NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Doorslijpen op een efficiënte manier

Doorslijpen op een efficiënte manier

Het juiste gebruik van een doorslijpschijf heeft een enorme invloed op de levensduur van de schijf, warmte-inbreng in het materiaal en snelheid van werken. Lees er alles over in ons whitepaper.

In elke werkplaats ligt wel een haakse slijper met een doorslijpschijf. Even een stuk staal afslijpen of een buis doorslijpen, het gebeurt meerdere keren per dag. Misschien is de doorslijpschijf wel het meest gebruikte stukje gereedschap. Omdat de snijschijf zo vaak gebruikt wordt, is het van belang om aandacht te blijven geven aan het juiste gebruik hiervan. Vanuit het oogpunt van veilig werken is de aanwezigheid én de stand van de beschermkap belangrijk. Vaak wordt de beschermkap als een belemmering gezien, het ontneemt het juiste zicht op het werkstuk. Maar met de correcte stand van de beschermkap is deze accessoire juist een heel fijn hulpmiddel! Het voert de vonken die vrijkomen bij doorslijpen van de persoon af, wat juist veel meer rust geeft en veiliger is.

Naast het vermogen van de machine spelen nog meer factoren een rol als we letten op levensduur van een snijschijf. 

Werk je met een duwende of trekkende beweging? Dat heeft namelijk weer invloed op de hitte die ingebracht wordt en daarmee op de verkleuring van het metaal. Het zogenoemde pendelen, heen en weer bewegen met de machine, is de beste manier om zo min mogelijk hitte in te brengen.

Voor dun plaatmateriaal met een dikte van minder 3 mm gebruik je bij voorkeur een 1 mm doorslijpschijf. 

Voor dikker plaatmateriaal is het beter een 1,6 mm dikke doorslijpschijf te gebruiken. Bij doorslijpen klemt de schijf tussen het metaal om daar zijn werk te doen. Een dunne snijschijf bevat minder schuurkorrels dan een dikke schijf en zal daarom eerder verstoffen. Een dikkere slijpschijf bevat meer korrels op de zijkant, hij blijft dus snijden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details