NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
DIY cobot-automatisering als extra werkkracht
Deze cobot kan snel en gemakkelijk door de mensen van Vedos zelf geprogrammeerd worden.

DIY cobot-automatisering als extra werkkracht

Vedos Verspanende Techniek heeft er een extra werkkracht bij. Bij de firma uit Venlo waren ze al langer op zoek naar een robot of cobot zonder kooi of hekwerk errond, die tussen verschillende machines kon pendelen en ook nog eens eenvoudig te programmeren was. Hun nieuwe collega is niemand minder dan Coby CNC, de DIY cobot-automatisering van RoboJob. In november werd deze allereerste Coby geïnstalleerd – een moment waarnaar zowel klant als fabrikant reikhalzend uitkeken. Voor het team van RoboJob is dit een leerrijk project, bij een klant die wil meedenken om het product nog beter te maken.

Eind vorig jaar werd de eerste Coby CNC bij Vedos Verspanende Techniek in gebruik genomen.

Vedos Verspanende Techniek BV produceert al sinds 1995 fijnmechanische producten van metaal en kunststof voor de hoogwaardige machinebouw op basis van klantspecificaties. Ze zijn vooral gespecialiseerd in nauwkeurig draai- en freeswerk, van enkelstuks tot het grotere seriewerk, en beschikken daarvoor over een modern machinepark. De firma blijft investeren en was ook al een tijdje op zoek naar een flexibele automatisering. Ze hadden daarbij een duidelijk beeld voor ogen: een robot of cobot zonder kooi of hekwerk, die flexibel tussen een FANUC freesmachine en een draaibank van DMG Mori kon pendelen en die ze zelf eenvoudig konden programmeren. 

“Tijdens een bezoek aan FANUC Benelux maakten we kennis met de nieuwe CRX-cobot en waren van plan er een te bestellen. Via Bert Versteeg, sales manager bij onze machineleverancier Humacs ­Krabbendam, hoorden we echter dat RoboJob ook al met die CRX-cobot aan de slag was en konden we kennismaken met een prototype van hun nieuwste ontwikkeling, Coby CNC,” vertelt Peter van Dijk van Vedos. 

“Het was exact wat we zochten: een cobot die je tussen verschillende machines kan laten pendelen, die snel en makkelijk in te stellen is en helemaal toegankelijk zonder extra hekwerk of scanners. Bovendien stond het ‘doe-het-zelf’-principe ons wel aan, want Jos Beumers en ikzelf zijn best wel handig in zulke zaken. We houden ervan om te innoveren en zijn altijd wel op zoek naar een nieuw project dat onze productie naar een hoger niveau kan tillen.”

De cobot zal pendelen tussen een FANUC freesmachine en een draaibank van DMG Mori.

Geslaagde eerste installatie

Het doel van Coby is automatisering helemaal DIY en uiterst laagdrempelig maken. Daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar de eerste klanten, nog meer dan anders. Het R&D-team moet de werkpunten gebruiken om het installatieproces verder te optimaliseren. De eerste installatie bij Vedos was voor het Research & Development-team van RoboJob dan ook een belangrijke stap in de ontwikkeling van Coby CNC. Alle partijen zijn alvast positief. 

“De installatie verliep zoals verwacht. Er waren wel enkele punten die beter konden, maar die hebben we doorgesproken met het Coby-team en ze worden opgenomen. Daarbuiten ging het heel vlotjes”, vertelt Jos Beumers, CNC-frezer bij Vedos. Zeno Gillis, software & robotics engineer bij RoboJob, vult aan: “Voor ons is het zo leerrijk en interessant om samen met een klant na te denken over wat er beter kan. Het is belangrijk dat we de eerste Coby’s kunnen plaatsen bij klanten die met ons willen meedenken en voor een leerproces openstaan. Zo kunnen we het systeem blijven afstemmen op de eindgebruiker.”

Voor het R&D-team van RoboJob is het leerrijk en interessant om samen met een klant na te denken over wat er beter kan.

Kinderspel

Coby integreert zich snel en is intussen een volwaardig lid van het team van Vedos Verspanende Techniek. “Och, je merkt wel dat het nog een groentje is, maar we wisten vooraf ook dat wij als eersten met deze Coby aan de slag zouden gaan”, lachen Peter van Dijk en Jos Beumers. “Het verloopt eigenlijk allemaal verbazingwekkend goed. Af en toe lopen we nog wel tegen een ‘bug’ of probleempje aan, maar dat wordt door RoboJob snel opgepakt. En verder trekken we helemaal zelf ons plan. Het programmeren hadden we al na enkele dagen onder de knie. Dat is eigenlijk nog veel eenvoudiger dan ik had gedacht. Voor wie kan draaien of frezen, is deze Coby echt helemaal kinderspel!”    

ROBOJOB – Standnummer 105

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.