NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Digitalisering van werktuigmachines hefboom voor productiviteit

Digitalisering van werktuigmachines hefboom voor productiviteit

Werktuigmachines zijn onmisbare instrumenten in de metaalindustrie. In vergelijking met andere sectoren hebben de eindgebruikers van werktuigmachines al alle tools ter beschikking om werk te maken van digitalisering. En dat zal lonen. Het opent niet alleen de weg naar een verbetering van de snelheid, de kwaliteit, de flexibiliteit en de efficiëntie, maar ook naar nieuwe businessmodellen en diensten. Siemens toont op Machineering al zijn expertise om klanten stap voor stap te begeleiden in deze transitie. 

Siemens

Met het streven naar ‘zero touch’ van CAD/CAM tot product verhoog je de aantrekkelijkheid van de sector. (Beeld: Drazen Lovric)

 

In welke sector ze ook actief zijn, vier drijfveren kenmerken alle maakbedrijven vandaag. Ze streven naar een verbetering van de snelheid, de flexibiliteit, de kwaliteit en de efficiëntie zonder in te boeten aan veiligheid. “Het integreren en digitaliseren van de volledige waardeketen is de sleutel om dit te realiseren en ook in de toekomst concurrentieel te blijven”, geeft Ronny Maes aan, Business Segment Manager Machine Tools bij Siemens. Siemens is de enige speler die met zijn uitgebreid portfolio klanten in elke fase (ontwerp, planning, engineering, productie, diensten) ondersteuning kan bieden om de transitie naar een digitale productie te maken. Voor de metaalindustrie is alles wat ze nodig hebben om die stap te zetten reeds voorhanden. Thierry Van Eeckhout, Vice President Sales Digital Factory: “Metaalbewerkers worden door hun eigen klanten, vaak grote spelers in luchtvaart, automotive of machinebouw, zelf gepusht om te digitaliseren. Het is dan zaak om een holistische benadering te hanteren, over alle processen, over alle merken en generaties op de werkvloer heen.”

Producten en competenties om digitalisering te realiseren

Software moet dus doodringen tot op de productievloer. Dat vraagt om expertise om een end-to-end oplossing aan te reiken. De Belgische afdeling van Siemens geldt wat dat betreft als wereldwijd competence centre. Bovendien beschikt Siemens over een uitgebreid portfolio aan producten die dit mogelijk maken en toegevoegde waarde brengen. In de werktuigmachine verzamelt de Sinumerik en Sinumerik Edge sturing bijvoorbeeld alle mogelijke data. MindSphere maakt alles dan weer eenvoudig en veilig toegankelijk in de cloud, met reeds 42 beschikbare softwareapplicaties. Van Eeckhout: “Wij willen een volledig geïntegreerd, open en attractief ecosysteem uitbouwen dat het maken van de toekomst mogelijk maakt. Door virtueel te werken kan je al alle fouten uit je productieproces halen, vooraleer je nog maar een cent in machines geïnvesteerd hebt. Het streven naar ‘zero touch’ van CAD/CAM tot product kan dan realiteit worden. En zo verhoog je tegelijkertijd de aantrekkelijkheid van de sector.”

Digitalisering hoeft niet disruptief te zijn

Siemens

Thierry Van Eeckhout Ronny Maes: Thierry Eeckhout (links) en Ronny Maes:
“Het integreren en digitaliseren van de volledige waardeketen is de sleutel om de snelheid, flexibiliteit, kwaliteit en efficiëntie te verbeteren en ook in de toekomst concurrentieel te blijven.”

 

Veel maakbedrijven hebben nog schrik van deze virtuele wereld, ondanks de vele voordelen die ze te bieden heeft. Digitalisering hoeft echter allesbehalve disruptief te zijn. Een eenvoudig begin voor metaalbewerkers is bijvoorbeeld het verkrijgen van transparantie. De perfecte tool daarvoor is Analyze MyPerformance van Siemens. “Geen big bang, maar het samenbrengen van parameters die vaak eenvoudig uit de sturing te halen zijn, ook bij oudere machines. Voor alles bestaat een oplossing”, vertelt Maes. Veel bedrijven hebben geen (volledig) zicht op hoe hun machines vandaag presteren. Wie deze gegevens kan samenbrengen en visualiseren maakt dus het verborgen potentieel van zijn machines zichtbaar of onthult waar zich de bottlenecks in de productie bevinden. Maes: “Voor de eindgebruiker is het van belang om de eigen processen zo goed mogelijk te kennen om de output te boosten. Meer transparantie toont de weg naar de quick wins in digitalisering.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.