NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Digitalisering meetprocessen zorgt voor tijds- en efficiëntiewinst 
HCT draaimomentsleutel. Welke processtappen er nodig zijn voor het opmeten van een bepaald stuk en welke meetmiddelen daar telkens voor nodig zijn, wordt dan helder opgelijst.

Digitalisering meetprocessen zorgt voor tijds- en efficiëntiewinst 

Klanten ondersteunen in hun uitdagingen met en vragen rond meettechniek. Dat is de missie van Jens Timmer, de nieuwe metrology specialist bij Hoffmann Group. Vanuit zijn ervaring in het meetlabo en in kwaliteitszorg weet hij als geen ander waar metaalbedrijven tegenaanlopen in meettechniek. “Je ziet dat er, gedreven door de steeds strengere eisen van eindklanten, een professionaliseringsslag plaatsvindt in de meetkamer. Digitale technieken doen steeds meer hun intrede. De Hoffmann Connected Tools (HCT) passen perfect binnen die beweging”, aldus Timmer.

Vandaag gaat het er in een meetkamer en een technische werkplaats nog vaak manueel aan toe. Meetresultaten worden neergeschreven in lijsten of toegevoegd aan de tekening en dan achteraf toegevoegd in de overkoepelende software. “Klanten vragen echter steeds vaker om (uitgebreidere) documentatie. Het moet daarom allemaal efficiënter, en de technologie daarvoor bestaat”, weet Timmer. Ook in het meten heeft digitalisering immers zijn intrede gedaan. “En dat begint al op gereedschapsniveau. Dankzij de ingebouwde Bluetooth zender kunnen meetresultaten  via HCT rechtstreeks verstuurd worden naar pc of naar een mobiel toestel. Daarvoor is verder niks nodig, waardoor het een heel laagdrempelige manier blijkt om de efficiëntie in de meetkamer te verhogen”, verzekert Timmer.  

Jens Timmer: “Klanten vragen echter steeds vaker om (uitgebreidere) documentatie. Het moet daarom allemaal efficiënter en de technologie daarvoor bestaat.”

Via app op telefoon of computer

Hoffmann Group heeft dat gamma van meetgereedschappen met Bluetooth functie gebundeld onder de noemer Hoffman Connected Tools. Een brede waaier aan meetmiddelen, momentsleutels, ruwheidsmeters … Daaraan is ook een app verbonden. Timmer: “Daarin kunnen gebruikers de toleranties vastleggen. Wanneer de meetgegevens dan met een druk op de knop naar de app worden gestuurd, kan er vanuit de app een meetrapport worden geëxporteerd.” Voor grotere meetopdrachten zijn vaak uitgebreidere mogelijkheden vereist. Daarvoor heeft Hoffmann Group dan weer een Windows app ontwikkeld. “Een USB-dongle aan de pc ontvangt dan de meetgegevens. Die kunnen gekoppeld worden aan meetprocedures die geprogrammeerd staan in de app. Welke processtappen er nodig zijn voor het opmeten van een bepaald stuk en welke meetmiddelen daarvoor telkens nodig zijn, wordt dan helder opgelijst. Er is tevens een visuele terugkoppeling of het opgemeten stuk binnen de toleranties valt of niet. Elke gecontroleerde maatvoering wordt samengevat in haar eigen grafiek.”

HCT schuifmaat. Met één druk op de knop worden de meetgegevens naar de app gestuurd.

Gebruiksvriendelijkheid voorop

Ook hier heeft Hoffmann Group er alles aangedaan om de oplossing zo laagdrempelig mogelijk te maken. “Gebruiksvriendelijkheid stond voorop bij de ontwikkeling. We zetten de klanten weliswaar op weg, maar eigenlijk kunnen ze heel gemakkelijk zelf de procedures programmeren en weer veranderen als ze nieuwe eisen stellen. Eenmaal de meetmiddelen waarover men beschikt zijn aangeleverd, zoekt de software zelf wat de meest geschikte apparatuur is voor de meting in kwestie”, voegt Timmer toe. “Op die manier proberen we het werk in de werkvoorbereiding of bij de kwaliteitszorg sneller en efficiënter te laten verlopen.” Hoffmann blijft zijn Connected Tools gamma uitbreiden. “Het is intussen uitgegroeid tot een standaard die ook andere grote namen zoals Mitutoyo en TESA  ondersteunen, zodat alles verbonden raakt. Metaalbewerkers kunnen zo ook hun meetapparatuur geleidelijk vervangen.”

Overzicht van de Hoffmann Connected Tools familie.

Minder tijd, minder kans op fouten

Timmer merkt dat de markt steeds meer interesse toont in deze oplossing. “Als we klanten erover aanspreken, beseffen ze snel het potentieel. Door die manuele procedures automatisch te laten gebeuren win je tijd en krijg je meer mogelijkheden om te documenteren hoe je aan de eisen van je klanten bent tegemoetgekomen. Ook in normeringen zoals de ISO 9001 kan dat een punt zijn. Die vraagt nu bijvoorbeeld om de beschikbare meetmiddelen te registreren. Dat kan bijvoorbeeld met Hoffmann Connect Metrology dat alles wat er in de meetkamer te vinden is identificeert aan de hand van een uniek instrumentennummer. Daaraan worden dan kalibratie-intervallen en rapporten gekoppeld. En dan kan ook weer gelinkt worden met de Hoffmann Connected Tools.”  

Kalibratieservice

Met zijn metrology specialisten verzorgt Hoffmann Group ook een kalibratieservice voor klanten. De partner waarmee Hoffmann Group samenwerkt is Trescal. “We sturen dan een box waarin ze hun meetgereedschappen inpakken. Nadat we alles ontvangen hebben, gaan we aan de slag om alles volgens de regels van de kunst te kalibreren. Klanten krijgen dan een rapport dat alles meticuleus samenvat. Deze service is trouwens volledig merkonafhankelijk”, sluit Timmer af.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.