NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
De voordelen van geconnecteerd plasmasnijden

De voordelen van geconnecteerd plasmasnijden

De voorbije jaren hebben de fabrikanten van plasmasnijtechnologie hard gewerkt aan het verbeteren van de snijkwaliteit. En met succes. Ze ging er spectaculair op vooruit om het gat met andere snijtechnologieën ten dele dicht te fietsen. De werf voor de komende maanden en jaren zal het ondersteunen van de gebruiker zijn, om nog meer uit zijn investering in plasmasnijtechnologie te halen. De nieuwe sturingen trekken plasmasnijden immers het Industrie 4.0-tijdperk binnen. 

Waaraan metaalgebruikers vandaag nood hebben, dat is inzicht. Inzicht in hoe hun processen precies lopen levert immers tal van voordelen op. Van een perfecte nacalculatie tot stappen zetten richting preventief onderhoud en dus minder stilstandtijden. 

Ook voor plasmasnijden zijn er al duidelijke stappen in die richting gezet. De modernste sturingen van plasmabronnen zijn geconnecteerde sturingen. Ze kunnen, met andere woorden, naadloos met andere machines verbonden worden en zelfs met bovenliggende softwaresystemen, via wifi of OPC-UA. De reden daarvoor is duidelijk: hoe meer en hoe beter machines op elkaar afgestemd zijn, hoe minder stukken zullen moeten liggen wachten in de werkplaats op de volgende bewerking, en hoe beter de verschillende jobs ingepland kunnen worden. Vanuit het kantoor komt er zo ook een rechtstreeks zicht op hoe ver elk order staat.

Inzicht in het plasmasnijden

Maar er is meer. Moderne sturingen bieden ook een gedetailleerd inzicht in het plasmasnijden zelf. Ze beschikken over tools om de machine te monitoren. Is de machine aan het snijden of staat ze stil? Hoeveel draai- en booguren zijn er al geweest? Hoeveel consumables werden er gebruikt? Hoeveel energie heeft alles gekost? Gegevens die bijzonder veel mogelijkheden aanreiken. 

Aan de fabrikant van de machine, om onderhoud te gaan sturen en te weten welke onderdelen aan vervanging toe zijn. Maar ook de gebruiker vaart er wel bij, en niet alleen omwille van een perfect nacalculatie van zijn productie-uren en -kosten. 

De modernste sturingen van plasmabronnen zijn geconnecteerde sturingen. Ze kunnen, met andere woorden, naadloos met andere machines verbonden worden en zelfs met bovenliggende softwaresystemen.

Enerzijds kan hij de gecapteerde data gebruiken om zijn snijprocessen te optimaliseren (al dan niet in real-time) en alle processen die daarop aansluiten – denk bijvoorbeeld aan de rookafzuiging: die kan dan automatisch perfect afgestemd worden op de stukken die op de plasmasnijtafel liggen in functie van het gebruikte vermogen; dit helpt energie en grondstoffen te besparen. 

Anderzijds kan hij zijn aankoopbeleid van verbruiksgoederen verbeteren. Om nooit zonder te vallen en misschien om betere prijzen te onderhandelen. 

Operator krijgt alle nodige data 

Laten we ook de operator in dit verhaal niet vergeten. De nieuwste plasmasnijbronnen hebben ook aan hem gedacht. Om het gebruiksgemak te verhogen, kan alles op voorhand geprogrammeerd worden. Alle parameters staan dan al goed in functie van het materiaal, de dikte en de gewenste snedekwaliteit. Hij hoeft dan enkel maar het juiste programma in te laden om de stukken in één keer feilloos te snijden. Een belangrijke troef in een wereld van steeds kleinere seriegroottes.

Bovendien kan er, wanneer en toch iets fout gaat, meer informatie gegenereerd worden over wat er precies aan de hand is en waarom de machine stilstaat. Door al die moderne snufjes die plasmasnijmachines vandaag aan boord hebben, kunnen operatoren makkelijker meerdere machines tegelijk bedienen. De geïntegreerde Industrie 4.0-technologie helpt hem immers om de processen te monitoren, aan te sturen en op te volgen, en zal ook het aantal onverwachte stilstanden gevoelig reduceren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details