreiden over de hele productieruimte, dan zal ze collega’s die in de buurt aan het werk zijn nooit kunnen bedreigen. Zij beschikken immers in vele gevallen niet over de bescherming die de lasser geniet. Wat metaalbewerkers er dan nog van weerhoudt om hierin te investeren, is dat het niet zo eenvoudig in de praktijk gebracht kan worden. Er komen heel wat factoren bij kijken om lasrook zo dicht mogelijk bij het werkstuk af te zuigen en tegelijk de efficiëntie van dat proces en het comfort voor de lasser zo hoog mogelijk te houden.

Speciale laspistolen met geïntegreerde lasrookafzuiging werden precies om die reden uitgevonden. Maar ze zijn ontegensprekelijk groter, zwaarder en moeilijker in de omgang, zowel voor lassers als lasrobots. Veel van onze ontwikkelingen de voorbije jaren hebben gepoogd de kloof met conventionele laspistolen in deze domeinen te overbruggen. En dat zal ook de komende jaren nog onze focus blijven. Maar het is even belangrijk om over een totaaloplossing te beschikken. Voor het best mogelijke resultaat moeten de rookafzuigunit en het pistool perfect synchroon samenwerken. De juiste onderdruk bijvoorbeeld is een criterium hierin en dat zal leiden tot een lager energieverbruik.

Dit is het pad dat Abicor Binzel gekozen heeft: systeemoplossingen. Misschien niet de gemakkelijkste weg want we moesten ons team vertrouwd maken met een heel nieuwe manier van denken. Maar wel de weg die de belangen van de lasser het beste behartigt: hem zo goed mogelijk beschermen tegen lasrook. En dat moeten ook lasbedrijven doen, naar dat grotere plaatje kijken en iedereen die actief is in de productiehal beschermen.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details