NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Dynamisch en nauwkeurig verspanen tegelijk
Met Zwitserse precisie bouwt Fehlmann al sinds 1931 aan betrouwbare en kundige machines voor het verspanen van metaal.

Dynamisch en nauwkeurig verspanen tegelijk

Ze maken het immers mogelijk om producten in één opspanning vijf vlakken te bewerken. Maar om te weten of deze machines ook op de leest van uw producten geschoeid zijn, doet u het beste een beroep op een partner met kennis van zaken en een ruim portfolio. Buhlmann werpt zich al meer dan zeventig jaar op als een leverancier die dicht bij zijn klanten staat. Met de machines van Fehlmann kan het voor elke verspaner een juiste oplossing aanreiken, met of zonder automatisering.

Vroeger hadden de meeste freesmachines drie assen: X, Y en Z. ­Producten kunnen dan enkel langs boven bewerkt worden. Vandaag duiken meer en meer vijfassige freesmachines op in productieomgevingen. “Zij kunnen producten aan vijf kanten bewerken in één opspanning. Hogere snelheden, kortere cyclustijden, nauwere toleranties en een betere nauwkeurigheid zijn het resultaat. In een volgende stap kan dat zelfs simultaan gebeuren, wat een positieve impact heeft op alweer de nauwkeurigheid en de oppervlakteruwheid en toelaat om een complexere vormgeving na te streven”, vertelt Dirk Geleleens sales manager Machine Tools bij Buhlmann. Voor veel metaalbewerkers zijn dit niet te versmaden voordelen. Het aandeel van vijfassers zit dan ook duidelijk in de lift. Ook Buhlmann heeft de nodige oplossingen in huis om metaalbewerkers binnen te loodsen in de wereld van vijfassig verspanen.

De lineaire drives laten toe om aan de hoogste acceleraties te werken, zonder compromissen te moeten sluiten op vlak van precisie.

Als het betrouwbaar en nauwkeurig moet

Buhlmann kiest daarbij resoluut voor het vakmanschap van Fehlmann. Met Zwitserse precisie bouwt dit familiebedrijf al sinds 1931 aan betrouwbare en kundige machines voor het verspanen van metaal. Ook op vlak van automatisering denkt het bedrijf mee met de klant om tot de juiste oplossing te komen. “De ontwikkeling van machines begint bij Fehlmann steevast vanuit de praktijk. Een vraag staat centraal: hoe kunnen we onze klanten helpen om hun stukken op een efficiëntere manier te vervaardigen? Robuustheid, snelheid van uitvoering, een betrouwbare, nauwkeurige werking onder alle omstandigheden zijn dan ook geen holle begrippen in het hoofdkwartier in Seon. Ik denk dat de uitval bij onze klanten eigenlijk zo goed als nihil is. Eenmaal geïnstalleerd geniet de klant makkelijk van 20 à 25 jaar zorgeloos produceren op de werkvloer. Uiteraard mits het nodige onderhoud. Maar de machines zijn zodanig gebouwd dat de klant ook zelf veel kan controleren en op punt stellen. En voor de service kunnen ze rekenen op ons, specialisten in eigen land die dezelfde taal spreken.”  

Intelligente aandrijving combineert snelheid en precisie

De VERSA 645 serie is een mooi voorbeeld van waar de vijfassers van ­Fehlmann voor staan. “Hiermee kunnen werkstukken op een uiterst dynamische manier met vijf assen (al dan niet simultaan werkend) verspaand worden met een maximale precisie. Door het intelligente aandrijvings­concept hoeft er geen afweging gemaakt te worden tussen snelheid en nauwkeurigheid. De lineaire drives laten toe om aan de hoogste acceleraties te werken, zonder compromissen te moeten sluiten op vlak van precisie. Het compacte, toegankelijke ontwerp laat zich bovendien makkelijk automatiseren.” Een tweede Fehlmann vijfasser die hier genoemd kan worden is de nieuwe VERSA 945, die garant staat voor het hoogste niveau van dynamica en nauwkeurigheid. “Deze machine kan werkstukken met een diameter tot 650 mm precies bewerken in vijf vlakken. Het is de grootste variant binnen de VERSA reeks en is ontworpen met het oog op een maximale stabiliteit door de gietijzeren structuur. Ook de bewegende delen bestaan uit gietijzer voor een perfecte dynamische precisie.”

Conventioneel of CNC-gestuurd

Een opvallende serie drieassers die Geleleens graag in de kijker zet is de Picomax 56 en 56 L. “Deze reeks dankt zijn succes vooral aan het feit dat de freesmachine zowel als CNC-gestuurde machine als conventioneel gebruikt kan worden, inclusief bedienbare hendels voor X, Y en Z. Dit betekent dat de machine ook na een zeer korte insteltijd zonder programmeerkennis door elke vakman efficiënt gebruikt kan worden. De Picomax 56 kan overigens ook via opbouw op de bestaande tafel een vierde as aansturen met eventueel tegenpunt. De L staat voor een versie met een nog groter klembereik (1.400 x 480 mm) op een verlengde tafel (X-travel van 800 mm). Hierdoor kunnen ook zeer lange werkstukken in één stap bewerkt worden, zonder dat de klemming verandert”, besluit Geleleens.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.