NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Duizenden professionals en studenten ontdekken toekomst van metaalsector en productontwikkeling

Duizenden professionals en studenten ontdekken toekomst van metaalsector en productontwikkeling

Het doek is gevallen over alweer een geslaagde editie van Advanced Manufacturing en Advanced Engineering. Professionals en studenten kwamen er hands-on in contact met innovaties die hun sectoren klaarstomen voor de toekomst.

Van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei opende Antwerp Expo opnieuw de deuren voor de beurzen die alles samenbrengen rond metaalbewerking en innovatieve productontwikkeling. “Dat is belangrijker dan ooit”, zegt Donna Leroy, Marketing Manager bij Easyfairs. “Steeds meer technische beroepen klimmen hogerop in de lijst van knelpuntberoepen; een heel deel daarvan kwam je de voorbije dagen tegen op de beurzen. Het is dus belangrijk om niet alleen de huidige professionals te informeren, maar ook om jongeren warm te maken voor de beroepen en sectoren.”

Jong én oud(er) enthousiasmeren

Studenten kregen de voorbije dagen dan ook heel wat leuks voorgeschoteld. Zo opende de beurs dinsdag met een studentendag die maar liefst 1256 scholieren lokte. Zo’n driehonderdtal nam deel aan de Steel Warriors-wedstrijd die Belmetal organiseerde – en die werd gewonnen door de leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar van het Don Bosco Helchteren.

“Daarnaast zagen we een overrompeling van onze laswedstrijden”, vertel Luc De Blick, vakexpert lassen bij VDAB. “Onze grootste wedstrijd is natuurlijk het BK Virtueel Lassen, maar we organiseerden ook een kleiner event: de lasnaadcompetitie, waar deelnemers foutjes moesten spotten in een laswerk. Zo willen we op een laagdrempelige manier mensen in contact brengen met het essentiële maar onderschatte onderdeel van de laskeuring. Nochtans is dat onontbeerlijk om het lascertificaat te halen. We waren heel blij om de interesse van zowel leerlingen als professionals te voelen.”

Robots die mensen aanvullen

De uitdagingen op de arbeidsmarkt maken dat de sectoren in sneltempo evolueren. De beurzen stonden vol met robots en grote machines – velen daarvan werden ter plekke gedemonstreerd of konden worden getest. Worden arbeiders dan toch minder belangrijk? “Zeker niet”, zegt De Blick. “Machines zijn handig voor de automatisatie van processen, maar voor bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen blijven we kijken naar talentvolle arbeiders.”

“Advanced Manufacturing zich steeds nadrukkelijker tot doel om ook voor studenten voldoende ruimte te creëren om kennis te maken met het werkveld”, verduidelijkt Leroy. “Door middel van initiatieven als de studentendag en onze samenwerkingen met partners willen de beurzen bijdragen tot een vernieuwde interesse in de dynamische wereld van de technische beroepen.”

Advanced Engineering & Manufacturing 2025 en 2026

Advanced Manufacturing omvat de initiatieven Welding Week, Subcontracting en Metal: zij leggen de nadruk op metaalbewerking, las- en snijtechnologie en industriële toeleveranciers voor metalen onderdelen en bewerkingen. Daarnaast legt Advanced Engineering de nadruk op innovatieve productontwikkeling in de Benelux – van design, engineering en prototyping tot het kiezen van de juiste componenten en elektronica. Advanced Engineering gaat volgend jaar door op 21 en 22 mei 2025 in Flanders Expo Gent. Advanced Manufacturing vindt opnieuw plaats in 2026 op 19, 20 en 21 mei, in Antwerp Expo.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details