NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De Pen | De werknemer van morgen moet klaargestoomd worden door onderwijs en industrie

De Pen | De werknemer van morgen moet klaargestoomd worden door onderwijs en industrie

Zo’n 700.000 studenten vingen in september opnieuw hun studies aan in het middelbaar of hoger onderwijs. Komen de diploma’s die ze behalen tegemoet aan de vraag van de industrie? Nog niet. We moeten studenten beter voorbereiden op de industrie van morgen, waar ook robots een belangrijke rol in spelen.

Bedrijven moeten meer initiatief nemen om de kloof tussen het onderwijs en de industrie te dichten. Die industrie evolueert snel door digitalisatie en technologische vooruitgang. Dat heeft een onomkeerbaar effect op de inhoud van jobs, die vandaag niet meer overeenstemmen met de inhoud van de opleidingen waar studenten aan beginnen. Daardoor vinden bedrijven steeds moeilijker de juiste profielen en blijven vacatures open staan. Om de kloof te dichten, moet niet alleen het onderwijs dringend hervormen, maar ook de industrie moet haar verantwoordelijkheid opnemen. Vandaag leren we op de schoolbanken wat gisteren baanbrekend was in de industrie. En dat moet veranderen.

Alles start met het ter beschikking stellen van de juiste kennis: de industrie kan onderwijsinstellingen in de eerste plaats adviseren over de inhoud van het leerplan door specialisten uit het werkveld te voorzien. Daarnaast kan de industrie inzetten op waardevolle stageplaatsen om studenten te laten proeven van hun toekomst. Als de industrie meer initiatief neemt om het onderwijs te ondersteunen, worden studenten beter voorbereid op de industriële toekomst. Toch blijven bepaalde vacatures moeilijk in te vullen. Robots kunnen hieraan tegemoetkomen. Velen zien robots als een bedreiging voor de arbeidsmarkt, maar de realiteit is dat we ze nodig hebben. Om een voorbeeld te geven: computers werden jaren geleden ook gezien als een gevaar voor de tewerkstelling, maar niets is minder waar. Elke sector vertrouwt in grote mate op de hulp van een computer. Hetzelfde gebeurt nu systematisch met robotisering.

In het verleden maar ook in de toekomst vullen robots en cobots jobs in waar de industrie geen werknemers meer voor vindt: de DDD-jobs, oftewel Dull, Dirty and Dumb. In feite zijn robots zelfs een noodzaak voor de krapte op de arbeidsmarkt. De voordelen die robots met zich meebrengen, zijn van groot belang in de toekomstige industrie. In al zijn vormen en maten assisteren robots mensen bij het maken van keuzes, verbeteren ze de ergonomie en helpen daarmee aan de verbetering van de kwaliteit van het eindproduct. Maar ze houden ook kennis en productiecapaciteit hier, en het zorgt voor een uitdagender takenpakket van medewerkers, die op hun beurt een specifieke opleiding nodig hebben.

Robots en de juiste opleiding vormen dus belangrijke hoekstenen in het bouwen van de industrie van de toekomst. Het zijn communicerende vaten die de arbeidsmarkt definitief beïnvloeden: we hebben robots nodig om taken in te vullen waar de industrie geen werkkrachten voor vindt, maar om robots te programmeren en te bouwen, hebben we werknemers nodig die hiervoor opgeleid zijn. De industrie heeft bijgevolg geen andere keuze dan bij te dragen aan de vorming van de technische profielen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details