NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Dialoog tussen onderzoeksinstellingen en industrie centraal op nieuwe<br>vakbeurs rond slijptechnologie
Het IFW wil zijn huidige projecten aan de bedrijven voorstellen. (Beeld: IFW)

Dialoog tussen onderzoeksinstellingen en industrie centraal op nieuwe
vakbeurs rond slijptechnologie

Van 17 tot 20 mei 2022 wordt Stuttgart het mekka van de slijptechnologie en superfinishing. Dan wordt immers de nieuwe vakbeurs GrindingHub van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) georganiseerd, in samenwerking met de Messe Stuttgart en Swissmem. De dialoog tussen wetenschap en onderzoek staat er centraal, onder meer in de speciale beurszone ‘GrindingSolutionPark’. 

Prof. Berend Denkena, algemeen directeur van het IFW (Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen) van de Leibniz-universiteit Hannover en woordvoerder van de WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktiontechnik), en Dr. Sebastian Barth, senior ingenieur en hoofd van de afdeling technologieplanning en slijptechniek van het WZL (Werkzeugmaschinenlabor) van het RWTH Aachen, leggen uit waarom het de moeite loont om deze beurs te bezoeken. 

Waarom nemen gerenommeerde hogescholen deel aan GrindingSolutionPark?

Sebastian Barth: “Vooral de uitwisseling van kennis en informatie tussen onderzoeksinstellingen en industrie is voor ons zeer belangrijk. ­GrindingSolutionPark biedt een ideaal platform om te ontdekken hoe ons onderzoek in de industrie omgezet kan worden. We kunnen er ook nagaan met welke uitdagingen de industrie kampt en hoe we ons onderzoek daarop perfect kunnen afstemmen.” 

Berend Denkena: “Voor ons zijn de contacten met bedrijven een uitgelezen mogelijkheid om toekomstige onderzoeksthema’s te ontdekken. We kunnen onze projecten en innovaties presenteren en bekijken hoe we met de industrie kunnen samenwerken.”

Hoe belangrijk is de slijptechnologie voor u?

Berend Denkena: “Bij IFW is dat al jaren een kernthema, waarop vandaag vijftien mensen werken. Dat is meteen de grootste groep binnen het instituut. De digitalisering van het slijpproces en de productie van gereedschappen staan daarbij centraal.” 

Sebastian Barth: “Ook bij het WZL hebben we een jarenlange ervaring in slijptechnieken. Aandachtspunten zijn de economische bewerking van innovatieve materialen, de doelgerichte en holistische uitwerking en optimalisatie van de processen, en de digitalisering van slijpprocessen met sensoren en slimme algoritmen.”

De digitalisering van het volledige productieproces, inclusief de slijptechniek, vormt de basis van de speciale beurszone GrindingSolutionPark. ‘(Tekening: WZL)

Wat zijn volgens het IFW de huidige trends?

Berend Denkena: “Het efficiënt omgaan met energie en grondstoffen, bijvoorbeeld voor het slijpen van gereedschappen, staat met stip genoteerd. Het komt erop aan het sinteren op een energie-efficiënte manier uit te werken en daarvoor hebben we zo onze oplossingen. We maken ook gebruik van additive manufacturing. Het IFW gebruikt simulaties om gereedschappen zo te ontwerpen, dat de latere 3D-geprinte vorm exact overeenkomt met de specificaties van het ontwerp. Bij het digitaliseren van het volledige productieproces is simulatie cruciaal. Tijdens GrindingHub tonen we hoe simulatie de flexibiliteit en productiviteit op de werkvloer verhoogt.” 

”Ook voor bepaalde deelaspecten binnen een productieproces, bijvoorbeeld bij het slijpen van gereedschappen, zien we digitalisering als de oplossing. Een voorbeeld: door bepaalde krachten kunnen de tools tijdens het slijpen weggeduwd worden, waardoor de nauwkeurigheid vermindert. We tonen hoe we met een intelligente procesplanning en het gebruik van een slijpspindel met sensoren dit probleem kunnen oplossen.”

Hoe schat men bij het WZL de rol van digitalisering in?

Sebastian Barth: “Digitalisering speelt een heel grote rol. Ik stel ook vast dat kunstmatige intelligentie toegepast wordt om het resultaat van een proces te voorspellen en de kwaliteit op eenzelfde niveau te houden, én voor zogenaamd ‘predictive maintenance’ van machines. Verder is ook de term ‘digitale tweeling’ genoegzaam bekend. De combinatie van procesgegevens en wetenschappelijke modellen biedt opportuniteiten om producten en slijpprocessen nog beter te evalueren. Een nog nauwere samenwerking tussen industrie en onderzoeksinstellingen zal dat ­potentieel naar een nog hoger niveau tillen.” 

Op welke andere trends richt u zich?

Sebastian Barth: “Dat is zeer breed: van de productie van oppervlakken voor specifieke toepassingen, tot de bewerking van innovatieve en complexe materialen, zoals vezelversterkte hoogwaardige keramische materialen of nano-polycristaline snijmaterialen. Een andere klemtoon ligt op de holistische benadering van processen, waarbij de slijptechniek vaak een beslissende rol speelt. Voor een huidige stand van zaken met betrekking tot deze aspecten kunnen bezoekers tijdens GrindingHub alvast bij het WZL terecht.”

Wat wilt u op GrindingHub zien?

Sebastian Barth: “Ik ben zeer benieuwd naar de innovaties op het vlak van machines, gereedschappen en koelsmeermiddelen, maar kijk ook uit naar de highlights van GrindingSolutionPark en de ontmoeting met de deelnemers aan de ‘Schleiftagung’, die in het kader van de GrindingHub georganiseerd wordt. De band tussen beide evenementen laat toe om samen het hoofd te bieden aan de uitdagingen van vandaag én morgen.” 

Berend Denkena: “Ik volg mijn collega volledig. Behalve naar de innovatieve gereedschappen kijk ik vol interesse uit naar de nieuwe ontwikkelingen op het vlak van gereedschapsmachines, bijvoorbeeld oplossingen voor een volledige bewerking en automatisering. Verder gaat mijn aandacht uit naar de huidige stand van zaken op het vlak van lasertechniek voor de productie van gereedschappen, bijvoorbeeld bij de bewerking van extreem harde snijkanten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details