02:33
22-02-2018

Draaien maar! De switch naar draaien in alle richtingen

De recente introductie van draaien in alle richtingen en de bijbehorende gereedschappen heeft de traditionele regels van dit aloude bewerkingsproces herschreven en geleid tot een indrukwekkende toename van de productiviteit. Machinewerkplaatsen staan nu voor de vraag of ze bij hun eigen bedrijfsactiviteiten gebruik kunnen – of moeten – maken van deze nieuwe methode. Met deze fundamenteel andere benadering kunnen klanten de capaciteit en mogelijkheden van hun bestaande machines ten volle benutten.

In tegenstelling tot conventionele draaibewerkingen treedt het snijgereedschap bij deze nieuwe methode het werkstuk binnen bij de klauwplaat en beweegt het tijdens het verspanen naar het uiteinde van het Met gebruikmaking van speciaal ontworpen wisselplaten en gereedschapshouders kan een kleine instelhoek toegepast worden, waardoor hogere voedingssnelheden mogelijk zijn en de productiviteit aanzienlijk toe kan nemen, doorgaans met zo’n 50%. In het verleden zorgde een kleine instelhoek voor lange en gebogen spanen, waardoor fabrikanten hoeken van circa 90° moesten toepassen om de rand te bereiken. Deze problemen zijn opgelost, zodat het gebruik van instelhoeken van 25° of 30° uitstekende resultaten oplevert. Dit is mogelijk omdat de kleine instelhoek en de hogere intredehoek voor dunnere en bredere spanen de belasting en hitte wegleiden van de neusradius. Dit resulteert in hogere snijgegevens en/of een langere standtijd. En aangezien er vanaf de rand af wordt verspaand, is er geen gevaar dat de spaan vastklemt – een veelvoorkomend en ongewenst effect van conventioneel langsdraaien.


De CoroTurn Prime in actie – doordat er van de rand af wordt verspaand, bestaat er geen risico dat de spaan vastklemt.

Eén wisselplaat, drie functies
Met deze methode kan in alle richtingen gedraaid worden, wat betekent dat met dezelfde gereedschappen conventionele draaibewerkingen (van het werkstukuiteinde naar de klauwplaat) uitgevoerd kunnen worden. De wissel­platen hebben drie snijkanten/hoeken: een voor langsdraaien, een voor vlakken en een voor profieldraaien, zodat het snijkantgebruik efficiënter en de standtijd langer zijn. Dit is gunstig voor werkstukken gemaakt uit de materialen ISO P (staal), ISO M (rvs), ISO K (gietijzer) en ISO S (hittebestendige superlegeringen en titaan). Feitelijk levert bijna elke algemene draaibewerking voordelen op, waaronder vele bewerkingen in de auto-industrie en de lucht- en ruimtevaart. Het rendement is met name indrukwekkend bij grote batches (vanaf 100 stuks) of bij het bewerken van grote werkstukken waarbij de insteltijd en het aantal productieonderbrekingen en gereedschapswisselingen omlaag moeten.


Het profieldraaien van hoekuitsparingen met PrimeTurning is mogelijk met de CoroTurn Prime type A wisselplaat.

Voorwaarden voor succes
Via een onlangs geïntroduceerde Twin gereedschapshouder kunnen machinewerkplaatsen ook op multi-task draai-freesmachines profiteren van de voordelen van de nieuwe methode. Er kunnen twee wisselplaten op de Twin gereedschapshouders gemonteerd worden, zodat fabrikanten zowel voor- als nabewerkingen uit kunnen voeren en geen last meer hebben van de vaak langzame gereedschapswisselingen (15 tot 20 seconden) op multi-task machines. Fabrikanten met verticale draaibanken kunnen met gebruikmaking van axiale gereedschapshouders de nieuwe methode ook toepassen. Uiteindelijk zullen machinewerkplaatsen met de juiste instelling, deskundigheid en discipline de meeste winst boeken. De fabrikant moet in zijn streven naar echte concurrentievoordelen openstaan voor veranderingen en nieuwe ideeën. Zoals bij elke methode zijn er voorwaarden aan de productie die tot succes leiden. Zo dragen het gebruik van stabiele opspaninrichtingen, draaibanken met voldoende koppel en stijfheid en CNC-machines met hoogwaardige processors bij aan een zo hoog mogelijke productiviteit, procesflexibiliteit en standtijd.


De CoroTurn Prime Twin gereedschapshouder.

Een nieuwe manier van draaien
PrimeTurning™ van Sandvik Coromant is de naam van deze nieuwe methode. Er zijn twee unieke en specifieke wisselplaten verkrijgbaar: CoroTurn® Prime type A heeft hoeken van 35° en is ontworpen voor licht voorbewerken, nabewerken en profieldraaien, terwijl CoroTurn Prime type B met zijn ultrasterke hoeken specifiek ontworpen is voor voorbewerken. De gereedschappen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik met precisiekoelmiddel. CoroTurn Prime type A wisselplaten worden geleverd met een voorziening voor onder- en bovenkoeling, terwijl CoroTurn Prime type B wisselplaten alleen over onderkoeling beschikken. In de regel moet onderkoeling altijd gebruikt worden voor een langere standtijd en bovenkoeling voor een betere spaanbeheersing. De wisselplaten worden ondersteund door een groot aantal gereedschapshoudervarianten, met inbegrip van Coromant Capto®, de QS™-schacht en conventionele schachten. Naast de gereedschappen is er nog de PrimeTurning-codegenerator, die programmeercodes genereert die geschikt zijn voor een grote verscheidenheid aan CNC-machines. De nieuwe codegenerator garandeert niet alleen een maximale productie maar ook proceszekerheid met optimale voedingssnelheden en intrederadiusparameters.


Met gebruikmaking van speciaal ontworpen wisselplaten en gereedschapshouders kan een kleine instelhoek toegepast worden, waardoor hogere voedingssnelheden mogelijk zijn en de productiviteit aanzienlijk toe kan nemen.

Tekst en beeld Sandvik
Uitgelichte foto boven: 
De CoroTurn Prime Twin gereedschapshouder. Er kunnen twee wisselplaten op de Twin gereedschapshouders gemonteerd worden, zodat fabrikanten tijd besparen omdat ze zowel voor- als nabewerkingen uit kunnen voeren.

Metaalvak België partners

Veiligheidskleding