Platform voor de metaalverwerkende industrie

NL | FR

Nieuws

De Pen | Pascal Coppens, sinoloog en partner bij nexxworks

China is al lang niet meer het land van copy paste. Het zet vandaag de standaard voor globale innovatie. Het...

pascalcoppens-upperbodyshot-kopieren

23 maart 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het nieuwe normaal in China

China is al lang niet meer het land van copy paste. Het zet vandaag de standaard voor globale innovatie. Het land heeft ook zelf de ambitie uitgesproken om tegen 2030 innovatieleider te zijn. Een ambitie die niet door de overheid maar door de ondernemingszin van de bedrijven zal waargemaakt worden. De sleutels tot dit succes zijn de enorme verzameling van data en de bereidheid om als een open ecosysteem samen te werken. Als onze bedrijven voeling willen houden met deze markt zullen ze met nieuwe ogen naar China moeten leren kijken.

In het begin van de jaren 90 raakte ik tijdens een rondreis doorheen China verliefd op het land. Op de energie, de passie van zijn inwoners. Ze droomden van een beter leven. In 1990 leefden nog 754 miljoen Chinezen onder de armoedegrens. In 2017 waren dat er nog slechts 39 miljoen. Binnenkort zouden er geen meer mogen zijn. Dromen zijn niet altijd bedrog. Hoe zijn ze daar in zo korte tijd in geslaagd? Hard werken.

Tijdens de Culturele Revolutie (van 1966 tot 1976) bleven de universiteiten dicht. In de jaren 90 was het dan ook niet evident om talent te vinden. Degene die er wel waren, mochten bij westerse multinationals aan de slag, maar zagen hoe die halsstarrig weigerden om hun producten aan te passen aan de lokale markt. De slimsten begon daarom een eigen bedrijf met de kennis die ze hadden opgedaan. Vaak gekke ideeën, maar ideeën die wel aansloegen en verkochten. De Shenzhen regio, in het zuiden van China, waar vele van deze bedrijven zich vestigden werd een aantrekkingspool voor talent uit het hele land. Ze konden er immers vijf tot tienmaal meer verdienen dan elders in China. En de bedrijven groeiden uit van copycats tot voorlopers.

Vandaag is deze regio de Silicon Valley van het oosten geworden. De meer dan 10.000 fabrieken bouwen er alles wat je maar kan bedenken met een enorme snelheid. Volgend jaar zullen ze meer robots in dienst hebben dan Duitse bedrijven. Door de grote beschikbaarheid van componenten overal rondom en de samenwerking tussen de verschillende bedrijven komen prototypes er viermaal sneller tot stand. Die ecosystemen waarin bedrijven open samenwerken en kennis delen maken echt het verschil. 30% van de inkomsten kan gelinkt worden aan dergelijke ecosystemen. In 2031 had China nog geen enkele unicorn. Vandaag telt het er meer dan de Verenigde Staten. De honger om het verschil te maken is er groter dan ooit.

De pool om talent uit te vissen ook. Er studeren 8 miljoen studenten af per jaar aan de universiteiten. Vijf miljoen daarvan verlaten de schoolbanken met een diploma in engineering. En het is niet alleen maar kwantiteit. Zes van de honderd beste universiteiten bevinden zich in China. Ze willen slimmer worden om de problemen waar ze mee geconfronteerd worden op te lossen. Voor China ligt het antwoord in innovatie. En wie innovatie zegt, zegt data. Nergens anders ter wereld worden meer gegevens verzameld en gedeeld, online en offline. Het hoeft niet te verwonderen dat 90% van de sensoren uit de Shenzen regio komen. En dat hier ook de eerste 5G-netwerken zullen zijn om data-uitwisseling op dergelijke schaal mogelijk te maken.

En waar past Europa in dit verhaal? We moeten ons beeld van China dringend bijstellen. China is een land van vertrouwen. Bedrijven doen er alles aan om blockchain te promoten om te tonen dat ze dat vertrouwen waard zijn. Wij moeten beslissen of we willen werken in en met China? Of we aan co-creatie en ontwikkeling willen doen? Of we een eigen ecosysteem gaan bouwen? Mijn advies: ga erheen en raak geïnspireerd.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB-1

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details