NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Duw in de rug voor lokale maakindustrie

Duw in de rug voor lokale maakindustrie

De afgelopen maanden werd op een erg pijnlijke manier duidelijk hoe afhankelijk we met z’n allen zijn van de maakindustrie. Mondmaskers, ziekenhuisbedden of beademingstoestellen: er bleek al snel een tekort aan. Bovendien bleek dat het grote merendeel van deze producten in het buitenland geproduceerd wordt. Het Belgische RoboJob haalt deze situatie nu aan om onze lokale maakindustrie een duw in de rug te geven.

CEO Helmut De Roovere richtte RoboJob in 2007 op, samen met zijn oud-studiegenoot Luc De Ceuster. Drie jaar lang bouwden de twee vrienden in de kelder van het ouderlijk huis van De Roovere aan een laagdrempelige automatisering voor het automatisch beladen en ontladen van CNC-machines. In 2010 werd de eerste robottoepassing van RoboJob op de markt gebracht, en al snel groeide het bedrijf uit tot internationaal marktleider in CNC-Automatisering. Vandaag telt RoboJob meer dan 750 installaties in binnen- en buitenland. “Daarbij hebben we steeds getracht om de job van de CNC-operator opnieuw aantrekkelijk te maken. Onze robots nemen immers het fysieke, repetitieve en vaak ook saaie werk over zodat er tijd vrijkomt voor het meer creatieve werk. En natuurlijk kunnen onze klanten hun rendement, efficiëntie en ook hun flexibiliteit aanzienlijk verhogen.” Met name die flexibiliteit bleek de afgelopen maanden van levensbelang voor de klanten van RoboJob.

Het is nu belangrijker dan ooit is om de werkkrachten in te zetten in datgene waarin ze uitblinken. Voor CNC-operatoren is dat het inrichten van processen. De CNC-machine kan mits automatisering de rest doen.

 

Blijvende impact

RoboJob is een familiebedrijf, en ook de drie zonen van Helmut zitten al jaren mee in het bedrijf. Zo richtte Jelle De Roovere vorig jaar nog RoboJob Duitsland op. “De huidige gezondheidscrisis is ongezien, ook in Duitsland en bij uitbreiding in gans Europa. Mensen mogen zich niet meer samen bewegen, bedrijven zijn stelselmatig op survival mode gebracht, de cafés en restaurants zijn nog maar pas geopend en de evenementen en (zomer)festivals zijn pas als laatste opnieuw aan zet. Het vraagt van ons allemaal enorme inspanningen, zowel op financieel als persoonlijk vlak. De samenleving zal zich daar in de toekomst ook blijvend naar veranderen.”

Kansen maakindustrie

De Roovere ziet echter ook kansen voor de maakindustrie: “Tijdens de oprichting van RoboJob in 2007 was onze missie om de maakindustrie opnieuw aantrekkelijk te maken voor jonge werkkrachten. Ook wilden we deze industrie opnieuw naar West-Europa halen. Diezelfde missie wordt nu nog meer relevant dan ooit”, vindt De Roovere. “We willen opnieuw lokaal produceren, op een competitieve manier. De flexibiliteit en de snelheid van uitvoering is optimaal, en de ecologische voetafdruk wordt minimaal bij een lokale productie. In een sterk geautomatiseerde fabriek kan men daar vol op inspelen. En tegelijkertijd creëert men bij de operatoren meer tijd voor het creatieve aspect van de job: net dát wat mensen het liefste doen en het beste kunnen. Door het inzetten van de juiste automatisering kan men immers produceren wanneer men wil.”

Jelle De Roovere: “Zo hebben we via onze inter­nationale netwerken meer dan 4.000 mond­maskers en meer dan dertig digitale thermometers kunnen verzamelen.”

 

Kort op de bal spelen

Een blik op de sociale media van de maak­industrie toont ondertussen een opvallende trend: maakbedrijven die nu reeds met automatisering werken, maken volop gebruik van de snelle en directe vraag naar mechanische componenten. Hun mensen zijn er klaar voor en hun machinepark werd erop ingericht. “Veel van onze klanten hebben ons spontaan opgebeld om ons te vertellen dat automatisering hun bedrijf heeft gered. Daar zijn wij enorm fier op en deze fierheid zullen wij dubbel en dik inzetten in het post-coronatijdperk.” Het maakt duidelijk dat het nu meer dan ooit belangrijk is om de werkkrachten in te zetten in datgene waarin ze uitblinken. Voor CNC-operatoren is dat het inrichten van processen. De CNC-machine kan mits automatisering de rest doen. Nu wordt dan hét moment om daarin te investeren. Winston Churchill zei het ooit al: “Never waste a good crisis”.

