NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Don Bosco Helchteren wint sculpturenwedstrijd SteelWarriors op Advanced Manufacturing

Don Bosco Helchteren wint sculpturenwedstrijd SteelWarriors op Advanced Manufacturing

Ruim 300 middelbare scholieren namen het tegen elkaar op met zelf ontworpen, functionele stalen constructies

In Antwerp Expo werd vandaag het startschot gegeven van Advanced Manufacturing, de beurs die Welding Week, Metal en Subcontracting verenigt. De Big Bang was nationale sculpturenwedstrijd Steel Warriors die 24 scholen en 300 studenten samenbracht van Westerlo tot Aarlen, van Brugge tot Beringen – met steun van Belmetal en het Excellentiefonds van de Vlaamse Overheid.

Alle deelnemers kregen begeleiding en ondersteuning van een vakjury. “Zij letten op de technische uitvoering, of er juist gelast is, maar eveneens op de esthetische en functionele aspecten van de sculpturen”, vertelt Dominique Laurent, Directeur bij Belmetal. “Lassers zijn zo broodnodig, elke staalleverancier zal dat beamen. Jammer genoeg studeren er vandaag zeer weinig studenten af als lasser. Het is een echt knelpuntberoep. Met dit prachtige initiatief proberen we dat beroep op een positieve manier in de kijker te zetten!”

De winnaars

De wedstrijd was onderverdeeld in drie categorieën: techniek, esthetiek en een publiekprijs. In de categorie voor techniek kaapt Don Bosco Helchteren het goud weg. Op plaatsen twee en drie staan respectievelijk Talent-is Campus Engineering – Veurne en De Varens SBSO – Brugge Sint-Andries.

In de categorie esthetiek ging de eerste plaats naar De Varens SBSO – Brugge Sint-Andries, zilver naar Don Bosco Helchteren en brons naar VTS 3 BuSO OV3 – Sint-Niklaas. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door het VTI Ieper, mede dankzij hun mooie inspanningen op sociale media. De overkoepelende winnaar over alle categorieën heen mocht ten slotte een kunstwerk mee naar huis nemen van de hand van Kevin Oyen. Die trofee ging naar Don Bosco Helchteren en werd uitgereikt door Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Belgisch Kampioenschap Virtueel Lassen

1256 studenten uit het vijfde en zesde middelbaar maakten vandaag al kennis met hun technische droomjobs. De komende dagen gaan de beurzen open voor het professionele publiek. Onder meer op het programma:

  • VDAB gaat op zoek naar een opvolger voor Jari De Hert van het Atheneum Nieuwpoort, de Belgisch Kampioen Virtueel Lassen van 2019 bij studenten. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 16 mei.
  • VCL (Vervolmakingscentrum voor lassers) daagt studenten uit om zelf de lastoorts vast te grijpen en hun persoonlijke boodschap te lassen op de Wall of Flame.
  • Loopbaanfonds mtech+ helpt studenten aan een eerste werkervaring en koppelt ze aan mogelijke stagebedrijven.

Advanced Engineering & Manufacturing

Advanced Manufacturing omvat de initiatieven Welding Week, Subcontracting en Metal: zij leggen de nadruk op metaalbewerking, las- en snijtechnologie en industriële toeleveranciers voor metalen onderdelen en bewerkingen. Daarnaast legt Advanced Engineering de nadruk op innovatieve productontwikkeling in de Benelux – van design, engineering en prototyping tot het kiezen van de juiste componenten en elektronica. De beurzen gaan samen door in Antwerp Expo op 15 en 16 mei 2024.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details