NLFR

Platform voor de metaal- & staalverwerkende industrie
Dynamische partner voor verspaning én plaatbewerking
Zaakvoerder Sebastiaan Steen en zijn vriendin Ann-Sophie Samyn bij een van de recentste investeringen, een fiberlasersnijmachine met een 6 kW bron.

Dynamische partner voor verspaning én plaatbewerking

Een toeleveringsbedrijf moet zich onderscheiden. Dat hebben ze bij Steen Parts & Prototyping goed begrepen. De firma van Sebastiaan Steen en zijn vriendin Ann-Sophie Samyn is dan ook gespecialiseerd in verspaning én plaatbewerking, terwijl de meeste andere soortgelijke bedrijven zich op één van die activiteiten toeleggen. Dankzij een team met kennis van zaken en een up-to-date machinepark kan dit West-Vlaams familiebedrijf flexibel inspelen op alle vragen van de klanten. De zaakvoerders hebben sinds hun overname in 2017 fors geïnvesteerd in faciliteiten en machines, én zijn continu op zoek naar technisch geschoold personeel.

Steen Parts & Prototyping is gespecialiseerd in verspaning én plaatbewerking.

Het verhaal van Steen Parts & Prototyping startte vijf jaar geleden met de overname van een bedrijf gespecialiseerd in verspanende bewerkingen met focus op enkelstuks en ­maatwerk. 

“We produceren geen eigen afgewerkte producten, maar maken alle mogelijke onderdelen uit metaal en kunststof die in de industrie gebruikt kunnen worden. Dat varieert van kleine tandwielen tot volledige constructies voor machines. We baseren ons daarvoor op 2D-tekeningen of 3D-ontwerpen, die door maakbedrijven uit diverse sectoren aangeleverd worden”, vertelt zaakvoerder Sebastiaan Steen. “Stap voor stap hebben we ons machinepark verder geoptimaliseerd om voor onze klanten ook kleine en middelgrote series te kunnen produceren. Intussen beschikken we over vijf CNC-freesmachines voor de bewerking van de meest uiteenlopende werkstukken en drie CNC-draaibanken om stukken tot 1000 mm lang met een maximale diameter van 300 mm te bewerken.”

De firma beschikt over een team van gemotiveerde, ervaren mensen en een up-to-date park met CNC-gestuurde machines, ondergebracht in een nieuwe productiehal.

Totaalpartner

Steen is er ervan overtuigd dat je door hard te werken en gericht te investeren verder kan groeien. Daarom liet hij direct na de overname een nieuwe productiehal van 2400 m² bijbouwen. Er werd ook fors geïnvesteerd in machines en bewerkingscentra. Zo werd het machinepark uitgebreid met onder meer een automatische zaagmachine en een ontbraammachine. 

“We beschikken over een team van gemotiveerde, ervaren mensen en een up-to-date park met CNC-gestuurde machines. Toch ontbrak er nog iets. Voor plaatbewerking moesten we immers steevast een beroep doen op externe partners, waardoor je toch altijd een stuk inboet op het vlak van flexibiliteit,” gaat de zaakvoerder verder. “We kochten een fiberlasersnijmachine met een 6 kW bron en een plooibank tot 100 ton, die compatibel met elkaar zijn, waardoor we sinds de zomer van 2022 zelf plaatmateriaal kunnen bewerken. Daarnaast installeerden we ook werkposten voor punt-, TIG- en MIG/MAG-lassen. Terwijl de meeste andere toeleveringsbedrijven zich focussen op één van beide activiteiten, zijn wij nu gespecialiseerd in zowel verspaning als plaatbewerking. Zo zijn we vandaag een totaalpartner met kennis van zaken op beide ­vakgebieden.”

De firma installeerde ook een plooibank tot 100 ton, die compatibel is met de fiberlasersnijmachine.

Technisch geschoold personeel

Deze investeringen hebben Steen Parts & Prototyping alvast geen windeieren gelegd. Zo zijn er niet alleen nieuwe klanten voor plaatbewerking bijgekomen, maar neemt door kruisbestuiving en mond-tot-mondreclame ook het klantenbestand voor verspaning verder toe. Het ISO 9001-gecertificeerde bedrijf voert alle opdrachten tot in de kleinste details nauwkeurig uit. Het ervaren team geeft ook advies hoe klanten hun producten verder kunnen ­optimaliseren. 

“Zelf draai ik nog dagelijks mee op de werkvloer, terwijl Ann-Sophie de administratieve taken voor haar rekening neemt. We streven ernaar om met elke klant een langetermijnrelatie op te bouwen. Ze kunnen bij ons terecht met totaalprojecten, maar evenzeer met een complex onderdeel, dat ze zelf niet kunnen bewerken”, aldus nog Sebastiaan Steen. 

“We blijven ook continu op zoek naar technisch geschoold personeel, en dat is geen sinecure met een aantal grote bedrijven in de buurt. Bovendien gaan een paar arbeiders op korte termijn met pensioen en dringt een verjonging van het team zich op. Recent werden twee extra medewerkers aangeworven, maar toch zijn er nog verschillende vacatures. Naast een job vol variatie binnen een enthousiast team pakken we vooral graag uit met onze nette werkomgeving. Machines en werkplek worden hier elke avond gereinigd. Het beeld van vuile ateliers met oude machines in de metaalverwerkende sector, dat veel studenten vaak nog voor ogen hebben, behoort tot het verleden. Hier komt men terecht in een aangename en gezonde werkomgeving met moderne ­machines.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.