Corporate Social Responisbility

Een andere trend die al veel langer gekend is, is de zogenaamde Corporate Social Responsibility. “Ook dit onderwerp mag nu absoluut niet uit het oog verloren worden”, meent De Roovere. Het is volgens hem zaak om het menselijke aspect nu zeker niet buiten beschouwing te laten. Ondernemers hebben immers naast het economische luik ook vaak een impact op de lokale samenleving. Ze zetten mensen aan het werk, creëren jobopportuniteiten voor jongeren, maken de ontwikkeling van de medemens mogelijk en dienen nu zeker ook in deze tijden de werkgelegenheid voor de toekomst te vrijwaren. “Ook wij hebben ons bedrijf in survival mode gebracht”, vertelt De Roovere. “Dankzij onze goede IT-infrastructuur kunnen we toch blijven werken, zij het enkel in bepaalde domeinen. Ook doen we in deze tijden heel wat extra inspanningen. Onze mensen combineren hun privéleven – vaak met jonge gezinnen – met de taken voor het bedrijf. Dit doen ze onder andere met behulp van videoconferences en dat op zeer flexibele tijdstippen. Het bedrijf gaat hier gepast mee om en zal ook verder blijven investeren in deze technologieën. Daarnaast proberen wij ons steentje bij te dragen aan de lokale hulpverleners. Zo hebben we via onze internationale netwerken meer dan 4.000 mondmaskers en meer dan dertig digitale thermometers kunnen verzamelen. Deze hebben we dan uitgedeeld aan verzorgcentra en gezondheidswerkers in onze regio. Dit initiatief werd ook mee gedragen door onze eigen medewerkers.”

Vandaag telt RoboJob meer dan 750 installaties in binnen- en buitenland.

 

Heelhuids

Straks volgt er weer positief nieuws: de verspreiding lijkt onder controle door snelle adequate maatregelen van onze overheid, de farmareuzen kondigden aan een vaccin klaar te hebben tegen januari 2021. Het is kwestie van de volgende maanden heelhuids door te komen. “Daar willen wij volop aan meewerken”, zegt De Roovere, die nog meer mondmaskers en digitale thermometers tracht te bemachtigen voor de lokale hulpverleners.

Toekomst van de maakindustrie in West-Europa

Bij RoboJob durft men ook vooruit te kijken. “Wij bevinden ons in een fantastische wereld bij RoboJob”, vindt De Roovere, “want we maken deel uit van de ‘maakindustrie’. Zoals het woord het zelf zegt, worden er in onze industrie zaken gemaakt. Er wordt meerwaarde gecreëerd. Dit creëert welvaart en zorgt voor een stabiele ‘backbone’ voor iedereen. Dat zou toch echt een focus moeten worden van onze overheid, naar het voorbeeld van Duitsland, Frankrijk, of Nederland. Kijk maar naar de maatregelen die door de overheid in Frankrijk of Nederland genomen worden. In Nederland wordt zo bijvoorbeeld 90% van het loon gewaarborgd door de staat. Dat geeft vertrouwen om door te gaan in de toekomst! Het is die maakindustrie, die zoveel welvaart creëert, die we vol terug moeten halen naar België en bij uitbreiding West-Europa. En dit kan en daarvoor is het NU de moment.”

Geen gas terugnemen

“Wij gaan met RoboJob geen gas terugnemen, integendeel. Wij gaan ervoor zorgen dat we na de crisis sterker staan dan ervoor. Ons management­team neemt hierin nu al het voortouw. Zo hebben we in overleg besloten onze productie al in begin april opnieuw op te starten. De lopende bestellingen gaan we volledig klaarmaken voor uitlevering en onze interne processen worden volledig verfijnd. Gesprekken met machinebouwers werden nog tijdens deze crisis afgerond, om voor hun automatiserings­pakketten te maken die volledig ‘plug-and-produce’ klaar zijn. Die weg gaan wij verder bewandelen. Automatisering moet onmiddellijk beschikbaar worden.” Als de wolken opklaren, belooft het een druk najaar te worden voor RoboJob. “Daar maken we ook alle RoboJob medewerkers klaar voor. Wij zullen er staan als nooit tevoren en zullen de extra mile gaan om alle getroffen bedrijven in onze sector te helpen om deze crisis te over­winnen. Dit is hét moment om een concurrentieel voordeel te behalen ten opzichte van andere regio’s in de wereld”, besluit een vastberaden De Roovere.

Over RoboJob

RoboJob is dé specialist in de automatisering van CNC-machines voor kleine en middelgrote series. RoboJob werd in 2007 opgericht, met als missie de maakindustrie opnieuw winstgevend en competitief te maken, en deze industrie opnieuw aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers. Met meer dan 25 jaar ervaring in de maakindustrie én meer dan veertig jaar ervaring in machinebouw heeft RoboJob alle knowhow in huis om uiterst gebruiksvriendelijke standaardoplossingen te bouwen die de verspanende industrie weer rendabel kunnen maken.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details