Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Verspaning

De Pen | Ota Ungerman, Managing director MT Service

Verspaning. Een proces dat tientallen jaren, spaan per spaan zich steeds verder perfectioneerde tot de hoogtechnologische, betrouwbare techniek die we...

dsc_7753-kopieren

11 juli 2019 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Additief is de toekomst van metaalbewerking

Verspaning. Een proces dat tientallen jaren, spaan per spaan zich steeds verder perfectioneerde tot de hoogtechnologische, betrouwbare techniek die we vandaag kennen. Maar de hete adem van additieve technologie blaast in de nek van verspanende bewerkingen. Nog niet op het terrein, daar speelt de menselijke weerstand voor verandering zijn rol, maar dit zal duidelijk de weg van de toekomst zijn. Laten we er ons dan ook op voorbereiden.

3D-printers werden enkele EMO’s geleden met veel bombarie losgelaten op de markt. Maakbedrijven, in België maar ook elders in Europa zijn er vooralsnog niet tuk op. Ook in het portfolio van MT Service zijn ze nog niet terug te vinden. Problemen met de precisie en de hardheid van stukken zijn de technische oorzaken van de afwezigheid van additive manufacturing op de werkvloer. Verspaning zal de komende jaren de enige manier blijven om grote harde stukken te bewerken. Maar de menselijke factor is eigenlijk stukken bepalender in dit verhaal, want ook op andere domeinen breekt de 3D-printer niet door. We zijn met zijn allen bang om nieuwe technieken toe te passen. Het vertrouwen in de goede afloop ontbreekt bij ons allemaal, van ingenieurs tot operatoren.

Nochtans werpt AM zich op als de toekomst van materiaalbewerking. Al was het maar omdat het materiaal laagje per laagje wordt opgebouwd, waarbij er niks verloren gaat. Een groot verschil met verspaning waar soms kleine stukken tevoorschijn komen uit grote blokken materialen. Een dure manier van werken. Dit soort verspilling zal in de toekomst niet meer aanvaard worden. Als we de opwarming van de aarde een halt willen toeroepen zal dat niet alleen gebeuren door over te stappen naar elektrische wagens, maar vooral door geen kostbare grondstoffen verloren te laten gaan. Een circulaire agenda voor metalen zal een belangrijke impact hebben op klimaatverandering en emissies terugdringen. De staalsector is nu immers een van de belangrijkste vervuilers. Er zullen strenge regels volgen.

We zullen dus nieuw bloed nodig hebben aan het roer van bedrijven om deze transformatie te voltrekken. Vergelijk met twintig jaar geleden. CNC-machines zijn ook niet zonder slag of stoot de industrie binnen gesijpeld. Maar nu zijn ze onmisbaar in moderne bedrijfsvoering. Zijn alle verspanende machines dan ten dode opgeschreven? Zeker niet. Hoe geavanceerder de stukken zijn en hoe meer volume ze hebben, hoe langer de traditionele verspaning de best mogelijke productiemethode zal opleveren. Voor vliegwielen en turbines zal het de komende jaren nog de enige manier van werken blijven. En de concurrentie van additief zal goed zijn om ook in verspaning weer sprongen vooruit te zetten.

Maar de stroomversnelling voor additive manufacturing komt er. Zoveel is zeker. Kmo’s kunnen door hun flexibele structuren zelfs in het voordeel zijn. Dus zorg ervoor dat u mee in het bad getrokken wordt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details