NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De toekomst van plaatbewerking bij specialist in industriële stofafzuiging

De toekomst van plaatbewerking bij specialist in industriële stofafzuiging

De toekomst staat voor de deur. Formula Air verwelkomt ze duidelijk met open armen. De specialist in het creëren van schone lucht op de productievloer kreeg de Benelux-primeur voor de Platino fiber met het LST beladings- en ontladingssysteem in combinatie met het Night Train FMS systeem van Prima Power. Een technisch hoogstaand, volautomatisch magazijn dat het hart van de productie zal worden de komende jaren en garant staat voor efficiëntie, snelheid en kwaliteit.

Formula Air Prima Power Plaatbewerking Stofafzuiging Vakblad Metaal België

Ad van Hoof: “De investering heeft iets teweeg gebracht. Klanten en leveranciers nemen je nog een stukje serieuzer, maar ook onze interne medewerkers kregen er een boost van. Ze zijn trots op de hoogtechnologische omgeving die we gecreëerd hebben en waar zij deel vanuit maken.”

 

Aan de Bosscheweg in Beek en Donk wappert de vlag van Formula Air. Achter deze vlag gaat een internationaal bedrijf schuil met 170 medewerkers en vestigingen door heel Europa met één duidelijke missie: klanten voorzien van schone lucht. Directeur Ad van Hoof: “Moeder Aarde helpen zuiver houden. Dat is wat we al sinds ’91 in de praktijk proberen brengen door stof en schadelijke gassen op te vangen, eerst in utiliteitsbouw, later in de industrie. Of de klant nu last, boort, zaagt of slijpt, altijd komt er wel stof vrij. Net daarom is dit onze markt geworden.” Formula Air spitst zijn knowhow echt toe op het ontwerpen en produceren van industrieel leidingwerk en stofafzuiginstallaties. De eigenlijke implementatie wordt overgelaten aan ervaren installateurs en machinebouwers. “We doen het op onze manier. We zijn sterk in produceren, in oplossingen uitdenken en engineeren samen met klanten. En dankzij onze grote organisatie over Europa hebben we voor elke schakel in de keten specialisten in huis. Niet enkel een topspits, maar kwaliteit in elke linie op het veld. We zijn bovenal een sterk team”, legt van Hoof uit.

Concurrentieel blijven in West-Europa

Formula Air Prima Power Plaatbewerking Stofafzuiging Vakblad Metaal België

“Alles gebeurt automatisch, het laden en ontladen van de machines, het uitsorteren, zelfs het wegen van het binnenkomend materiaal en het bestellen van nieuwe platen. Dit is de toekomst van produceren.”

 

Die schaalvergroting volgde na de installatie van de eerste laserlasmachine omstreeks 2000. “Ze kwam er om onze productie naar een hoger niveau te tillen maar had genoeg capaciteit vrij zodat we over de grenzen konden kijken.” Het begin van een enorm succesverhaal voor Formula Air, maar de honger is nog niet gestild. “We hebben de ambitie om binnen vijf jaar de grootste in Europa te zijn in wat we doen”, geeft van Hoof aan. De weg daarnaartoe begon met de komst van een nieuwe lasersnijmachine en behorende automatisatie. “Na achttien jaar dienst met een enorme betrouwbaarheid was de oude Finn-Power aan vervanging toe. We wilden onze capaciteit en snelheid in het lasersnijden opdrijven door voor een fiberlaser te opteren. Het gros van de platen die we verwerken valt immers onder 4 mm. Daarnaast wilden we het moment aangrijpen om de logistiek binnen ons bedrijf te herbekijken en te optimaliseren met het oog op de toekomst. Een volledig automatisch torenmagazijn moest het hart van onze productie worden met aders naar elke bewerkingsmachine die we hebben staan. De winst in efficiëntie die we daarmee kunnen boeken is wat nodig is om de komende jaren in West-Europa concurrentieel te blijven. Bovendien schakel je de menselijke factor uit, waardoor de kans op fouten daalt.”

Trots om er mee te werken

Formula Air Prima Power Plaatbewerking Stofafzuiging Vakblad Metaal België

“De Night Train moet het hart van onze productie worden met aders naar elke bewerkingsmachine die we hebben staan. De winst in efficiëntie die we daarmee kunnen boeken is wat nodig is om de komende jaren in West-Europa concurrentieel te blijven.”

 

De goede ervaringen met de eerste lasersnijmachine en het feit dat Prima Power als enige fabrikant zowel de machines als de automatisering in eigen huis kan realiseren overtuigden van Hoof om weer met ze in zee te gaan: “Er hangt een serieus prijskaartje aan deze investering, dan wil je dat alle componenten als een naadloos geheel kunnen functioneren. We hadden overigens de Benelux-primeur voor de installatie van de Platino fiberlaser met het LST belading- en ontladingssysteem van Prima Power. Dat brengt iets teweeg. Klanten en leveranciers nemen je nog een stukje serieuzer, maar ook onze interne medewerkers kregen er een boost van. Ze zijn trots op de hoogtechnologische omgeving die we gecreëerd hebben en waar zij deel vanuit maken. Het bewijst ook dat we in Nederland verankerd zullen blijven.” De Night Train bij Formula Air beschikt over 324 plaatsen voor platen in verschillende materialen, de gesneden stukken en de skeletten. “Alles gebeurt automatisch, het laden en ontladen van de machines, het uitsorteren, zelfs het wegen van het binnenkomend materiaal en het bestellen van nieuwe platen. Dit is de toekomst van produceren.”

Snel schakelen tussen hoogwaardige producten

Formula Air Prima Power Plaatbewerking Stofafzuiging Vakblad Metaal België

“Met dit paradepaardje zijn we klaar om in de toekomst snel te kunnen schakelen tussen hoogwaardige producten.”

 

Ook in de vestiging in Litouwen beschikt inmiddels over een Night Train een Platino fiberlasersnijmachine en de LST automatisering. “De productie daar moet van hetzelfde niveau zijn als hier. Dat zijn we aan onze status verplicht. Het onderscheid maken we door onze standaardproducten, het grotere seriewerk, daar uit te voeren en hier meer in te zetten op het maatwerk. De innovatie gebeurt steeds vanuit Nederland en zodra we een product volledig uit geëngineerd hebben kan het naar Litouwen”, vat van Hoof samen. De implementatie van de nieuwe fiberlaser en de Night Train verliep overigens feilloos. “We zijn zeer tevreden over de keuzes die we gemaakt hebben. Je merkte dat je te maken had met een gemotiveerd team met kennis van zaken. Het zijn net als wij specialisten in hun vak. En met dit paradepaardje zijn we klaar om in de toekomst snel te kunnen schakelen tussen hoogwaardige producten. We zitten op het juiste spoor om manuele interventies uit te schakelen, fouten terug te dringen en tijd te besparen”, besluit van Hoof.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.